Nedim Şener Mülteci sevgisi mi Trump karşıtlığı mı?
HABERİ PAYLAŞ

Mülteci sevgisi mi Trump karşıtlığı mı?

Haberin Devamı

Türkiye, Suriye’den 3 milyon mülteciyi kabul ederken, Avrupa Birliği bırakın destek vermeyi sınırlarını insan geçişine kapatmıştı.

Şimdi de ABD Başkanı Trump, imzaladığı kararnameyle Suriyeli mültecilere süresiz, yedi Müslüman ülkeden gelenlere de dört ay süreyle sınırını kapattı. ABD ve Avrupa kamouyunda bir mülteci sevgisi baş gösterdi ki sormayın. Sanki Trump öncesi kapılar tüm mültecilere açıktı.

Obama yönetiminin 2016 yılında kabul ettiği Suriyeli mülteci sayısı kaç biliyor musunuz? Yalnızca 10 bin. Obama 2017 için “en fazla” 110 bin mülteci alacağını açıklamıştı. Trump ise kararnameyle bu sayıyı 50 bine indirdi. Mesele mülteci olunca Obama ile Trump arasında çok fazla bir fark yok.

Avrupa’nın ikiyüzlülüğü

Avrupa farklı mı? Macaristan’da bir kadın gazeteci sınırı geçmeye çalışan Suriyeli’ye çelme takıp, adamı kucağında çocuğuyla yere yuvarladığında herkes olup biteni seyretmişti. O gazeteciye üç yıl hapis cezası verildi ama Macaristan devleti hala Sırbistan sınırında donma tehlikesi yaşayan mültecilere kapıyı açmıyor.

Bunun yanında AB Suriyeli mülteci geçişini önlemek amacıyla Yunanistan ve Makedonya’nın sınırını kapatması için maddi yardımda bulunmuştu. Yunan askerlerinin denizde Suriyeli mültecileri taşıyan lastik botu çengelle patlatması daha dün gibi aklımızda. Hatırlayacaksınız, Belçika Göç Bakanı “Mültecileri denize geri itmeniz yeterli” diye dahiyane(!) bir fikir ortaya atmış, İsveç Göçmen Bakanı, mültecilere “Buraya gelmeyin” demişti.

Aylan bebek unutuldu

İngiltere mültecileri kırmızı kapılı evlere yerleştirdi. Finlandiyalılar bileklerine plastik bant taktı. Danimarkalılar mültecilerin ziynet eşyalarına el koydu. Almanya İçin Alternatif (AFD) Partisi lideri "Yasa dışı yollarla giren mülteciler gerekirse vurulsun" önerisinde bile bulundu. Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo’nun çizdiği bir karikatürü hatırlayacaksınız; "Göçmenler" başlıklı karikatürde Aylan bebeğin kıyıya vuran cesedini çizmiş "Küçük Aylan büyüdüğünde ne olurdu?" diye sorup, cevabı da kendisi vermişti: Tacizci…

Avrupa Birliği mülteci girişini engellemek için Türkiye ile para pazarlığına oturuyor. Tüm Batı dünyasından fazla mülteci kabul eden Türkiye’ye söz verilen yardım da yapılmıyor. Ama bakıyorsunuz Trump yasak getirince herkes ayaklanıyor, bir anda akıllarına insan hakları geliyor. Trump Batı’nın yaptığını maskesiz gerçekteştiriyor o kadar. Tepki ise mülteci sevgisinden çok Trump karşıtlığından kaynaklanıyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder