Ayşe Mine Yaman Mutfakta neler oluyor?
HABERİ PAYLAŞ

Mutfakta neler oluyor?

Haberin Devamı

Evin diğer odalarıyla arasındaki mesafeyi ortadan kaldıran 2010 mutfakları, sosyal yaşamın merkezi haline geldi. Doğal ve geridönüşümlü malzemeler, fütürist formlar ve renk tonu hangi menzile varırsa varsın, heyecanlandıran mutfak tasarımları arasında kanepe, koltuk, televizyon, kitaplık gibi dekorasyon öğelerine rastlarsanız şaşırmayın.

Basit ve ilkel görünümlü mobilyalarla yaratılan doğallık yeni sezonda her alanda olduğu gibi mutfak tasarımlarında da ilk sırada yer alıyor. İlhamını doğadan alan ıslak mekanlarda ham malzeme, pastel renkler ve organik formlar ön plana çıkıyor. İçeriden çok pencerenin dışını düşünen yeşil evlerin kimliği bu mekanlara da yansıyor. Özellikle yazlık evinize mutfak yaptırmayı planlıyorsanız kır evlerinin romantizminden ilham alabilirsiniz. Bunun için de çiçekli porselenler, floral desenlere bürünmüş tekstiller, ahşap detaylar, hasır aksesuarlardan yardım alabilirsiniz.

Mutfaklar genellikle evlerde ekolojinin rahatlıkla kendini gösterebileceği mekânlar olarak tabir edilirler. Buzdolabı, ısıtıcılar, fırın, bulaşık makinesi gibi eşyalardan dolayı enerjinin en fazla kullanıldığı bölümdür. Tabi ekolojik mutfaklar için yapılması gereken tek şey bunlardan vazgeçmek değil. Bunu kullandığınız materyallerle de sağlayabilirsiniz. Mesela tezgah ya da zemin kaplaması gibi diğer ürünlerde geri dönüşümü olanları tercih edebilirsiniz. Mermer, doğal bir malzeme olduğundan tercih edilebilir.

Aydınlatma ve armatür olarak mümkün olduğunca az enerji tüketen tasarımları kullanabilir, mobilya gövdelerinde geri dönüşümlü olanları tercih edebilirsiniz. Özellikle sıcak iklimin hakim olduğu bölgelerde güneş enerjisi ile ısıtılmış sudan yararlanılabilir. Bambu, çok hızlı büyüyen bir bitki olduğundan, kısa süre içinde bir orman haline gelebiliyor. Bu özellikleriyle ekolojik malzeme olarak kabul edilen bambudan yapılmış mutfakları tercih edebilirsiniz. Bulaşık makinenizi tam dolmadan çalıştırmamak, yiyeceğiniz kadar yemek pişirmek gibi detayları da gözönüne almalısınız.

Tercihiniz modern bir tasarımdan yanaysa

Minimalizmin egemen olduğu, gereksiz detay ve aksesuarlardan kaçınılan mutfak tasarımlarında, keskin hatlar ve mobilyalardaki sivri köşeler ile düz ve yalın formlar kullanılıyor. Bu tarz mutfaklarda en önemli özelliklerden biri de mutfak dolaplarının duvara gömme şekilde yerleştirilmesi. Dolap yüzeylerinin genelde lake ile kaplandığı tasarımlara metal, paslanmaz çelik ve cam aksesuarlar eşlik eder. Masa ve sandalye gibi mutfak mobilyası seçimi kesinlikle modern tarzı yansıtmalı, eğer mutfak kapısı varsa cam olmalı ve raflarda da cam kullanılmalıdır. Duvarlarda ise açık renkler tercih edilir. Tabiİ bu malzemeler modern aksesuarlarla tamamlanmalı, krom kaplama musluklar kullanılmalı, elektrik prizleri ve aydınlatma düğmeleri gibi detaylar da metal olanlar arasından seçilmelidir.

Doğru aydınlatma için

* Merkezi sarkıt aydınlatma mutfaklarda en sık rastlanan aydınlatma biçimidir. Ama maalesef sürekli kendi gölgenizde iş yapmanıza ve bundan kaynaklanan baş ağrılarına neden olur.

* Mutfağınızın şekli ya da boyutları ne kadar olursa olsun ışık her zaman çalıştığınız alanın arkasından ya da yanından gelmeli. Ayrıca lavabonun, ocağın ve özellikle de yiyecekleri doğradığınız tezgâhın üzerinde kesinlikle ışık seviyesi yüksek birer fonksiyonel aydınlatmaya ihtiyaç duyduğunuz da bir gerçek.

* Mutfakta kullanacağınız ışık mutlaka gün ışığına yakın olmalı ki yemeklerin pişip pişmediğini rahatlıkla anlayabilesiniz.

* Aydınlatmaların fişlerini kesinlikle tost makinesi ya da mutfak robotu gibi mutfak aletleriyle yüklü olan prize takmamaya ve gözünüzü alacak noktalara yerleştirmemeye özen gösterin.

* Eğer yeni ev yaptırıyorsanız ve tercihiniz hazır mutfak almaksa mutlaka spot aydınlatmaları olanları tercih edin. Marangoza yaptırıyorsanız da spot ışık yerleşimleri için uygun bir imalat yapmasını sağlayın. Özellikle dolap içine yerleştireceğiniz spotların kapak açıldığında yanan, kapandığında sönen bir tesisata sahip olmasını sağlarsanız elektrikten de tasarruf etmiş olursunuz.

* Mutfak mobilyalarınızı her zaman aydınlık renklerde tercih etmeye çalışın. Mutfak tavanınızda mat beyaz, duvarlarınızda ise soluk renkler tercih etmeye çalışın.

3

Sıradaki haber yükleniyor...
holder