Yaşam Mutfak Sanatları Akademisi'nden iş sahibi olma garantisi

Mutfak Sanatları Akademisi'nden iş sahibi olma garantisi

Paylaş
Mutfak Sanatları Akademisi'nden iş sahibi olma garantisi

Mehmet Aksel, uzun yıllar yiyecek içecek işletmeciliğinde çalıştıktan sonra sektörde donanımlı personel yetişmediğini fark etmiş ve eğitime de el atmış



Mutfak Sanatları’nı açmaya nasıl karar verdiniz?

1994’ten beri yiyecek içecek sektörünün içindeydim. Sektörün daha fazla restorana ve kafeye değil, eğitime ihtiyacı olduğunu hissettim. 2004’te bu işe Alkent’te başladık.
İki bina, 3 bina derken oraya sığamaz olduk. Bu sene Maslak’a kendi binamıza geldik. Burada 3 bin 300 metre kare alandayız ve her imkanımız var.

Sizin eğitiminiz ne üzerine?

Michigan Üniversitesi’nde iş idaresinden mezunum. Yemek yapmayı da bilmem. Sadece mutfak sanatlarının eğitim tarafıyla ilgilenirim.

İstanbul’da aşçılık dersi veren birçok yer var. Siz onlardan farklı ne sunuyorsunuz?

İngiltere Kraliyet Akademisi’nin ders programını izliyoruz. Eğitim kadromuzda çalışanların hepsi Avrupa’da konusunda bir veya iki üniversite bitirmiş gerçek profesyoneller.
Okulumuz diplomasının İngiltere Kraliyet Akademisi’ne bağlı tarafıyla uluslararası geçerliliği var. Yurt dışında İngiltere Kraliyet Akademisi’nin fiyatını pahalı bulanlar bile bizim okula geliyor.
Ne Avrupa’da ne Amerika’da bu alt yapıda olanını görmedim. Zaten geçen sene Avrupa’nın en iyi ikinci okulu seçildik. MSA’nın yanına kimse yaklaşamaz. Sokak aralarındaki okullar sadece belli şeyleri öğretir, bizse her konuyu detayıyla olması gerektiği gibi anlatırız.

İnternet sitenizde ‘City&Guildes’ diploması veriliyor yazıyor, o ne demek?

İngiltere Kraliyeti’nin 1800’lü senelerin sonlarında iyi mesleki eğitim alan insanlar çıksın diye kurulan bir denetim şirketi. Biz de City&Guildes akreditasyonuna sahibiz ve okulumuz böylece dünyanın her yerinde çalışma ve oturma izni alabilecek mezunlar veriyor.
City&Guilds’in denetleyicileri belli zamanlarda okulumuza kontrole geliyor. Aldığımız geri bildirime göre City&Guilds akreditasyonundaki 547 aşçılık okulu arasında da en iyi okuluz.

Bu okula girmek için üniversite mezunu ya da lise mezunu olmak şart mı? Herkes sayenizde meslek sahibi olabilir mi?

Okulumuza girmek için ilköğretimi bitirmiş olmak, İngilizce az-çok bilmek, internette araştırma yapmak gerek. Diyelim ilköğretimi bitirmemiş, ilkokul 4. sınıfta eğitiminizi yarıda bıraktınız.
Ama okul başlayana kadar mahalle köşesindeki kursa giderek kendinizi geliştirirseniz, aşçı olmak, bir meslek edinmek isterseniz sizi kabul ederiz. Gözleri parlayana kapımız açık.

Okula girmek bu kadar kolay mı? Sınava tabi tutulmuyorlar mı?

Sınav değil ama ön görüşmeden geçiyorlar. Öngörüşmede okulun kaidesini, şartlarını anlatıyoruz. Öğrencinin hayatta ne yapmak istediğini öğreniyoruz.
Öğrencilere tırnak kontrolü yapıldığını, mutfakta her türlü kazanın başlarına gelebileceğini ve mutfağın işlerinin aksamaması gerektiğini söylüyoruz.
Bir de okulun giriş-çıkış saatleri çok hassas, geç kalmaları gerektiğini söylüyoruz. Eğer bu şartlara dayanıklıysa, okulun kaidelerine uyabileceğini anlıyorsak öngörüşme kağıdına kabul edildiği anlamında ‘OK’, uymazsa kabul edilmediğini belirten ‘NO’ yazılıyor. Öğrenci ilk etapta alınmadığını anlıyor.

Öngörüşmeyi geçince ne oluyor?

Ön görüşme sonrası öğrenciler oryantasyona giriyor. Okulun ilkyardım ve yangın tertibatını öğreniyor, okul hakkında her türlü bilgiye sahip oluyorlar.
Haftanın yarım gününü okulun kurallarını ve kaidelerini öğrenerek geçiriyorlar. Oryantasyonun son safhasında okul mezunlarıyla tanışılıyor, yarı yolda ne kadar ağlayacaklarını anlatıyoruz.
Dersler 9’a beş kala tırnak, saç, sakal kontrolüyle başlıyor. Köprü tıkalı, trafik sıkışık mazereti kabul edilmiyor. Eğitimin başında hepsi “Ne öğreniyoruz ki?” diyebilirler.
Çünkü her şey çok detaylı öğretiliyor. Kursun sonunda bakıyorlar ki Türkiye’deki çoğu aşçının ellerine su dökemeyeceği adamlar buradan çıkıyor. Her gün 5 yazılı, 5 sözlü, 5 de uygulamalı imtihan yapıyoruz. Ayrıca dönem imtihanları ve yazılı, sözlü uygulamaları da var.

Staj yapıyorlar mı?

Burası öğrencilerin İtalyan, Fransız, Türk mutfağı üzerine dersler alacağı bir okul değil. Mutfak Sanatları Akademisi, temel aşçılık veya pastacılık konusunda yetişecekleri bir okul.
Öğrenci İtalyan restoranına gider, staj yapmaya orada kalır ve uzmanlığını bu yönde geliştirir. Bir otele gider orada Japon mutfağı hazırlıyordur. Uzmanlığı Japon mutfağı üzerine olur.
Okulda süren 5 aylık eğitimde ne yapmak istediğini belirler. Staja yerleştirmede öğrenciye biz yardımcı oluruz. New York Ritz’te de, Hong Kong-Four Seasons’da da öğrencimiz var. Çoğu öğrencimiz zaten staj için gittiği yerde kalır.

Diyelim sadece işletmeci olacağız yine mutfağı bu kadar detaylı öğrenmemiz gerekiyor mu?

İşletmeci olmak istiyorsanız işletmecilik için ayrı derslerimiz var. Ama hem şef hem işletmeci olmak istiyorsanız, iki diplomayla da mezun olabilirsiniz.
İşletmecilikte konsept mühendisliği, yer seçimi, personel çalıştırma, operasyon saatleri, satın alma, depolama marka olmak, kanuni işlemler gibi konularda eğitim veriliyor. Ama işletmecilikte de az da olsa mutfak dersleri var.

Mutfak Sanatları Akademisi’nde eğitim görmenin bedeli ne?

8 aylık eğitim için, 5 ay okul 3 ay staj olmak üzere, aşçılık kursu 11 bin lira. Pasta ekmekçilik 9 bin 500. İşletme dersinin fiyatı da 3 bin 500 lira. Pahalı diyenler olabilir ama aslında hiç pahalı değil.
Çünkü burada kullanılan tüm malzemeyi biz veriyoruz. Mutfak Sanatları Akademisi’nde kullanılan malzemenin alışverişi bile bu paraya yapılamaz. Ayrıca dönemsel workshoplar düzenliyoruz. Onların fiyatları ayrı belirleniyor.

Bundan sonraki projeleriniz ne olacak?

Binanın bizi 5 sene götüreceğini düşünüyoruz. İstanbul ve Türkiye dışından gelenler için bir yurt binası düşünüyoruz. Okulun eğitim kadrosu temel eğitimler vermek üzere restoranlara mobil eğitimlerimiz olacak.
Mezunlar derneğine çok önem veriyoruz. Her ay büyük bir şef getiriyoruz. Her daim ünlü şeflerle görüşme halindeyiz.

RÖPORTAJ: MERVE ÖZAYTEKİN
mozaytekin@posta.com.tr

3

Haberin Devamı