Ekrem Sarısu Müteahhidin arsa sahibine daire teslimi KDV'ye tabi
HABERİ PAYLAŞ

Müteahhidin arsa sahibine daire teslimi KDV'ye tabi

Haberin Devamı

Soru: Arsamızı kat karşılığı müteahhide vereceğiz. Müteahhitle görüşmelerimiz sonlanmak üzere. İnşaat tamamlanıp da müteahhit daireleri arsa sahibi olarak bizlere verdiğinde, KDV doğar mı? Doğarsa bu vergiyi kimin ödemesi gerekiyor? Sema ÖZDEMİR Cevap: Kat karşılığı inşaat işlerinde arsa sahiplerinin müteahhide arsa teslimi ve müteahhit tarafından arsa karşılığı olarak inşa edilerek arsa sahiplerine konut (veya işyeri) teslimi olmak üzere iki ayrı teslimi bulunmaktadır: Sizin gibi arsa sahibi gerçek kişilerin müteahhide inşaat yapmak üzere arsa teslimi KDV’ye tabi değil. Ancak müteahhidin arsa sahiplerine arsanın karşılığı olarak yaptığı konut (veya işyeri) teslimleri KDV’ye tabi tutulacak. Müteahhidin, inşaat bitiminde arsa sahiplerine teslim edeceği konut (veya işyeri) için KDV hesaplayıp beyan etmesi gerekiyor. Ancak kat karşılığı inşaat sözleşmelerinde, üretilen konut (veya işyeri) teslimlerinde hesaplanan KDV’nin arsa sahiplerinden tahsil edilmeyeceği ve müteahhit tarafından ödeneceğine dair hükümlere yer verildiği görülmektedir. Arsa sahibi olarak müteahhitle anlaşarak aranızda yapacağınızın ‘kat karşılığı inşaat yapım sözleşmesi’nde bu şekilde bir hükme yer vermeniz halinde, müteahhit tarafından arsa karşılığında yapılacak teslimler nedeniyle hesaplanan KDV’yi, sizin yerinize müteahhit öder.

[[HAFTAYA]]

Doğum borçlanması aylık bağlama oranını artırıyor ancak gösterge hesabına dahil edilmiyor

Soru: 1986 ve 1990 yıllarında 2 doğum yaptım. 2310 gün SSK, 1170 gün isteğe bağlı prim, 1294 gün doğum borçlanması ve usta öğretici borçlanması olarak 303 gün prim ödeyip, 5078 gün üzerinden Mart’ta emekli oldum. Emekli olurken doğum borçlanmaları hesabı yapıldı, 2012 yılı en az günlük (9.48 TL) primi tahsil ederek borçlandırıldı. Ama emekli maaşı hesaplaması yapılırken borçlanılan gün ve matrahı doğum yaptığı yılların gün ve matrahına eklediler. Dolayısıyla SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) emekli maaşı hesaplamasında 1998’den önceki yılların matrahlarını esas almadığını beyan etti. Ben de bunun çelişki olduğunu söyledim. “Borçlanmayı 2012 yılından alacaksınız ama matrahı 1990-1986 yıllarına ekleyeceksiniz” dedim. “Haklısınız ama yapacak bir şey yok” dediler. Dolayısıyla bağlanan maaş düşük kaldı. Mart 2012’de ek ödemeyle birlikte 716 lira. Konu hakkında bilgi verir ve aydınlatırsanız sevinirim. Jülide KAVAKLI Cevap: Doğum borçlanmasıyla prim sayınız arttığından, aylık bağlanma oranı da yükselmiş olup, emekli aylığı artışına olumlu katkısı olmuştur. Ancak, borçlanmanın kazanç olarak emekli aylığına olumlu bir etkisi yok. Çünkü, 2000 yılından önceki gösterge kat sayı sisteminde, son 10 yılın kazanç ortalaması, 10 yıl yoksa son beş yılın kazanç ortalaması alınarak emekli aylığı bağlanmasına esas gösterge rakamı bulunuyordu. Doğum tarihleri 2000 yılından önceki son 10 yıl, 10 yıl yoksa (sorunuzdan olmadığı anlaşılıyor) beş yılın prime esas kazanç ortalamasına dahil olmadığından, gösterge rakamlarını etkilemiyor. En düşükten borçlanmakla iyi etmişsiniz. Çünkü, tavandan borçlanma yaprak ödediğiniz borçlanma bedelinin 6.5 katı kadar prim ödemiş olsanız dahi, aynı tutarda aylık bağlanacaktı. SGK’da memurun verdiği bilgi doğru. Yapılan yanlış bir işlem yok.

KIDEM TAZMİNATINDA ZAMANAŞIMI 10 YIL

Soru: Temmuz 2007’de emekli oldum. Fakat tazminatımı hâlâ alamadım. Nasıl bir yol izlemem gerekli? Ali Osman ÇALIKÇI Cevap: Kıdem tazminatınızı almak için bugüne kadar neden beklediniz? Kıdem tazminatınızı ödemiyorlarsa, sorunu idari aşamada çözmek için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na şikâyet hakkınızı kullanabilir, yargı aşamasında çözmek için de dava açabilirdiniz. Ancak, hakkınız henüz zamanaşımına uğramadığından önemli bir kaybınız yok. Çünkü; gerek Kanunu’nda, Borçlar Kanunu’nda, kıdem tazminatı alacakları için özel bir zamanaşımı süresi öngörülmemiştir. Ancak, öteden beri uygulama ve öğretide kıdem tazminatına ilişkin davalar, hakkın doğumundan itibaren, Borçlar Kanunu’nun 125’inci maddesi uyarınca ‘10 yıllık zamanaşımına’ tabi tutulmaktadır. Noterden bir ihtarname çekerek, kıdem tazminatınızın ödenmesini isteyin. Ödenmemesi halinde kanuni faiziyle birlikte ödenmesi için İş Mahkemesi’ne dava açın.

Başlangıçta bir gün bile emekli olma şar tlarını değiştiriyor

Soru: 10 Temmuz 1968 doğumluyum. 1985’te SSK’lı oldum. 7500 gün primim var. Ne zaman emekli olurum? Aydın ÇETİN Cevap: Başlangıç tarihi önemli. Bir gün bile emekli olma şartlarını değiştiriyor. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, başlangıcınız 23 Mayıs 1985 veya önceki bir tarihse 48 yaşınızı, sonraki bir tarihse 49 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

28 Nisan 2013’te emekli olabilirsiniz

Soru: 1 Kasım 1983’ten beri SSK’lıyım. 28 Nisan 1966 doğumluyum. Ne zaman emekli olabilirim? Enver KAYA Cevap: 25 yıl sigorta, 5150 gün prim ve 47 yaş şartlarına tabisiniz. Sorunuzdan prim ödemenizin yeterli olduğu anlaşıldığından, 28 Nisan 2013’te emekli olabilirsiniz.

Askerliğin 160 gününü borçlanıp 55 yaşın dolmasını bekleyeceksiniz

Soru: 15 Aralık 1966 doğumluyum. 1 Mayıs 1996’da SSK’lı oldum. 550 gün askerlik yaptım. Ne zaman emekli olurum? HÜSEYİN Cevap: Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yaptığınızdan 160 gününü borçlanmanız halinde, başlangıcınız 160 gün geri gider ve 25 yıl sigorta, 5750 gün prim ve 55 yaş şartlarına tabi olursunuz. 5750 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 15 Aralık 2021’de emekli olabilirsiniz.

Kıdem tazminatını çalışma süresi ve son alınan ücret belirler

Soru: 4 Ocak 1997’den bu yana aynı işyerinde apartman görevlisi olarak çalışıyorum. Ne kadar tazminat alırım? İsmet YILMAZ Cevap: Her çalışma yılınız için en son aldığınız ücretin brüt tutarı kadar tazminat alırsınız. Örneğin, aylık 1000 lira brüt ücretle çalıştığınızı varsayarsak, 15.5 yıl hizmet sürenizin kıdem tazminatı 15 bin 500 liradır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder