Eğitim - Kariyer Münevver Gözükara: Ezberci eğitim beyni geliştirmiyor

Münevver Gözükara: Ezberci eğitim beyni geliştirmiyor

Paylaş
Münevver Gözükara: Ezberci eğitim beyni geliştirmiyor

Öğrencilere bilginin kavrama ve kullanma düzeyinde verilmediğini belirten Münevver Gözükara, öğretmenlerin uygulama bilmediğini söyledi

Sevim Büyüktaş Demir

AREL Koleji, 1990 yılından bu yana eğitim hayatının içinde. Anaokulundan üniversiteye kadar eğitim veriyor. Kolejde, Uluslararası Bakalorya (The International Baccalaureate: IB) eğitim programı uygulanıyor. En iyi eğitim modellerini araştırırken IB programını uygulamaya karar verdiklerini söyleyen Münevver Gözükara, 2007 yılından beri IB eğitim modelini uyguladıklarını belirtti. IB programlarının öğrenci odaklı olduğunu kaydeden Gözükara, bu model ile sorgulayan, düşünen, iletişim kuran, risk alan, bilgili, açık fikirli ve dönüşümlü düşünen bireyler yetiştirdiklerini vurguladı.

Bilgi var, uygulama yok

Gözükara, Türkiye’de öğrenci merkezli eğitimin nasıl yapıldığını bilmeyen çok öğretmen olduğunu söyledi. Öğretmenleri eğitecek kişilerin olmadığına değinen Gözükara, “Yeni mezun öğretmen, öğrenci merkezli eğitime örnek veremiyor. Uygulama öğrenmemiş. Öğrenciye teorik bilgi veriyor. Bu iş uygulama ile öğretilir. Üniversitedeki hoca da uygulamayı bilmiyor” dedi.


ÖĞRENCİ MERKEZLİ EĞİTİM


Sınav merkezli bir okul olmadıklarını, öğrenci merkezli eğitim verdiklerini hatırlatan Gözükara, bu sistemin içine sınava hazırlanmayı da adapte ettiklerini belirtti.

‘Bilgi çocuğa ezberletiliyor’

Münevver Gözükara sınavın toplumun bir gerçeği ve bu gerçeği kabul etmek durumunda olduklarını sözlerine ekledi. Lise geçiş sınavına hazırlanan öğrencilerin geçirdikleri zaman dilimi konusuna da özellikle değinmek isteyen Gözükara, şunları söyledi: “7’nci sınıfta liseye geçiş sınavına hazırlanmaya başlayan öğrenci, 8’inci sınıfta tamamen sınava odaklanıyor. Öğretmenler, konu tekrarı için zaman bırakmak kaygısıyla konuları hızlı bir şekilde geçiyor. Öğrenci konuyu kavramıyor. Bilgi çocuğa ezberletiliyor. Ezberci eğitim çocuğun beynini geliştirmiyor.”

Haberin Devamı