Yaşam 'Mutluluk meyvesi' Sivas'ta yetiştirildi

'Mutluluk meyvesi' Sivas'ta yetiştirildi

Paylaş
'Mutluluk meyvesi' Sivas'ta yetiştirildi

Doğu Asya'da yaygın olarak yetişen ve kuvvet verici olduğu, ömrü uzattığı gerekçesiyle o bölgede yaşayanlarca "mutluluk meyvesi" olarak da adlandırılan "goji berry", Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Bilimsel Araştırma Projeleri kapsamında Sivas'ta da üretildi

CÜ Enformatik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Eleroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversite yerleşkesinde oluşturulan Gıda Ormanı’na bin adet goji berry (kurt üzümü) fidanı diktiklerini belirterek, fidanların ilk yıl yüzde 5 oranında meyve verdiğini söyledi. Fidanlardan bu yıl 40 kilo meyve aldıklarını dile getiren Eleroğlu, fidanların büyümesiyle meyve veriminin de artacağını vurguladı.

Haberin Devamı

Üretilen goji berrylerin, Gıda Mühendisliği Bölümü’nce farklı kurutma teknikleri uygulanarak incelendiğini açıklayan Eleroğlu, 2 yıl içinde fidanların büyümesiyle 1 dekardan minimum 600 kilogram yaş ve 100 kilogram kuru meyve elde etmeyi beklediklerini ifade ederek, "Kuru meyvenin perakende satış fiyatı, kalitesine göre 50-80 lira arasında değişiyor" dedi Goji berrynin çiftçiler için önemli bir gelir kapısı olabileceğini vurgulayan Eleroğlu, "İkinci ve üçüncü sınıf arazilere bu bitkiyi diktiğiniz zaman çiftçimizin mazot harcamadan, fazlaca emek vermeden, çok az bir damla sulama sistemiyle veya nemli olan arazilere dikilmişse hiç sulama yapmadan dekara bin lira gibi bir gelir elde edebileceğini hesapladık" diye konuştu.

Haberin Devamı

Goji berry Sivas’ı sevdi

Soğuk iklime dayanıklı bu meyvenin, yüksek rakımlı yerlerde yetiştiğini dile getiren Eleroğlu, Sivas’ta bin 200 rakımlı arazide meyve elde ettiklerini belirterek, "Lezzeti de çok güzel, çok hoş. Bunu yiyen insanların üşümediğini fark ediyoruz. Enerji açısından da oldukça güzel. Bu bitkinin anavatanıyla Sivas aynı paraleller üzerinde. Rakım bakımından Sivas bu meyvenin anavatanına göre biraz düşük ama iklim bakımından Sivas’ı sevdi. Sivas’a adapte oldu. Sivas koşulları bu bitki için ideal. Daha doğrusu Orta Anadolu toprakları, Sivas bu bitki için ideal. Bu bitkiyi ülkemiz ve özellikle Orta Anadolu insanları için bir şans olarak görüyorum. Endüstrisi kurulduğu andan itibaren de ülkeye büyük bir ekonomik katkı sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.

Goji berry'nin faydaları

Yrd. Doç. Dr. Eleroğlu, antioksidan değeri çok yüksek olan goji berrynin, Oksijen Radikali Emme Kapasitesi (ORAC) değerinin 25-30 bin arasında değiştiğini vurgulayarak, "Buna yaklaşacak bir meyve hemen hemen çok az, diğer meyvelerde ORAC değeri 5 binde, 6 binde. ORAC değerinin yüksek olmasıyla, yaşlanmayı geciktirmesi, vücuttaki birtakım zararlı maddelerin uzaklaştırılması konusunda önemli bir fonksiyon yürütüyor" dedi. Meyvenin, mineraller bakımından da çok zengin olduğunu aktaran Eleroğlu, şunları kaydetti: "C ve B vitaminleri bakımından oldukça dikkat çekici bir özelliği var. Bunun dışında kanser tedavisinde Amerika’da kullanıldığını biliyoruz. Kansere karşı araştırmaları devam ediyor. Damar tıkanıklığı konusunda çalışmalar yurt dışında devam ediyor. Türkiye olarak bu konuda biraz geç kalmışız diye düşünüyorum. Bizim dışımızdaki ülkeler bu konuda ciddi çalışmalar yapmışlar. Ülkemizde de hobi olarak başlayan bu çalışma, süs bitkisi olarak düşünülmüş fakat üniversitemiz bu konuya el attı ve CÜ Türkiye’de bir odak merkezi haline geliyor. Buradan elde edilen bilgiler doğrultusunda bu meyvenin tüm Türkiye’ye yayılacağını ve endüstriyel bitkiler kapsamı içerisinde değerlendirileceğini düşünüyoruz." Goji berrynin birçok hastalığa iyi geldiğini ifade eden Eleroğlu, "İçerisinde lösemi hastalığıyla ilgili birtakım etken maddeler var, kısırlıkla ilgili etken maddeler var. Bunlarla ilgili dünyada ciddi çalışmalar var ama biz şimdilik bunun tarımıyla ilgili kısmı inceliyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Hasan Eleroğlu, bu meyvenin yaygın olarak üretilmesinin ardından pazarlama konusunun gündeme geleceğini, çiftçiyi teşvik etmek için alım garantisi olması gerektiğini belirterek, "Umarım yakın zamanda devletimiz bu konuda öncülük edecektir. Biz üniversite olarak üzerimize düşen tüm çalışmaları, bitkinin hem adaptasyonu konusunda hem de verimi konusunda çalışmaları sürdürüyoruz" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

DHA