Tamer Heper Muhtelif İhtimaller var
HABERİ PAYLAŞ

Muhtelif İhtimaller var

Haberin Devamı

1995 yılında konfeksiyon atölyemizde çalışmıştım ama SSK girişim yapılmadı. Şimdi dava açsam kazanır mıyım? ● E.Ş.

Yıllardır bir davanın sonucu hakkında kazanırsın veya kazanamazsın diye net bir yanıt vermiyorum, biliyorsunuz. Ancak hukuki durumu açıklıyorum. Siz kendi durumunuzu bu açıklamanın sonucunda değerlendiriyorsunuz.

Bir işyerinde çalışmış da SSK veya SGK girişi yapılmamış çalışanların bu dönemi sigortalılıktan saydırma için dava açması mümkün. Ancak bunda bir iki hususu gözden kaçırmamak lazım.

Birincisi; bu dönemde bu işyerinde çalışıldığının belgelenmesi lazım. İş mahkemelerinde bu hususun belgelenmesi yazılı delillerle olabileceği gibi tanıklarla da olabilir.

Dolayısı ile önce delil temin edilmesi şarttır. Ancak siz 1995 yılındaki çalışmadan söz ediyorsunuz. Bu tür davalar süreye tabidir. Bunun süresi ise işyerinden ayrıldıktan sonraki beş yıldır.

Siz 1995 yılından bahsettiğinize göre bayağı zaman geçmiş. Ancak beş yıllık süre işyerinden ayrıldıktan sonra başlayacağı için bu beş yıllık süreyi siz değerlendirin bakalım işyerinden ayrıldıktan sonra beş yıl geçmiş mi?

İkinci bir husus. Yukarıdaki beş yıllık süre, SSK veya SGK’ya giriş bildirgesi verilmemiş olması halinde söz konusu. Şayet sizin için SSK’ya giriş bildirgesi verildi ise ve sanrasında primler ödenmedi veya ilgili beyannameler verilmedi ise bu beş yıllık süreye bakılmaz, daha uzun sürede dava açılabilir. Bu hususları değerlendirin bakalım ne göreceksiniz?

Sıradaki haber yükleniyor...
holder