Kültür - Sanat Müzikte kadın hareketi: Kısırımız yoksa müziğimiz var
Paylaş
Müzikte kadın hareketi: Kısırımız yoksa müziğimiz var

Üniversitede tanışan müzik tutkunu beş genç kadın “aKşam” adını verdikleri grupla kadın dayanışmasını notalar üzerinden geniş kitlelere ulaştırmayı hedefliyor

İstanbul'da bir araya gelen beş kadın iki yıl önce sıra dışı bir müzik grubuna imza attı: aKşam... Zeynep Akyıldız, Sümeyra Öztürk, Gülnihal Aydınlı, Münevver Kocatürk ile grup lideri Rumeysa Çamdereli.

Sabah'tan Kamile Develi'nin haberine göre üniversitede tanışan ve müziğe gönül veren müzik tutkunu kadınlar, müziklerini icra edebilecekleri uygun ortamı bulamasa da mücadeleden vazgeçmedi. "Gün yapamıyorsak aKşam yapalım, kısırımız yoksa müziğimiz var" fikriyle yola çıkan kadınlar, o günden beri sazı elden bırakmıyor.

KADIN DAYANIŞMASINA DA DESTEK OLUYOR


aKşam adını verdikleri grupla, kadın dayanışmasını müzik üzerinden geniş kitlelere ulaştırma hedefindeler. Şimdilerde Üsküdar'daki bir kafede dinleyenleriyle buluşan "aKşam" sadece müzik yapmıyor kadın dayanışmasına da destek oluyor. Yıllarca elektrogitarla ve başörtüsüyle var olma çabası veren grubun en kıdemli üyesi, Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği mezunu Rumeysa Çamdereli, grup üyelerine ve müziğe ilgili diğer kadınlara ücretsiz eğitim veriyor.

"ENSTRÜMANINI ALAN KADIN GELSİN"


Çamdereli, "Grubu ve dinleyici kitlesini bir arada tutan herhangi bir ideoloji değil, yalnızca müzik. Grup herkese açık, enstrümanını alan kadın gelsin" dedi. İlk dinletilerini okul salonunda veren grup üyelerinin aktardığına göre, başını örten kadınların, onları dinlemek isteyen kadınlara konser verme fikri birilerini rahatsız etti ve ikinci buluşma için okula asılan afişler gizemli şekilde kayboldu. Sosyal medyada "kına gecesi mi yapıyorsunuz," "Bu yaptığınız günah" gibi küçümseme ve eleştirilere aldırış etmeyen grup, tüm yorumlara rağmen müzikle gönül gönüle bir bağ kuruyor.


HEPSİ ÜNİVERSİTELİ


Grupta elektrogitar çalan 28 yaşındaki Rumeysa Çamdereli, İstanbul Üniversitesi'nde kadın çalışmaları üzerine yüksek lisans yapıyor. Zeynep Betül Akyıldız (solist, akustik gitar), Şehir Üniversitesi'nde psikoloji okuyor. Sümeyra Öztürk (bateri, davul) aynı üniversitenin Endüstri Mühendisliği, Gülnihal Aydınlı (keman) ise Sosyoloji ve Edebiyat Bölümü'nde... Münevver Sueda Kocatürk (piyano) ise Atılım Üniversitesi'nde Bilgisayar Mühendisliği okuyor.

Haberin Devamı