Candaş Tolga Işık NATO, Amerika'nın kendine yakışanı giymesidir
HABERİ PAYLAŞ

NATO, Amerika'nın kendine yakışanı giymesidir

Haberin Devamı

NATO niye var? Örgüt üyelerine karşı herhangi bir dış güçten gelebilecek saldırıya karşı yine örgüt üyelerinin ortak savunma yapması için...

Bu amaçla 67 yıl önce üye devletler bir anlaşma (Kuzey Atlantik Anlaşması) imzaladı.

Anlaşmanın detaylarını tek tek yazıp kafanızı ütülemeyeceğim.

Özetle metin diyor ki; NATO üyelerinden birine veya daha çoğuna yöneltilecek silahlı bir saldırı tüm NATO üyelerine yöneltilmiş olarak değerlendirilir.



2001’deki 11 Eylül saldırısından sonra Amerika Irak’ta uygulattı bunu mesela...

Afganistan’da, Somali’de... NATO çağrı yaptı. Türkiye koşarak gitti.



Gel gör ki Suriye’de bir NATO üyesi ülkenin ulusal güvenliğini somut bir şekilde tehdit eden bir silahlı yapılanma olmasına rağmen NATO’dan çıt çıkmıyor.

Dün Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Erdoğan bizzat “Neredesin NATO? Sen çağırınca biz geldik. Hadi bakalım şimdi ben de Suriye’ye çağırıyorum” diyerek çağrı yaptı.



Erdoğan aslında bir çağrı yapmıyor bir soru soruyor? Diyor ki “Kardeşim bu NATO neden var?” Diyor ki “Ben mi NATO üyesi değilim siz mi değilsiniz?” Diyor ki “Bu nasıl ittifak?”



Bu çağrıyı duyan olur mu? Duyan olur elbet ama esas soru şu: İcabet eden olur mu? Şu an NATO’ya üye ülkelerin tamamı bırak Suriye’de Türkiye’nin yanında olmayı fırsatını buldukları ilk anda Türkiye’nin karşısına dikilir.

Şunu bilelim: NATO sadece Amerika’nın çıkarlarını korumak için kurulmuş bir örgüttür. Geçmişte de böyleydi bugün de böyle...

Sıradaki haber yükleniyor...
holder