Hakan Çelenk Musul’a giriş
HABERİ PAYLAŞ

Musul’a giriş

Haberin Devamı

Yıl 1990’dı.

Dönemin cumhurbaşkanı Turgut Özal ile Amerikan Başkanı baba Bush’un arasından su sızmazdı. Irak savaşına hazırlanan Amerikalılar Türkiye sınırından da kuzey cephesi açmak istiyordu. O dönemde de “Yurtta sulh cihanda sulh politikası korkaklıktır” diyenler kafayı kaldırmıştı. Özal da kafaya koymuştu; 1 koyup 3 alacaktı. Musul’a girdik giriyoruz derken Genelkurmay Başkanı Necip Torumtay istifa etti ve kuzey cephesini engelledi. Amerikan ordusu da tuhaf şekilde Bağdat kapısından döndü. Sebebini hala tam bilmiyoruz. Bir şeyler eksik kalmış olmalı.


Yıl 2003’tü.

Amerika’da bu kez oğul Bush iktidardaydı. Irak’a karşı tarihin en haksız savaşını açmak üzereydi. Amerika Türkiye’den kuzey cephesi istiyordu. Türk ve Amerikan askeri birlikte Musul’a inecekti. Musul’a girmemiz Amerika için ne kadar hayatiyse Türkiye’ye üzerine 8 miyar dolar da nakit para verecekti.

Erdoğan, 100 AKP’liyi ikna edemedi. 1 Mart tezkeresi reddedildi. Irak savaşında Amerika 4 bin 500 asker kaybetti. En ağır darbeyi yedikleri yerlerden biri Musul’du. Kızgın Amerikan politikacılar tezkerenin reddi yüzünden daha çok Amerikan askerinin öldüğünü söylüyordu. Yani bizim Mehmet’ler Musul’a Coni’ler ölmesin diye girmeliydi. Sonuç olarak Bush, 1 Mart faturasını askere çıkardı. AKP ve cemaat koalisyonu yıllarında Ergenekon-Balyoz buldozeri ordunun üzerine sürüldü.


Yıl 2016.

Türkiye son 26 yılda Musul’a üçüncü kez niyetlendi. Artık ortada itiraz edecek bir ordu yok. AKP çevresi “Yedi düvele rağmen hadi Musul’a” şarkısını söylüyor. Peki öyle mi? Amerikalılarla cidden ters mi düştük?

Nasıl ters düşmekse bu. Musul hava bombardımanına Amerika ile anlaşıp dahil olduk. Yani Amerikalıların yönettiği harekatta, haliyle onların gösterdiği koordinatları vuracağız. Bu arada Genelkurmay Başkanı, Amerikalılarla Musul savaş planı çalışıyor. Görünen o ki bir terslik varsa bile düzeltiliyor.

Libya’da, Mısır’da, Yemen’de ve Suriye’de nasıl Amerikalılarla birlikte hareket edildiyse yine aynısı yapılacak. Musul’a girsek de girmesek de eşgüdüm ile olur. Gerisi başkanlık seçiminde yedi düvele karşı kahramanlık hikayesi.

1 KOYUP 3 ALMAK

“Musul’a girsek 1 koyup 3 alırdık” diyenlere 3 soru sormak gerek:
Amerika Irak’ta 1 koydu, 1 milyon sivil ölü kaldı?
Suriye’de 1 koyuldu, elde 400 bin ölü ve 9 milyon evsiz insan kaldı?
Peki biz o mantıkla 2011’de Suriye’de 1 koyup kaç aldık?

Sıradaki haber yükleniyor...
holder