Serra Ababay Mutlu çocuklar için
HABERİ PAYLAŞ

Mutlu çocuklar için

Haberin Devamı

Çocuk gelişiminde memeden kesme veya tuvalet eğitimi gibi birçok konuda kitabi bilgiler ile doğru adımlar atılabilir. Fakat çocukların duygusal yaşantısı geçiş dönemleriyle kısıtlı değildir. Her şeyi kitabına uygun yapmaya fazlasıyla odaklanmak veya “mükemmel ebeveyn” olma çabası, çocukları esas mutlu edenin gözden kaçmasına neden olabilir. Çocukluk başlı başına bir geçiş dönemidir ve her anı değerlidir. Mutlu çocuklar yetiştirmek için;

1) Dinleyin: Dinlemek, değer vermektir. Gerçekten dinlendiğini bilen çocuk hem kendine hem de ebeveynine daha çok güven duyar.

2) Açıklayın: “Çocuk o daha anlamaz” diyerek konuşulmayan her durum çocuklar için daha kaygı vericidir. Olayları “çocuk dilinde” anlatın.

3) Negatif duyguları kabul edin: Kızgınlık, üzüntü gibi negatif duygular da doğal birer duygudur. Bu duyguları yaşayan çocukları durdurmak yerine nasıl baş edeceği gösterilmelidir.

4) Oyun oynayın: Çocuklar kendilerini oyunla ifade eder. Bir şeyler öğretmediğiniz ve çocuğunuzun yönettiği serbest oyun için düzenli zaman ayırın.

5) Özür dileyin: Yetişkinler de yanlış karar verebilir. Çocuğunuzdan özür dilemek size değer kaybettirmez aksine olumsuzlukları tamir etme şansı verir.

6) Evliliğinize ve kendinize zaman ayırın: Çocuklar ebeveynlerinin duygularını sünger gibi emer. Siz mutlu olmadıkça çocuğunuzun mutlu olması beklenemez.

7) Bağımsızlığı teşvik edin: Çocuğunuz büyüdükçe bir şeyleri kendi başına yapabilmeye başlar ve bundan büyük bir keyif alır. Bu bir ayrılık değil sağlıklı gelişimin göstergesidir. Bu gelişimi, onun adına bir şeyler yapmak yerine ona sorumluluk vererek destekleyin.

8) Sevginizi ödül olarak kullanmayın: Ebeveyn sevgisi herhangi bir koşula dayanmamalıdır. Çocuğunuz onu her koşulda seveceğinizi bilmelidir.

9) Kabul edin: Çocukların farklı mizaçları ve becerileri vardır. Yapabileceğinden fazlasını beklemek yerine bu özellikleri kabul etmeyi deneyin.

10) Sınır koyun: Sınırlar çocuklara nesil farkını hatırlatır ve her şeyi yapacak güçleri olmadığını gösterir. Bunu bilmek huzur vericidir.

Instagram: cocuklar_buyurken

Sıradaki haber yükleniyor...
holder