Memet Özer Mükemmel balık buğulama yapmanın sırları
HABERİ PAYLAŞ

Mükemmel balık buğulama yapmanın sırları

Bu pazar harika bir balık ya da herhangi bir deniz mahsulünü buğulama pişirmenin püf noktalarını paylaşmak istiyorum... Bildiğiniz gibi balık, sağlığımız için en az haftada bir kez tüketmemiz gereken bir yiyecek. Benim size bugün vereceğim teknik ile çok lezzetli ve aynı zamanda çok sağlıklı balık yemekleri hazırlamanız mümkün. Öncelikle şunu belirtmeliyim ki; bu tarifi istediğiniz her türlü beyaz etli balıkla yapabilirsiniz, hatta isterseniz balık yerine karides de kullanabilirsiniz.

Ayrıca bu teknik ile daha küçük parçalı balık ve su oranını biraz daha fazla koyarak enfes balık çorbaları da hazırlayabilirsiniz. Bu tarifin olmazsa olmazı ise kaliteli ve zengin içerikli bir balık suyu hazırlamak. Bugün ben size hem kaliteli bir balık suyu tarifi hem de hazırladığınız buğulama ile birlikte servis edeceğiniz rokalı ve maydanozlu bir kızarmış ekmek tarifi vereceğim. Benim bugünkü tarifim levrek ile hazırlanmış olanı ama siz isterseniz büyük ya da küçük her türlü beyaz etli balık ile de hazırlayabilirsiniz. (mezgit, çupra, sinarit, lagos, kırlangıç, akya gibi)

Haberin Devamı

ZENGİNLEŞTİRİLMİŞ BALIK SUYU

MALZEMELER

Balık kemikleri ve kafası (çok iyi yıkanmış ve temizlenmiş, buğulamada kullanacağınız balığın kemikleri)

2 adet kereviz sapı ve yaprakları

1 adet büyük havuç

1 adet büyük kuru soğan

2 diş sarımsak

1 avuç maydanoz sapı

2 adet defne yaprağı

5 adet tane karabiber

1 kaşık zeytinyağı

Tuz Soğuk su

HAZIRLANIŞI

Tüm sebzeleri irice doğrayın ve tuzlayın, zeytinyağında hafif renkleri dönene kadar soteleyin. Balık kemiklerini, karabiber tanelerini ve defne yapraklarını ilave edin ve üstünü geçecek kadar soğuk su koyun. Yaklaşık 45 dakika ile 1 saat arası kaynatın. Daha sonra bir süzgeç vasıtası ile lezzetli balık suyunuzu süzün ve soğutun: Dilerseniz fazla balık suyunuzu yaklaşık 15 gün derin dondurucunuzda muhafaza edebilirsiniz.

LEVREK BUĞULAMA

MALZEMELER

4 adet orta boy levrek (balıkçınızdan fileto haline getirmesini, kemikleri ve kafasını ayrıca paketlemesini rica edin)

1/2 adet havuç

2 adet kereviz sapı

Haberin Devamı

2 adet çarliston biber

1 adet soğan

2 diş sarımsak

1 tatlı kaşığı limon suyu

2 adet olgun domates

1 adet patates

1 yemek kaşığı un

1 bardak balık suyu (yetmezse biraz daha ilave edebilirsiniz.)

1 kaşık zeytinyağı

1 kaşık tereyağı Tuz karabiber

HAZIRLANIŞI

Döküm ya da çelik bir geniş tabanlı tavayı hafifçe ocağınızda kızdırın. Zeytinyağı ve tereyağını ilave edin. Daha sonra çok küçük parçalar halinde doğradığınız, soğan, kereviz sapı, havuç ve sarımsakları ilave edin, tuz ve karabiber ekleyin. 5 dakika soteledikten sonra unu ekleyip karıştırmaya devam edin. Sonrasında küp küp doğradığınız kabuğu soyulmuş domatesleri ekleyin. 10 dakika bu şekilde karıştırarak pişirmeye devam edin. Balık suyunu ilave edin ve kaynama noktasına gelinceye kadar bekleyin.

Kaynadıktan sonra küp şeklinde kestiğiniz patatesleri ve limon suyunu ekleyip, tuzu ve biberini kontrol ettikten sonra sebzeler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Bir tarafta balık filetolarınızı irice kuşbaşı şeklinde doğrayın, tuz ve karabiberle tatlandırın. Ve iyice pişmiş olan karışımınıza ekleyin. Yaklaşık 7-8 dakika birlikte pişirin. Balık çok çabuk pişen ve hassas bir gıda olduğundan çok pişmemesine dikkat edin. İşte harika buğulamanız hazır. Dilerseniz buğulamanıza mantar, bezelye gibi ilave sebzeler de ekleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

ROKA VE MAYDANOZ PÜRELİ KIZARMIŞ EKMEK DİLİMLERİ

MALZEMELER

1 avuç roka yaprağı

1 avuç maydanoz

1 diş sarımsak

1 çay bardağı zeytinyağı

1 çay kaşığı limon suyu

1 yemek kaşığı kavrulmuş çam fıstığı

1kaşık rendelenmiş parmesan ya da eski kaşar

Tuz karabiber

Dilimlenmiş baget ekmeği

HAZIRLANIŞI

Ekmek dilimlerinizin üstüne zeytinyağı sürerek fırında altın rengi olana kadar kızartın. Bir mutfak robotu içinde tüm malzemeyi püre haline getirin. Kızaran ekmeklerin üzerine sürerek buğulamanızın yanında servis edin.

(25.11.2012 tarihli Posta Karnaval'dan alınmıştır.)

Sıradaki haber yükleniyor...
holder