Opr. Dr. Hande Akbaş

//icdn.posta.com.tr/images/{aspect}/2017/02/01/8186511.hande-akbas.png

Myom sorun yaratıyorsa...

Perşembe, 13 Temmuz 2017 - 05:00

Myomlara 5 santim oluncaya kadar müdahale etmek gerekmiyor. Ama kanamada artış, şiddetli sancı ve tekrarlayan düşüklere neden oluyorsa, 5 santimden küçük olsa bile myomlar operasyonla alınabilir... 

Menopoza giriyormuşum

Adetlerim düzensizleşti. Doktora gittim, menopoza girmek üzere olduğumu söyledi. Bir süredir eşime karşı isteksizlik başladı. Menopozla ilgili mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, menopozda vücutta östrojen hormonunun azalmasıyla birlikte kadınlarda ateş basması, gece terlemesi ve vajinada kuruluk gelişir. Bu da kişide cinsel istekte azalmaya neden olabilir. Ayrıca menopozdan bağımsız olarak kişi de yaşla birlikte kanda testosteron seviyesi de azaldığından cinsel isteksizlik daha da artar. 45-65 yaş arasındaki kadınların yüzde 12’sinde, 65 yaş sonrası kadınların yüzde 7’sinde ve 45 yaş öncesindeyse yüzde 9’unda cinsel isteksizliğe rastlanır. Genç yaşta isteksizliğin en sık nedeni partnerini psikolojik olarak istememekten kaynaklanır.

İlacın zararı var mı?

5 haftalık hamileyken ilaç aldım. Şu an 10 haftalık hamileyim. İlk haftalarda toplam 3 kez kullandım. Acaba bebek için sakıncası olur mu? Okuduğum kadarıyla 3 ay geçmeden bu ilaç verilmiyormuş.

CEVAP

Sevgili okuyucum, parasetamol grubu ilaçlar gebelikte zararlı olmadığı anlaşılmış ilaç grubunda olduklarından korkmadan kullanabilirsiniz. Geçmişte kullanmış olduğunuz 3 adet ilaç bebeğinize zarar vermemiştir içiniz rahat olsun. Ağrınız olduğunda günde 6 saatte bir maksimum 4 tane kadar kullanmanızın gebelikte bir sakıncası bulunmamaktadır.

Düşüğün sebebi myom mu?

27 yaşındayım ve 20 gün önce düşük yaptım. 4 adet 3 santim boyutunda myom varmış. Bunun düşüğe ne kadar etkisi olmuştur?

CEVAP

Sevgili okuyucum, geçmiş olsun. Myomlar 5 santim oluncaya kadar genellikle pek müdahale etmeye gerek görmüyoruz. Ancak nadiren bundan daha küçük myomlar kanamada artış, şiddetli sancı, tekrarlayan gebelik kayıplarına sebep oluyorsa o zaman 5 santime gelmesini beklemeden de cerrahi işlem önerdiğimiz durumlar oluyor. Myomlarınız düşüğünüz bir sebebi olabilir. Ama bundandır demeden önce diğer etkenlerin devre dışı bırakılması gerekir.