Önceki Fotolar

Mutfakta yapılan 12 yanlış

Herkesin mutfakla arası iyi değildir! Kimisi harikalar yaratırken kimisi ‘karnım doysun yeter’ mantığıyla hareket eder. Fakat biri bize söylemediği takdirde bilmemizin çok mümkün olmadığı bazı kurallar da var. Onları zaman zaman hepimiz atlıyoruz. Yemek.com, bu fikirden yola çıkarak, basit gibi görünen ama mutfakta herkesin yaptığı 12 amatör yanlış başlığını hazırladı.  

03 Kasım 2017, Cuma 16:04
A A
Fırını keki veya kurabiyeyi koyduktan sonra çalıştırmak

Fırını keki veya kurabiyeyi koyduktan sonra çalıştırmak

Fırın soğuk olduğunda kek ya da kurabiye üzerindeki yağı bırakır ve kalıp tutmaz. Tariflerdeki ‘önceden ısıtılmış fırında’ ibaresi boşuna değil!  

Haşlanmış makarnayı soğuk suda yıkamak

Haşlanmış makarnayı soğuk suda yıkamak

YANLIŞ! Bu hareketi yaparak makarnadaki tüm vitamini, besin değerini ve lezzetini anında kaybetmesini sağlıyorsunuz. Doğrusu; Makarnayı süzdükten sonra hemen sosla karıştırıp servis etmektir.  

Önce sarımsağı, sonra soğanı atmak

Önce sarımsağı, sonra soğanı atmak

Yemeklerde sarımsak kullanacaksanız, kavurma işlemi sırasında önce soğanları atmalı, onlar biraz yumuşadıktan sonra sarımsakları eklemelisiniz. Aksi takdirde sarımsaklar yüksek sıcaklıkta uzun süre kalamadıklarından yanar.  

Haşlanan ete pişmeden tuz atmak

Haşlanan ete pişmeden tuz atmak

Haşlama yemeklerde et henüz pişmeden tuz atarsanız et sertleşecektir. Bu yüzden en iyisi yemeğin tuzunu et piştikten sonra, en son safhada atmak.  

Salatayı yaparken sosunu eklemek

Salatayı yaparken sosunu eklemek

Salatayı yaparken sosunu eklerseniz çıtır çıtır olan tüm yeşillikler pörsüyecektir. Bunun için en iyisi sosu salatayı servis etmeden hemen önce dökmek.  

Buzluktan çıkan eti direkt ocağa atmak

Buzluktan çıkan eti direkt ocağa atmak

Buzluktan çıkarttığınız eti direkt buzluğa atarsanız fazla su salar ve tüm lezzetini kaybeder. Etin lezzetli olmasını istiyorsanız, oda sıcaklığına kadar bekletmelisiniz. Fakat uzun süre oda sıcaklığında kalan et bakteri oluşumuna neden olabileceğinden arada sırada et yeterince çözülmüş mü diye kontrol etmekte fayda var.  

Eti kısık ateşte mühürlemek

Eti kısık ateşte mühürlemek

Kısık ateşte mühürlediğinde et suyunu hapsetmez ve lezzetinden ödün verir. Doğrusu, yüksek ateşte mühürlemektir.  

Kek yaparken yumurtaları çok çırpmak

Kek yaparken yumurtaları çok çırpmak

Herkes yaptığı kekin tabii ki yumuşacık olmasını ister. O yumurtaları gereğinden fazla çırparsanız kekiniz de kabarmaz! En iyisi şeker taneleri eriyene kadar çırpmaktır.  

Sebzeyi yıkadıktan sonra direkt tencereye atmak

Sebzeyi yıkadıktan sonra direkt tencereye atmak

Sebze yemeği yaparken, sebzeleri yıkadığınız gibi tencereye atarsanız yemeğiniz sulanır, lezzeti azalır. Bu nedenle sebzeleri önce kurulamakta fayda var. Aynı nedenle kabak ve benzeri sebzelerin çekirdeklerini de çıkartmalıyız.  

Etin suyunu yemeğe eklemek

Etin suyunu yemeğe eklemek

Lezzetli olsun diye birçok kişi bu hatayı yapar. Oysaki lezzetin ötesinde sağlığımızı da tehlikeye atıyor olabiliriz. Çiğ etin beklediği marinasyon suyunda bakteri oluşur. Bu nedenle en iyisi o suyu dökmek. Yine aynı mantıkla çiğ ette kullandığımız kesme tahtası ya da bıçak gibi aletlerle de pişmiş eti temas ettirmemeliyiz.  

Sütlü tatlı yaparken ilk önce şekeri koymak

Sütlü tatlı yaparken ilk önce şekeri koymak

Sütlü tatlılarda şeker erken koyarsanız sütün içerisindeki protein yapısının bozulmasına neden olur. En doğrusu şekeri karışıma en son eklemektir.