Artun Ünsal Nakliman
HABERİ PAYLAŞ

Bir dönem Deniz Nakliyat ve Liman İdaresi’nde çalıştıktan sonra, doğup büyüdüğü Üsküdar Doğancılar Mahallesi’ndeki köhne ahşap binada minik bir köfteci açmıştı ‘boksör Cemal’ Ertop. Eşi Selver Hanım’la birlikte sağ olsunlar, köfte ve piyaza doyurmuştu bizleri. Çok keyifli bir gerçek ‘mahalle’ ortamı da vardı. Derken bir gün sıkıldı bizimki. İşi bıraktı, Salacak barınağındaki küçük teknesini de alıp Marmara Armutlu’ya taşındı. Ama bu keyifli sürgün ancak 2 yıl sürdü. Cemal, sıla hasretine dayanamadı, yine İmrahor Camisi’ne komşu ama bu kez bir apartmanın giriş katında yeniden tezgah açtı. Elimiz mahkum, bir ‘hoş geldin’e gideceğiz.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Yerini kolayca bulduk. Hemen söyleyelim, dekorda değişen hiçbir şey yok: Bir çift boks eldiveni yine duvara asılmış, her köşede mahalleli dostların, müdavim müşterilerin aile fotoğrafları, gazete kupürleri... Bebekliğinde buranın köftesine alışan, artık liseli olan genç kız eskiden olduğu gibi şimdi de, annesi ve babasıyla gelmiş, ahşap masada iştahla köftesini yiyor. Okuldan çıkan öğrenciler bütçelerine göre, ekmek arası tam, yarım ya da çeyrek köftelerinin pişmesini neşeyle bekliyorlar. Fasulye piyazının üzerine yine eskisi gibi sızma zeytinyağı dökülmüş. Köfte dışında, mercimek ve işkembe çorbası da listede. İnanılmaz bir sıcak havası var buranın. Eski sporcu Cemal hâlâ kıpır kıpır ve güleç; ağzından ‘tak!’, ‘tak tak!’ sözcüğü hiç düşmez zaten. Selver Hanım da yeniden Üsküdar’a döndükleri için pek bir mutlu. Tipik mahalle lokantalarını özleyenler, Üsküdar’dan geçerken siz de bir uğrayın, dostlarınız ve yakınlarınızla, boksör Cemal ve ‘Nakliman ailesi’ ile tanışın. Fiyatlar mı, üç on para!
Doğancılar Cad. No: 79/A Üsküdar-İstanbul Tel: 0216 334 10 45

Bingöl Bal Pazarı

Üsküdar Mihrimah Sultan Camisi’nin yan sokağındaki Bingöl Bal Pazarı’na uzun zamandır uğramamıştım. Bakalım, Metin Baydur’un yerinde şu sıralar tezgahta neler var? Karakovan balı sevenler için Bingöl ve Siirt ballarının kilosu 80 TL. Yayla çiçek balı ise daha hesaplı; ister süzme ister petek, 30 TL’den işlem görüyor. Baydur’un memleket balları Baltadım markalı; ISO 9001 belgeli. ‘Eğer şeker bağlarsa, getirin, ben buradayım’ diyor, malına güvenen esnaf olarak. Refakatte arı sütü, polen de var; dilerseniz, size özel karışım da yapar. Ayrıca, pancar ve dut pekmezi satıyor. Bu doğal şifa pazarına hele bir uğrayın, ballarından bir tadın; kararı damağınız verecek.
Selmanağa Çeşme Sok. No: 1 Üsküdar-İstanbul Tel: 0216 334 69 31

Haberin Devamı

Nakliman

GÖKSU

Üsküdar Katlı Otopark’a komşu halk pazarında yok yoktur. Ben özellikle Karadeniz peynirleri için uğrarım Mustafa Kaya’nın dükkanına. Trabzon’un ‘telli’si, Vakfıkebir’in, Akçaabat’ın ‘kolot’u, Sürmene’nin keskin tatlı ‘aho’su, ‘minzi’leri, Tonya ‘kaşarı’ her daim nöbettedir. Elbette Vakfıkebir’in tuzsuz yayık tereyağı gibi, Trabzon’un tuzlu yayla yağı da bulunur. Kavrulmuş ya da sade mısır unu da var. Eh, malzemeler tamam; dileyen, evinde kendi tarifine göre, Trabzon usulü ‘kuymak’ ya da Rize usulü ‘mihlama’sını yapar değil mi? Tatlıdan ne haber, diyenlere tabii ki Trabzon Beton Helvası’nı önereceğiz, Vakfıkebir ekmeğiyle ne de güzel yenir.
Katlı Otopark Altı No: 23 Üsküdar-İstanbul Tel: 0216 495 90 90

Haberin Devamı

Nakliman

Sıradaki haber yükleniyor...
holder