Ekonomi MÜSİAD: Cari açık finanse edilebilir

MÜSİAD: Cari açık finanse edilebilir

Paylaş
MÜSİAD: Cari açık finanse edilebilir

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, cari işlemler hesabındaki açığın şu an itibariyle büyük ölçüde finanse edilebilir gözüktüğünü belirtti.

Vardan, Türkiye’nin cari işlemler hesabının, şubat ayında 6 milyar 127 milyon dolar açık vermesine ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, cari açıktaki artışın ithalat artışından kaynaklandığını söyledi.

Haberin Devamı

İmalat sanayi endeksindeki ocak ve şubat aylarındaki artışların da 2011 yılındaki büyüme ivmesinin güçlü olduğunu gösterdiğini ifade eden Vardan, şunları kaydetti:

"Bu durumda, büyüme-ihracat-üretim silsilesinin bir sonucu olarak, yaklaşık yüzde 73’ü ara mallardan oluşan ithalatımızda, artan petrol fiyatlarının da etkisi göz önüne alındığında, bir artış yaşanmış olması gayet doğaldır ve beklenen bir gelişmedir. Burada, TCMB’nin aldığı önlemlerin, ihracata bir ivme kazandırdığını da 2011 yılının ilk 2 ayında ihracat hacmindeki yüzde 20’lik artışta görmek mümkündür. Dolayısıyla kabul etmek gerekir ki, şu anda artmakta olan bir cari açık var olsa da önlemler alınmasaydı ve ihracat ekstra bir ivme yakalamamış olsaydı, o durumda daha büyük bir dış ticaret açığı ve dolayısıyla daha büyük bir cari açıkla karşı karşıya kalabilirdik. Cari işlemler hesabındaki açık, şu an itibariyle büyük ölçüde finanse edilebilir gözükmektedir. Bununla beraber, bu açığın azaltılmasına veya kapatılmasına yönelik her türlü tedbirin alınmaya devam edilmesi önem taşımaktadır."

Haberin Devamı