Tamer Heper Müstakil parsel mi değil mi?
HABERİ PAYLAŞ

Müstakil parsel mi değil mi?

Bir dubleks villa alacağım. Kat mülkiyet tapusu yokmuş. Böyle alabilir miyim? Bir mahzuru var mı? L.Y.

Bunun yanıtını vermek için bahsettiğiniz villanın tapusunu görmek şart. Sebebi şu: Bir veya bitişik birkaç parsel üzerine kurulu bir sitede bir villa alacaksanız burada kat irtifakı veya kat mülkiyetinin kurulu olması gerekir. Aksi halde problemler yaşanır. Yani arazide hisse tapusu (paylı mülkiyet tapusu) verilecek ise bu şekilde almanızı tavsiye etmeyeceğim. İkinci bir ihtimal, bu villa tek başına müstakil bir parsel üzerinde bulunuyor olabilir. Bir siteye dahil değildir, tek başına inşa edilmiştir. Bu halde kat mülkiyeti tesisi zaten mümkün değildir. Buranın müstakil tapusu vardır. Bu tapu kat mülkiyet tapusu değildir. Doğrusu üzerinde iki katlı bina bulunan arsa tapusudur. Dolayısı ile kat mülkiyeti tesis olunamaz. İşte bu ayrımı ancak mevcut tapu senedinde veya bilgi alabiliyorsanız tapu kayıtlarında görebilirsiniz.

Haberin Devamı

İki yol var ama!

Bir daire satın aldım ama iskan alamıyoruz. Zira müteahhit ruhsatın süresini geçirmiş, buna karşın da binaya bir kat fazla yapmış. Şimdi de iflas etmiş. Bu binayı yasal hale nasıl getiririz? H.D.

Doğrusu bunu tek başınıza yapabileceğinizi zannetmiyorum. Çünkü binayı yasal hale getirmenin tek yolu binayı tasdikli projesine uygun hale getirmektir. Binayı projesine uygun hale getirmenin iki yolu var. Birincisi şayet imar mevzuatı izin veriyor ise binanın yüksekliğini artırmak için tadilat projesi yapıp Belediye İmar Müdürlüğü’nden tasdik almaktır. Bunun için binanın bulunduğu yerdeki imar planı bu yüksekliğe imkan tanımalıdır. İmkan tanımıyor ise bu yol kapalıdır. O halde ikinci yola başvuracaksınız. Binanın üst katını yıkacaksınız. Binanın üst katını kim kullanıyor ise elbette onun da bunu kabul etmesi lazım. Onun için de tek başınıza yapabileceğiniz bir şey değil dedim.

Boşanan eş mirasçı değil

Yakınım olan bir aile boşanmıştı. Bir çocukları vardı, boşandıktan sonra erkek öldü. Bankalara borcu çıkmış oğlu mirası reddedecek, boşandığı eşi de reddedecek, bu durumda kardeşlerin durumu ne olur? Y.A.

Haberin Devamı

Arkadaşınızın ölümünde tek mirasçı oğlu. Oğlunun mirası reddetmesi halinde sanki oğul arkadaşınızdan önce ölmüş gibi davranılır yani mirasçı olarak kardeşler kalır. Bu durumda da terekeyi üstlenmiş olacaklarından borcu da üstleneceklerdir. Dolayısı ile şayet reddetmeyi düşünüyorlarsa onlar da mirası reddetmeli. Boşanan eşe gelince. O zaten mirasçı değil dolayısı ile mirası reddetmesi söz konusu değil. Mirası reddetmek için önce mirasçı olmak lazım.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder