Cumartesi Postası Mükemmel vücut hayal değil

Mükemmel vücut hayal değil

Paylaş
Mükemmel vücut hayal değil

Transmed Saç ve Kozmetik Kliniği'nin kurucusu ve medikal yöneticisi Dr. Melike Külahçı ile liposuction'ın (yağ aldırma ameliyatı) konusundaki yenilikleri konuştuk

Artık fazla yağlardan kurtulmak çok daha kolay. Bilinen liposuction’ın (yağ aldırma ameliyatı) gelişmiş yeni yöntemleriyle yağlarınızın alındığı gün arabanıza atlayıp, hatta yürüyerek evinize gidebiliyorsunuz. Üstelik eski yöntemin korkulu rüyası olan ciltteki dalgalanmalar, çukurluklar artık tarihe karışmış durumda.

Kollar, dizler, gıdık, erkek memesi gibi eskiden dokunulmayan alanlara da artık çekinmeden müdahale edilebiliyor. Transmed Saç ve Kozmetik Kliniği’nin kurucusu ve medikal yöneticisi Dr. Melike Külahçı ile bu konudaki yenilikleri konuştuk.

Şunu müjdeleyelim: Artık kolayca istediğiniz vücuda sahip olabiliyorsunuz ve bunun getireceği, çukurluklar ya da tekrar yağlanma gibi olumsuz etkileri de yaşamıyorsunuz!

Yağlardan kurtulmak için en son gelişmeler neler?

Bir patates çuvalı düşünün, eskiden içindeki patatesleri o çuvalı parçalayarak tek tek dışarı çıkarıyorduk. Şimdi ise patatesleri püre haline getirip kolayca çuvaldan dışarı akıtıyoruz. Böylece eski yöntem liposuction’dan sonra ciltte oluşan dalgalanmalar, çukurlar olmuyor. Çünkü akışkan hale getirilen yağ hücrelerinin vücutta kalanları dokunun üzerine daha yumuşakça yerleşiyor ve düz bir görüntü oluşuyor.

Nedir bu yöntem?

Liposuction 1980’li yıllarda ilk defa deneysel olarak yapıldı ama sonuçları hiç de güzel olmadığı için pek tercih edilmeyen bir girişim oldu. Sonra ‘tumescent liposuction’ yapılmaya başlandı. Bir zaman plastik cerrahların ‘ıslak liposuction’ dediği bu yöntemde yağlar öncelikle lokal anestetikli bir karışımla akışkan hale getiriliyor, bunun dışarı akması çok daha kolay oluyor. Geride kalan yağ hücreleri dokunun üzerine daha yumuşakça yerleşiyor ve çok korkulan o dalgalar, gamzeler, yapışıklıklar oluşmuyor. Bu bildiğimiz klasik liposuction değil, onun için ‘Liposhaping’, ‘Liposculpture’ gibi isimler kullanıyoruz. En önemli özelliği de lokal anastezik bir solüsyonla yapıldığı için, genel anesteziye gerek kalmıyor. Bugün en çok tercih edilen ve en gelişmiş yöntem ‘tumescent’ dediğimiz bu yöntemdir.

Bu işlem ne kadar sürüyor?

Bir saat. Bayıltmadan yapıldığı için işlemden sonra hasta yürüyerek evine dönebiliyor. Hatta geniş değil de küçük bir bölgeyse araba kullanarak evine dönebilir. Ben mesela araba kullanarak evime gittim.

Siz nereden yağ aldırdınız?

Binici pantolonu gibi kalçalarımın iki yanındaki mandalina benzeri yağları aldırdım. Çünkü onları aldırınca bacak daha ince ve daha zarif görünüyor.

İyileşme süresi ne kadar?

Ertesi gün işe gidebilecek kadar hızlı.

Eski tip liposuction’da eziyetli bir korse süreci de vardı. Bunda nasıl?

Korse takma süresi bir hafta, hatta beş gün kadar kısa. Karın yağlarının dışında, mesela binici pantolonu şeklinde olan yağlarda, bacak içleri ve diz içlerinde işlem yapılmışsa korse kullanılmıyor, sadece sıkı bir külotlu çorap yetiyor. Erkek memesi için de özel korse var, 1 hafta o korseyi takmak gerekiyor.

Ağrı sızı oluyor mu?

Sıkıntısı mutlaka oluyor ama dayanılır ölçüde. Karıncalanma, yanma hissi de hemen geçiyor.

Bu yöntem her alandaki yağlara uygulanabiliyor mu?

Karın, bacak, kol arkaları, sutyen izine yol açan şişman sırtlara, gıdıka uygulanabiliyor. Eskiden bacak içleri, bilekler, omuz, kol çevresi liposuction yapılmayan bölgelerdi. Şimdi bu bölgelere gayet güzel yapılıyor ve bir sorun da olmuyor.

En çok hangi bölgedeki yağlar için size geliyorlar?

Kadınların baş belası şu beli düşük pantolonlar bizi liposuction hastası yaptı! Ne kadar ince belli olursanız olun, düşük belli bir pantolon giydiğinizde kalçanızın iki yanından yağların pırtlamasını engellemek zor. Ya çok ince ya da sporcu olacaksınız, ya da bu yağlardan kurtulacaksınız. Veya düşük belli pantolonlara veda!

Moda mı belirliyor?

Kesinlikle. Mini eteğin moda oluşundan sonra diz içi ve bacak içi yağları aldırma isteği çok fazla gelmeye başladı. Uzun etek moda olduğunda kadınlar bacaklarını unutuyorlar. Karpuz kol moda olunca kolları rahat bırakıyoruz, ama kollar daracık olunca ya da dekolte giyiyorsa kollar önem kazanıyor. O zaman hemen kollar için geliyorlar.

En çok kimler geliyor?

Bu manken işi zaten, en çok onlar geliyor. Çok mutlu oluyorlar, çünkü bir kayısı kadar yağdan kurtulmak, büyük miktar yağdan kurtulmaktan çok daha zordur. 1-1.5 kiloyu vermek bazen 6-7 kiloyu vermekten daha zordur, iki gün diyete dikkat eder üçüncü gün unutursunuz. Ama 10 kilo fazlanız varsa dişinizi sıkıp o kiloyu vermeye çalışıyorsunuz. Bazen ince insanlarda da bel çevresi yağlanabiliyor ve çok inatçı bir yağ oluşuyor. Kilo vererek kurtulabiliyorsunuz ama yüzünüzdeki yağlar da gidiyor, göğüs küçülüyor. O nedenle fazla bulunan yağları aldırmak daha doğru oluyor.

Başka kimler çok gelir?

Mesela spor hocaları çok gelir. Bayılırlar. Çünkü sporla gitmeyen inatçı yağlardan bu şekilde kurtulup mükemmel görünmek isterler.

Kadınlar en çok nereden yağ aldırıyor?

Türkiye’de en çok kalça çevresi. Şimdi yavaş yavaş bel çevresini de keşfettiler. Bu kadının yapısına göre, armut tipi yağlanma varsa -ki Türkiye’de yüzde 70 böyle- kalça çevresi isteniyor. Yaşla birlikte diz ve bacak içi.

Erkekler yağ aldırıyor mu?

40 yaş üstünde göğüs çevresi yağlanmayan erkek çok az. Nasıl hanımların diz içindeki yağlanmadan yaşını tahmin edebiliyorsam, erkeklerin de memedeki yağlanmadan yaşını tahmin edebiliyorum. Çok spor yapanlarda bile 40’dan sonra bu yağlanma oluyor. Bu durumdaki erkeklerden önce ultrasonografik tetkik istiyoruz. Her şey yolundaysa memedeki fazla yağ alınıyor ve çok mutlu oluyorlar. Erkek göbeği tipiktir pantolonun üzerinden dışarı çıkar; eğer yağlanma iç organ çevresinde değilse, göbek çok fazla sarkmadıysa, erkeklere bu bölgeden de yağ aldırmayı tavsiye ediyoruz. Ama ya işlem öncesi ya sonrasında adele kuvvetlendirici spor yapmalarını isteriz.

Erkek memesi gibi hassas bölgelere yine aynı yöntem mi uygulanıyor?

‘Smart lipo’ diye bir çeşit lazer cihazı var. Lazerin ince ucuyla girilip yağlar ısıyla eretilip boza kıvamına getirilir ve kolayca dışarı çekilir. Doku olarak sert ve yağın dışarı alınması zor olan erkek memelerinde, gıdıkta ve diz içlerinde bu lazeri uyguluyoruz. Smart lipo ile yapılan işlemlerden sonra ısıdan dolayı cilt daha çabuk toparlanıp gerginleşiyor. Küçük alanlarda uyguladığımız bu yöntemi mankenlerin kayısı büyüklüğündeki yağlarında da kullanıyoruz.

Bu işlem iz bırakıyor mu?

Toplu iğne ucu büyüklüğündeki bir ben görüntüsünde iz bırakır.

Tüm bu yöntemlerle vücut silueti ne kadar değiştirilebilir?

Eşit olmayan yağ dağılımı eşitlenebilir. Diyelim göğüs bölgesi, kol ve sırttan yağlanan, ama alt tarafı incecik olan bir hanımın bel çevresi boyunca yapılan liposuction, hayatını değiştirir. Mesela kollar gereğinden fazla şişman durursa insan anaç görünüyor, ince kol insanı daha zarif gösterir. Yağlanılan yerler genetiktir. Ama nereden yağlanmışsanız ondan kurtulmanın çaresi var. Şişmanlığın da orantısını göze daha iyi görünecek şekilde değiştirebiliriz. Diyelim üst bedeni 46, alt 48 olan çok tombul bir hanım geldi, 48 altı, 46’ya indirebiliriz. Bu insana çok pozitif bir duygu veriyor, morali yerine geldiği için daha iyi diyet yapıyor, kilo vermesi de daha kolay oluyor.

İşlemden sonra diyet öneriyor musunuz?

Özellikle karın liposuction’larından sonra istiyoruz. Hem sonuç daha hızlı ortaya çıkıyor, hem vücut kendini daha iyi topluyor.

Genç olmak daha avantajlı herhalde?

Doğru, ne kadar gençse cildin sarkma olasılığı o kadar az. Ama çok sarkmış vücutlar bile işlemden sonra kendilerini toparlıyor.

Bu işlemin mevsimi var mı?

Mesela yazın 1 Haziran’da yaptırdıysanız 1 Temmuz’da tatile gidilmesini öneriyoruz, çünkü bir süre güneşe çıkılmaması gerekiyor.

Fiyatlar ne kadar?

Gıdık 700 Euro, kol 1200 Euro, erkek meme 1500, karın-mide birlikte 200, yalnız bel 1200, kadın kalça 1500 Euro. Yani 2.5 ile 3.5 milyar lira arasında bir fiyata yapılıyor.

Mimar olmak isterken nasıl doktor oldunuz?

Güzel sanatlara, mimariye meraklıydım. Çok güzel resim yapıyordum. Lisedeyken annemin ve bir arkadaşımın “Bir de tıp denemez misin?” önerisini kabul ettim ama tıp fakültesini kazanınca ağlayan ilk talebe oldum. Çünkü mimar olmak istiyordum. O zaman tercihe göre üniversiteye yerleştirilirdiniz, “Beğenmezsem ayrılırım” deyip tıp fakültesine başladım.

Ne cezbetti?

İnsanın güzellik ve estetik ölçüleri binalardan daha yoğun. İnsanın yüzünde, vücudunda, bedeninde hatta ruhunda bile şaşırtıcı güzellik var. Bunu keşfedince doktorluğa devam ettim. Orada da rahat durmadım, yine güzelleştirme, güzellik oranları üzerinde çalışmaya başladım.

Bu işle ilgilenen doktorların güzellik ve yaşlanma üzerine düşüncelerini hep merak ederim?

Sharon Stone yüz güzelliği için; “Ömrünüzün birinci yarısında annenizden doğduğunuz gibi görünürsünüz, ikinci yarısında ise hak ettiğiniz gibi görünürsünüz” diyor. Ben bu lafı seviyorum. Hayatımızın ikinci yarısında yüzümüz nasıl yaşadığımızı gösterir. Güzellik bedensel, zihinsel ve spritüel anlamda üç boyutlu bir ifadedir. Güzellik sadece bir çerçeve, içi iyi ve dolu olursa insan o güzelliğe bakmaya doyamıyor. Ama bu küçük düzeltmelerle daha iyi görünecek insanların, estetik cerrahiden kopması da gerekmiyor! Bugün artık yaşlılık kavramı çok değişti. Tıp fakültesinde okurken 60 yaş, geriatrik (yaşlılığa ait) yaştı. Bu sene geriatri kongresinde 80’den itibaren tanımlanıyor. Avrupa bunu 90’a çekmiş. Yaşlanmak hepimizi bekliyor, ölüm de. Ama yaşlanmanın güzel cereyan etmesinden yanayım.

Siz yaşlanmayı geciktirmek için bir formül verebilir misiniz?

Benim formülüm var: Haftada 5 gün spor yapılacak, bunlardan biri seks olabilir. Seks bütün hormonları dengeleyen en önemli şey. Günde dört kere taze çiğ sebze meyva tüketilecek, bunlardan biri yoğurt olabilir. Çiğ sebze meyva vücut enzimleri için çok önemli. Günde üç kere sevdiğine sarıl, biri köpeğin olabilir. Her iki dertten birine gülüp geçmeyi öğren, aynı gün iki önemli problemi çözemezsin. Haftada bir kitap bitirmeyi de ihmal etmezsek zaten bunamıyoruz. Her ay bir günü yalnız kendine ayır...

RÖPORTAJ: SERAL CUMALI

scumali@posta.com.tr

6

Haberin Devamı