Dünya Naomi'den kanlı hesap

Naomi'den kanlı hesap

Paylaş
Naomi'den kanlı hesap

Eski Liberya Devlet Başkanı Charles Taylor, Sierre Leone'deki iç savaşta isyancılara elmas karşılığında silah sattığı iddiasıyla özel mahkemede yargılanıyor

İsyancılara elmas satmış

Haberin Devamı

Batı Afrika ülkesi Sierre Leone’deki zengin elmas rezervlerinden kaynaklanan iç savaşı ünlü yönetmen Edward Zwick 2006’da ‘Kanlı Elmas’ filmiyle beyaz perdeye aktarmıştı. Eski Liberya Devlet Başkanı Charles Taylor, Sierre Leone’deki iç savaşta isyancılara elmas karşılığında silah sattığı iddiasıyla Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi’nde yargılanıyor.

Hayatından endişe etmişti

Charles Taylor’ın, 1997’de Jamaika asıllı İngiliz manken Naomi Campbell’a (40) kesilmemiş büyük bir elmas hediye ettiği ileri sürülmüştü. Davanın savcıları, ünlü modeldeki elmasın Charles Taylor’ın silah karşılığında isyancılardan aldığı elmaslardan biri olduğunu iddia etmişti.

Mahkemeye çağrılan Naomi Campbell güvenliğinden endişe ettiği için davaya katılmak istemediğini bildirmişti.

Haberin Devamı

Küçük kirli taşlar sanmış

Naomi Campbell, Hollanda’nın Lahey kentinde Sierra Leone için kurulan özel mahkemede dün sabah ifade verdi. Naomi Campbell, “1997’de Güney Afrika’da Charles Taylor’ın da bulunduğu bir davete katıldım. Gece odamda uyurken içeri giren iki adam bana bir kese verdi. Hayranlarımdan sık sık hediye aldığım için pek ilgilenmedim. Sabah kesenin içinde küçük ve kirli görünen taşlar vardı” dedi.

‘İnsanlık suçu işlemiş'

1989’da Liberya’daki iç savaşı başlatan Charles Taylor, 1997’de ülkenin devlet başkanı seçildi. 6 yıl boyunca ülkeyi yönettikten sonra Nijerya’ya sürgüne gönderildi. Charles Taylor, komşu ülke Sierra Leone’deki iç savaşta katliamlar, tecavüz ve yağmalamalardan sorumlu tutulan isyancıları desteklemekle suçlanıyor.

Charle Taylor’ın “kanlı elmaslar” karşılığında “Devrimci Birleşik Cephe” isimli isyancı gruba silah sağladığı iddia ediliyor. Sierra Leone’deki iç savaş ve bununla bağlantılı olarak Liberya’da yaşanan çatışmalarda on binlerce kişi ölmüştü. Taylor hakkında savaş suçları, insanlığa karşı suç gibi 11 ayrı suçlama bulunuyor.

Savaşın sebebi

Blood Diamond (Kanlı Elmas) 2006 tarihli, Amerikan yapımı bir macera/dram filmi. Başrollerde Leonardo DiCaprio, Jennifer Connelly ve Djimon Hounsou’nun yer aldığı filmin yönetmeni ise Edward Zwick. Filmin ana konusu ve isminin kaynağı Afrika’daki savaş bölgelerinde çıkarılan ve savaş düzenini finanse etmekte kullanılan elmaslardır. Bu elmaslar sıklıkla “kanlı elmaslar” anlamına gelen “blood diamonds” terimiyle anılıyor.

Haberin Devamı