Cinsel Sağlık 'Mutluluk' çubuğu

'Mutluluk' çubuğu

Paylaş
'Mutluluk' çubuğu

Asıl adı 'penil protez'. Fakat sertleşme sorunu yaşayan erkeklerin yaşam ve ilişki kalitesini yükselttiği için tıp dünyası ona 'mutluluk çubuğu' diyor. Prof. Dr. Halim Hattat, bugün protez penisler hakkında sorularımızı yanıtlıyor

Prof. Dr. Halim Hattat, ‘Erkekliğin Yol Haritası’ adlı kitabında, 80’li yıllarda ‘penil protez’ ameliyatları başladığında, hastalara konuyu anlatmakta bir hayli güçlük çektiğini söylüyor: “O günlerde ‘mutluluk çubuğu’ tanımı hastalar tarafından benimsendi. Gerçekten insanları mutlu ettiği, yaşam kalitesini olumlu etkilediği, depresyondaki insanları hayata bağladığı için, ‘penil protez’ yerine ‘mutluluk çubuğu operasyonu’ terimini kullanıyoruz.”

Türkiye’deki ilk ameliyat
Prof. Hattat, kitabında Türkiye’deki ilk protez penis ameliyatını nasıl yaptığını ise şöyle anlatıyor: “1985’te değerli hocamız, merhum Prof. Dr. Siyami Ersek beni telefonla aradı. 30’lu yaşlarda iki defa açık kalp ameliyatı geçiren hastasının evleneceğini, sertleşme sorunu nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşadığını, penis protez ameliyatına ihtiyacı olduğunu söyledi. Londra’da Istitude of Urology’de yardımcı doktor olarak pek çok kez katıldığım penis protez ameliyatları daha önce Türkiye’de hiç yapılmamıştı. Türkiye’de o dönem penis protezleri zor bulunuyordu. İstediğimiz ölçülerde bir protezi getirtmek bile çok güçtü. Protezi getirttikten sonra ilk penis protezi ameliyatını başarıyla tamamladık. Ameliyattan sonra bir ay süreyle hastamızın takip ve tedavisini hocalarımla birlikte dikkatle yürüttük. Hastamız, ameliyattan sonraki ilk ilişkisinde son derece mutlu olduğunu ve partnerinin artık ona ‘biyonik adam’ demeye başladığını heyecanla anlatmıştı.”
Prof. Hattat, kitabında protez ameliyaları hakkında en çok sorulan soruları da cevaplıyor.

‘PENİL PROTEZ’ HAKKINDA MERAK EDİLENLER

Protez tedavisinin ilk adımı nedir?
Hastanın genel sağlık durumunun iyi olması ve fiziksel bir engelinin bulunmaması gerekir. Hasta, gerçekçi beklentilere sahip olmalı, olası sonuç ve komplikasyonlarını kavramalı. Protezin cinsel isteklerini etkilemeyeceğini, bunun yalnızca cinsel birleşmeyi sağlayacak mekanik bir araç olduğunun bilincinde olmalı.

Penil protez kimlere uygulanır?
Sertleşme sorunlarında genellikle ameliyat dışındaki yöntemlere öncelik verilir. Fakat cerrahi girişimin gerekli olduğu bir hasta grubu da vardır. Şeker hastalığının damar ve sinir uçlarında yaptığı hasarlar veya uzun süreli yüksek tansiyonun yarattığı damar problemlerinde, ilaç ve enjeksiyon tedavisi yetersiz kılar. Nörolojik hastalıklar, radikal ameliyatlar sonucunda sinir yaralanmaları nedeniyle penise yeterli uyarılar gitmeyebilir. Ameliyat, basit olarak peniste sertleşmeyi sağlayan odacıklara cerrahi müdahaleyle bir çift protez yerleştirilmesidir. Protez, sertleşme sorununu tamamen tedavi eden, yüz güldüren bir yöntemdir.

Eşler, protez penis uygulamasından memnun mu?
Erkekler, penis protezler sayesinde, kaliteli ve tatminkar bir cinsel ilişki yaşayabildiği için son derece mutlu olsa da, pek çok hastamın eşi bu tedavi seçeneğine ilk başta sıcak bakmıyor. Bu nedenle ameliyat öncesi ve sonrası görüşmelerde hastalara ve arzu edildiğinde eşlerine penis protezlerinin kullanımı üzerine hem klinik hem de psikolojik anlamda eğitim verilmesi gerekir.

‘Biyonik penis’ nedir?
Bu terim, protezlerin balonlu tipleri için kullanılır. Bu tip protezde hasta penis kasına bağlı olarak penisini istediği kadar ence ve boyca kontrollü olarak büyütebiliyor. Penis ilişki sonrasında tamamen yumuşak hale getirilebiliyor.



Dışardan fark edilir mi?
En merak edilen konu bu. Protezleri cinsel ilişki sırasında hiçbir zorluk veya sıkıntı yaratmaz. Özellikle pompalı ve bükülebilir tip protezler seçen bir erkek, partnere protezi olduğunu söylemediğinde fark edilmesi çok güçtür. Dışarıdan bakan gözler plaj kıyafetinizle bile penis proteziniz olduğunu anlayamazlar.

Genç erkeklerde de kullanılıyor mu?

Protezleri daha çok orta ve ileri yaş grubuna uygulasak da genç şeker hastalarına, doğuştan anatomik yapı bozukluğu olanlara, travma geçirenlere ve buna benzer organik sorunlar yaşayan gençlere de uyguluyoruz.

Çocuk sahibi olmaya engel mi?
Penis protezleri sadece cinsel ilişki için yeterli sertliğe ulaşılmasını sağlayan bir tedavidir. Bu tedavinin spermin boşalmasına ve dolayısıyla çocuk sahibi olmaya hiçbir engeli yoktur.

Ameliyat sonrası iyileşme ne kadar sürer?

Ameliyat sonrası ilişki için 6-8 hafta bir bekleme dönemi gerekiyor. Bu süre hastanın fiziksel koşullarına, iyileşme kabiliyetine paralel olarak daha kısa olabilir.

3 FARKLI MODEL

Protezler, yarı sert, bükülebilir ve pompalı olmak üzere üç gruba ayrılıyor. Pompalı protezler, cinsel ilişki olmadığında yumuşak kalıyor. Cinsel ilişki öncesinde minik bir pompa yardımıyla penis kontrollü olarak enine ve boyuna genişletiliyor. Pompa testislerin içinde bulunduğu kesenin içine yerleştiriliyor. Bükülebilir protez ise, devamlı olarak yarı yumuşak durumda kalıyor. Ancak mekanik olarak bükülebiliyor ve istenen noktada kalabiliyor. Bükülmüş halinde iken dışarıdan hissedilmiyor. Çünkü penis elle mekanik olarak bükülebiliyor ve cinsel ilişki öncesinde ilişkiye girecek forma getiriliyor. Yarı sert protezlerde, devamlı olarak cinsel ilişki gerçekleştirilecek miktarda sertlik oluyor. Bunlar özellikle felç gibi sağlık sorunları nedeniyle el becerisi azalmış hastalara uygulanıyor.

CİNSEL TATMİN ARTIYOR

Penis protezlerlerle, ilişki için gereken sertlik sağlandığından hem erkek hem de partneri cinsellikten daha çok zevk alıyor. Hiç ameliyat yapılmamış gibi cinsel ilişki öncesi romantik bir hazırlık dönemi yaşamanız cinsel tatminin artması açısından çok önemli.

MİLLİYET

2

Haberin Devamı