Ekonomi Mustafa Koç: Taraf'ın başlığı çok çirkin

Mustafa Koç: Taraf'ın başlığı çok çirkin

Paylaş
Mustafa Koç: Taraf'ın başlığı çok çirkin

Taraf gazetesinin WikiLeaks belgelerine dayanarak dün sürmanşetinden "Koç: Seçimde AKP iktidarı kaybeder" başlığıyla duyurduğu haberine Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, CNBC-e'de yanıt verdi.

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Wikileaks’taki iddialara ilişkin, "Sayın Büyükelçi bunu bu şekilde Washington’a iletmişse tamamıyla kendi yorumudur. Gazetede çıktığı gibi benim böyle bir iddiam olmamıştır. Ancak, 20 ay evvelinin şartlarında herhangi olası başka bir alternatif ve senaryo üzerinde değerlendirmeler yapılmıştır. Bundan da daha normal bir şey olabileceğini zannetmiyorum. Bu her zaman yapılan, olağan bir şeydir" dedi.

Haberin Devamı

Mustafa Koç, şu açıklamayı yaptı:

"James Jeffrey ile defalarca konuştuğumu hatırlıyorum. Buraya bir sürü yabancı geliyor. Hem Türkiye hakkında hem mevcut iktidar hakkında, ekonomi hakkında, Türkiye'nin gidişatı hakkında, çevre hakkında sorular soruyorlar. Nasıl gördüğümüzü iş dünyasının bakış açısını soruyorlar, bununla ilgili değerlendirmeler yapıyorlar.

En son görüştüğümde 2009 senesinde krizin tam odak noktasında hatırladığım kadarıyla bundan sonraki seçimlerde AK Parti’nin dışında nasıl bir oluşum olabilir veya olası senaryolarla ilgili yapılmış olan bir görüş alışverişi. "Bir koalisyon olabilir mi, niye olmasın, Türkiye'de her şey olabilir" gibi yorumlarda bulunduğumu da hatırlıyorum. Ama bunu bugün bir gazete adı üstünde Taraf çıkıp kasıtlı bir şekilde böyle bir başlık atmasını ben çok çirkin buldum, ama çok şaşırmadım. Çünkü bunu çok sık yapıyorlar. Fakat bir işadamının bu şekilde bir analiz yapmasından daha doğal bir şey olamaz.

AK PARTİ BİRİNCİ PARTİ OLARAK ÇIKAR

Haberin Devamı

O zamanın şartlarına göre bunları değerlendirmek gayet doğaldır. Fakat çok şükür bir tarafta ekonomide değişiklikler olursa o her zaman bir takım değişikliklere neden olabilir siyasi olarak. Ama ülkenin ekonomisi iyi giderse -ki Türkiye bu imtihanı gayet iyi verdi- bu da en çok işin başındaki partiye veya iktidara yarar ki nitekim de öyle oluyor. Bundan alnımızın akıyla başımız dik bir şekilde hep birlikte çıktık ülke olarak. Bugünkü koşullarda AK Parti birinci parti olarak duruyor önümüzde. Seçimlerde de büyük bir olasılıkla birinci parti olarak çıkacak. Burada meclis kompozisyonu çok önemli."

TÜSİAD OLARAK ÖZELEŞTİRİ YAPMAK LAZIM

"Anayasa konusunda yaşanan tartışma sonrasında TÜSİAD’da fikir ayrılığı var mı" sorusunu yanıtlayan Koç şunları söyledi: "Çok iyi niyetle başlanmış bir girişim başka bir platforma çekildi. Hakikaten içimizde de tabi görüş ayrılıkları oldu. Fakat hadisenin başlangıç şekli belki yanlıştı ve süreç iyi yönetilemedi özeleştiri yapmak gerekirse eğer bunu burada söylemem gerek. Burada üç tane değişmez ya da teklif edilemez konunun orada olması belki bir şanssızlıktı. Fakat bu bazı üyelerimiz arasında çok ciddi hassasiyet yarattı. Benim de bu konuda hassasiyetlerim var. Fakat bir tek bu konu üzerinde tartışılmaya geçilmiş olması da bence hadisenin ana fikrini zedeledi gibi geliyor. Asıl olan bütün ana fikri bireyin öne çıktığı, özgürlüklerin daha çok olduğu, ileri demokrasilerde gördüğümüz bir anayasa. Daha çoğulcu, daha katılımcı, daha demokratik, daha özgürlükçü, devletin bireye hizmet ettiği, sivil bir anayasanın hazırlanmasındaki taslak. Daha bunun üzerinde çok tartışılacak, yazılacak, çizilecek."

Yarın yapılacak İDO ihalesini değerlendiren Koç, "İzmit'teki köprünün son deprem olaylarından sonra ne kadar çabuk yapılacağından endişem var. İstanbul'da deniz ulaşımı her geçen gün daha fazla önem kazanıyor. Bir tersanemiz var. O bakımdan değerlendiriyoruz. Yanımıza da İsveçli Stena'yı aldık. Eğer hakikaten yapmış olduğumuz çalışmaya yakın gerçekçi bir fiyatla bu işi kotarabilirsek ne ala" dedi.

Haberin Devamı

İDDİA

Haberin Devamı

Taraf'ın haberinde, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç'un 9 Temmuz 2009 tarihinde dönemin ABD Ankara Büyükelçisi James Jeffrey ile görüştüğü ve Jeffrey'e "AK Parti 2011 seçimlerinde çoğunluğunu bile yitirebilecek. AKP-MHP ya da CHP-MHP koalisyonu şaşırtmaz" dediği yer almıştı.