Cumartesi Postası Mutfakta pratik bilgiler

Mutfakta pratik bilgiler

Paylaş
Mutfakta pratik bilgiler

İşte size Ramazan'da mutfaktaki hayatınızı kolaylaştıracak birkaç püf noktası. Emin olun çok daha lezzetli yemekler yapacaksınız

* Birkaç gündür evde duran ekmekler bayatladı mı? Muftak robotuna atın ve galeta unu haline getirin. Sonra da dondurucuya koyun. Gerektiği zaman dondurucudan alıp kullanabilirsiniz.

* Buzdolabınızın iyi soğutmadığını düşünüyorsanız çözümü var. İçine bir torba tuz koyun. Buzdolabındaki nemi alacaktır.

* Marketten aldığınız limon çok sert çıktı, yapılacak şey basit: Kesmeden önce bir iki dakika sıcak suya batırın. Daha sulu ve yumuşak olacaktır.

* Balığı çok seviyorsunuz ama temizlemek de olmasa! Balıkları temizlemeden önce yarım saat kadar derin dondurucuda bekletirseniz, temizleme işini kolaylaştırırsınız. Balığı pişirirken kokusunun evi kaplamasından rahatsızsanız balık pişirdiğiniz kabın ya da tavanın içine birkaç defne yaprağı atın. Kokunun azaldığını göreceksiniz. Balığı seçerken de çok özenli olmalısınız. Gözleri parlak, solungaçları ise pembe ya da kırmızı renkte olanları seçmelisiniz. Bunlar tazeliğin işaretidir.

* İçini sıkıp attığımız limon kabukları aslında çok iş görüyor. Limonla işiniz bittikten sonra kabukları güneşli bir yere koyup kurutun. İsli ya da yağlı kaplarını yıkarken kullanın, sonuca siz de şaşıracaksınız.

* Sütü çok seviyorsunuz ama mideniz hazmetmiyor. Üstelik çabuk tüketemediğiniz için hemen bozuluyor. Süte biraz karbonat atarsanız hem çabuk bozulmaz hem de kolay hazmedilir.

* Misafirleriniz geldi, yemekler yendi, meyve faslına geçildi. Meyveleri özenle soyup tabaklara hazırladınız ama mutfaktan çıkmadan karardılar. Özellikle de elmalar. Kabuklarını soyduğunuz meyvelerin kararmasını önlemek için limonla ovun işe yaradığını göreceksiniz.

* Salata yapacaksınız, dolabı açtınız sadece domates var, onlar da maalesef pörsümüş. Domatesleri yarım saat boyunca tuzlu su dolu bir kabın içinde buzdolabında bekletin, kendilerine geldiğini göreceksiniz.

* Balkondaki patates filenizden sürekli patates filizleri mi fışkırıyor! Çözümü var. Patates torbasının içine birkaç adet yeşil elma atın, rahata kavuşun.

* Naneyi çok seviyorsunuz ve neredeyse her yaptığınız yemeğe koyuyorsunuz. Taze nanenin daha fazla kokmasını istiyorsanız üzerine biraz şeker serpin.

* Açıkta unutulan ve bayatlayan bisküviler her zaman çöpü boylar. Aslında onları alıp fırında birkaç dakika ısıtırsanız, tekrar çıtır çıtır ve taze olduklarını görürsünüz.

* Mutfakta fazla beklemiş baklagiller her zaman sorun yaratır. Pirinç, fasulye, mercimek, kuru bakla ve benzerlerini saklarken böcek oluşmasını önlemek için kavanoz ya da kutunun içine iki, üç diş sarımsak koyun.

* Gazetelerden, dergilerden ya da internetten yemek tarifi alırken bazı sorunlar yaşayabiliyoruz. Özellikle tatlı tariflerindeki yumurta miktarında. Çünkü çoğunda yumurta miktarı gram olarak veriliyor. Bir yumurta akı 30 gram gelmektedir, bilginize...

* Havucu soyduğunuz gibi rengi değişir, kararmaya başlar. Havucun rengini kaybetmemesi için kaynayan suyun içinden aldıktan sonra hemen soğuk suyun altına tutun ve birkaç dakika bekletin, rengini koruduğunu göreceksiniz.

* Kompostoyu seviyorsunuz ama bir türlü meyveleri yumuşak tutturamıyorsunuz. Elma ve ayva gibi yapacağınız, kompostolarda meyveleri önce su ile yumuşayınca kadar pişirin. Daha sonra şekeri katın ve kısık ateşte kaynatın. Meyvelerin lokum gibi yumuşak olduğunu göreceksiniz.

* Hamuru dinlendirirken mutlaka üzerini nemli bezle örtün. Nemli bez, hamurun kabuk tutmasını önler. Unla yapılan tatlıları hazırlarken içlerine çok az tuz katın, lezzetin arttığını göreceksiniz. Birden bire eklenen su hamuru her zaman pütürlü yapar. Bu yüzden hamuru yoğururken suyu azar azar ekleyin.

* Yazın mutfakta başınız en çok karıncalarla mı dertte? Tezgahta minik bir kırıntı bile olsa tezgahın üstü karınca doluyor. Karıncaların yuvalarına giderken izledikleri yola ince bir tabaka tuz dökün. Tuzun üstünden geçemeyeceklerini göreceksiniz.

* Hazır yufkayla yapılan börekler hiçbir zaman elde açılmış gibi olmuyor. Kuruluğu, kıtır kııtır oluşu da cabası! Böreğinizi hazırlamadan önce yufkaları az bir süre sütte bekleterek yumuşatın. Böreğiniz çok daha yumuşak ve lezzetli olacak.

* Güzel pilav yapmak herkesin harcı değildir. Pilavın lezzetini artırmak için önce margarin veya tereyağı ile kavurmayı deneyin. Pilavın pişirme suyuna katılan sıvı yağ da pirinçlerin yapışmasını engeller ve pilavınızın tane tane olmasını sağlar. Sade pilav pişiriyorsanız pişme suyuna ekleyeceğiniz 1-2 çay kaşığı limon suyu, pilavın rengini daha beyaz yapar. Diyelim ki tarifle pilav yapıyorsunuz ve pilavınız verilen sürede pişmedi. Pirinçler hâlâ sert ama suyunuz da bitti. Biraz sıcak su ilave edin. Pirinçler bu suyu da çekene kadar pişirin.

* Yeşil yapraklı bitkileri çok seviyorsunuz ama bir türlü taze saklayamıyorsunuz. Maydonoz, kıvırcık marul, dereotu gibi sebzeler buzdolabında bir süre beklediğinde canlılığını yitirir. Servis yapmadan önce tekrar diri hale getirmek için yıkayın ve 2 litre suya 1 yemek kaşığı limon suyu koyun. Bu karışımda 10-15 dakika bekletin.

* Patates kızartması sevmeyen insan sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Şöyle kıtır kıtır sıcacık patateslere de kimse hayır diyemez. Sizin kızarttığınız patatesler kıtır kıtır yerine yumuşacık oluyorsa şunlara dikkat edin: Öncelikle soyup doğradıktan sonra bol suyla çalkalayın ve kuru bir bezle iyice kurulayın. Sonra da kızarttığınız tavadan çıkarınca hemen tabağa alıp tuzlayın. Tuz fazla yağı ve buharı emer. Böylece patatesleriniz kıtır kıtır ve taptaze olur.

2

Haberin Devamı