Cumartesi Postası Mükemmel bir boyun hayal değil

Mükemmel bir boyun hayal değil

Paylaş
Mükemmel bir boyun hayal değil

Çene altındaki dolgunluk, yani gıdı, çok genç kombine edilebilir. yaşlarda bile ortaya çıkabilen, üstelik estetik açıdan çok da rahatsızlık veren bir sorun

ESRA ÖZÜBEK

Haberin Devamı

eozubek@doganburda.com

Neyse ki günümüz teknolojisinin sunduğu tıbbi yöntemlerle bu sorundan kısa sürede kurtulmak olası. Gıdı için uygulanabilecek neşterli-neştersiz yöntemleri Dr. Alpaslan Topçu’yla konuştuk...

18-25 yaş arasında bile gıdı sorunu ortaya çıkabiliyor. Sebebi ne?

Çene altında dolgunluk, yani gıdı, her yaştaki kadın için sorundur. Erken yaşlarda gıdının belirmesinin en sık rastlanan nedeni, kilo fazlalığına bağlı yağ birikimi. Alt çene kemiğinde küçüklük, çenenin geride olması gibi kemik problemleri gıdıya yol açabilir. Ayrıca, gençlerde vücut kitle indeksi (boy/kilo oranı) normal olsa bile, çene altı bölgesinde yapısal olarak ortaya çıkan yağ birikintisi gözle görülen gıdıya yol açar. Tiroid bezi ve tükürük bezi hastalıkları gibi bazı sorunlarda da boyundaki şişlik, gıdı ile karıştırılabiliyor.

Haberin Devamı

Sadece kilo vermeyle sorunun üstesinden gelebilir miyiz?

Cilt kalitesi yeterliyse ve 40 yaş altı hastalarda ek bir sorun yoksa, kilo kaybı ile gıdıda gözle görülür bir azalma olur.

Operasyon dışı işlemlerle gıdıyı yok etmek mümkün mü?

Gıdı problemlerini, ciltte sarkma ve cilt altı yağ fazlalığı olarak iki ana başlığa ayırabiliriz. Şayet cilt sarkmamışsa ve sadece yağ fazlalığı varsa, mezoterapi uygulamaları yapılabilir. Yani çok ince iğneler kullanılarak yağ eritici ilaçlar verilebilir. Bu, hücrelerin yenilenmesine yardımcı olur, istenilen bölgede incelme sağlanır. Cilt fazlalığı ve cilt altı yağlanması çok olmayan, kırışıklıkları daha belirgin olan hastalarda fraksiyonel lazer teknolojisi uygulanabilir. Kolajen şeritlerin sıkılaşması sağlanmış olur, ileri dönemde de kolajen üretimi artırılır. Böylece daha taze bir cilt görünümü ve ciltte sıkılaşma sağlanır. Bunların dışında, botox ile kas bantlarını hafifletmek mümkün. Thermage veya radyofrekans (RF) sistemi de işe yarıyor. Böylece, cildin derin tabakalarındaki kolajen lifleri ısıtılarak cildin dış yüzeyi gözle görülür şekilde gerilir. Alt tabakalarda bulunan destek dokulardaki sarkıklıklar da toparlanmış olur.

Neştersiz işlemler hem ucuz, hem kolay

Haberin Devamı

Bu işlemleri kaç seans uygulamak gerekiyor? Ne kadar zamanda sonuç alınıyor?

Bunlar, hekimlerin oluşturduğu özel karışımların cilt altına iğne ile uygulanmasıyla gerçekleşen tedavi yöntemleri. Kimyasal bileşenlerin cilt altına enjeksiyonuyla oradaki yağ dokusunu büyüten ürünler uzaklaştırılır. Mezoterapi ile radyofrekans tedavisi birlikte kullanılırsa, o bölgede ciddi bir yağ dokusu kaybı ve gerginlik sağlanır. Bu işlemler, uygulamanın çeşidine göre 3-6 seans yapılmakta. Genelde ikinci seanstan sonra gözle görülür etkiler ortaya çıkıyor. Cerrahi bir uygulama olmayan thermage tedavisinde anestezi ve kesi yapılmadığı için iz bırakmaz. Bu, yaklaşık bir saat süren tek seanslık işlemdir. Gıdı bölgesinde cilt altı dokusunu sıkılaştırır. Uygulamayı takip eden 2-6 ay arasında ölçülebilir sıkılaşma ve şekillenme ortaya çıkar.

Bu işlemler için fiyat aralığı verir misiniz?

Mezoterapi uygulamalarının seansı 100-250 TL arası. Fraksiyonel lazer teknolojisinde tek seans 200-500 TL arası. Tek seansta sıkılaşma ve toparlanmayı sağlayan thermage sistemin bedeli de 2000-3000 TL.

Haberin Devamı

Peki cerrahi yöntemler hangileri?

Hastanın muayene sonucuna göre operasyon tipine karar verilir. Operasyon şeklini belirlemede en önemli faktör, hastanın yaşı ve cilt kalitesidir. Kesin yaş sınırı olmamakla birlikte, genç hastalarda, cilt sarkması çok belirgin değilse sadece liposuction ile cilt altı yağ dokusu alınarak gıdı tekrar şekillendirilebilir. Bu, klasik liposuctiondan farklıdır. Lazer enerjisi ile, yağ hücreleri daha yoğun parçalanır, eritilip yumuşayan yağ liposuction ile dışarı alınır. Lazerlipolizde yağlar eritilerek alındığı için daha düzgün ve hassas bir yağ alımı sağlanır. İkinci dalga boyu kullanılarak cilt altındaki kolajen dokusu da ısındığı için cilt sıkılaşması artar. Özellikle, gıdı problemi olan genç hastalarda lazer liposuction, ilk cerrahi tedavi seçeneği.

Operasyonlar ne kadar sürüyor, iyileşme dönemi nasıl oluyor?

Sadece lazer liposuction ya da klasik liposuction uygulanan hastalarda, operasyon 1 saat sürüyor. Lokal anestezi ve sedasyon yeterlidir, genel anesteziye ihtiyaç duyulmaz. Ameliyat sonrası boyun bölgesinde gerginlik hissi, ağrı, morarma, ödem (şişlik) ve deri yüzeyinde uyuşukluk gibi sorunlar olabilir. Ödem ilk 7-10 gün içinde hızla azalır. Kısa süreli baskılı pansuman gerektiren bir yöntemdir. Günlük hayata dönüşün çok daha kısa olması, yöntemin başlıca avantajı.

Haberin Devamı

Cerrahi operasyon bedeli daha yüksek

Cerrahi işlemlerle elde edilen sonuçlar ne zaman fark edilir?

İlk bir haftanın sonunda, hastaların çoğu sosyal ve iş hayatına dönebilir. Bir ayın sonunda, boyun yüzde 70-80 son halini alır. Cildin yüz üzerine tam oturması ise yaklaşık altı ay sürer. Uyuşukluğun kalıcı olması çok nadirdir. Morlukların kaybolması da kişinin hassasiyetine göre değişir. İyileşme sürecinde ve sonraki dönemde, güneşin olumsuz etkilerinden dolayı hastaya güneş kremi kullanması önerilir.

Ya bu metotlarda fiyat aralığı ne?

Cerrahi operasyonlar 3000-8000 TL arasında değişiyor.

Cerrahi işlemler diğer estetik operasyonlarla birleştirilebiliyor mu?

Estetik boyun germe operasyonu, yüz germe ameliyatı ile birlikte uygulanabilir. Boyun cildi ve kasları ayrılarak yukarıya gerdirilir. Fazla deri kesilerek çıkartılır, cilt tekrar yerine dikilir. Boyundaki kırışıklıklar ve sarkma giderilir, çene açısı belirginleştirilir, gergin ve estetik bir boyun görünümü sağlanır. Ameliyat sonunda, kanama kontrol edilir ama olası olumsuzluğu en aza indirmek için her iki tarafa da dren tüpleri yerleştirilir. Ameliyat izleri favorilerin hemen önünden başlar, kulak önünden devam eder, kulak arkasında sona erer. Bunun dışında boyun germe ya da boyuna liposuction uygulaması, tüm estetik cerrahi uygulamalarla kombine edilebilir.

(29.10.2011 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır.)