Dünya NATO: Türkiye'den Patriot talebi aldık

NATO: Türkiye'den Patriot talebi aldık

Paylaş
NATO: Türkiye'den Patriot talebi aldık

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Türkiye-Suriye sınırına yerleştirilmek amacıyla Türk hükümetinden patriot talebi aldıklarını açıkladı

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Türkiye-Suriye sınırına yerleştirilmek amacıyla Türk hükümetinden patriot talebi aldıklarını açıkladı.

Rasmussen yazılı açıklamasında, Patriot füzesi yerleştirilmesiyle Türkiye'nin halkını ve topraklarını koruması için hava savunma kapasitesinin güçleneceğini bildirdi.

Bu durumun NATO'nun güneydoğu sınırında krizin yatışmasına katkı sağlayacağını ve İttifak'ın dayanışmasının somut bir göstergesi olacağını belirten Rasmussen, "Türk hükümeti mektubunda füze yerleştirilmesinin sadece savunma amaçlı olacağını ve hiçbir şekilde, bir saldırı operasyonunu ya da uçuşa yasak bölge uygulamasını desteklemeyeceğini vurguladı" dedi.

Açıklamada, Patriot füzelerine sahip 3 NATO üyesi olan ABD, Almanya ve Hollanda'nın Türkiye'ye füze gönderip göndermemeye karar verecekleri belirtilirken, gelecek hafta ortak bir heyetin inceleme yapmak için Türkiye'yi ziyaret edeceği kaydedildi.

Dışişleri'nden açıklama

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da "Suriye’de devam etmekte olan krizin ulusal güvenliğimize oluşturduğu tehdit ve riskler karşısında ulusal hava savunmamızın Müttefik hava savunma unsurlarıyla takviyesinin desteklenmesinin NATO’dan resmen talep edilmesi kararlaştırılmıştır" denildi.

NATO Konseyi toplanacak


Bakanlığın açıklamasında, Türkiye'nin ulusal savunmasının desteklenmesi talebinin NATO'da bugün yayımlanan bir mektupla resmen gündeme getirildiği belirtilerek, "NATO Konseyi, talebimizi ele almak üzere kısa zamanda toplanacaktır" ifadeleri kullanıldı.

PATRİOTLAR HOLLANDA’DAN YOLA ÇIKIYOR

Türkiye’nin Suriye sınırına yerleştirilmek üzere NATO’dan resmi talepte bulunduğu Patriot füzeleri için Hollanda’da hazırlıklar başladı. Konu hakkında kendilerine resmi yazının ulaştığını açıklayan Hollanda Dışişleri Bakanı Frans Timmermans, meclise gönderdiği yazılı mektupta kabinede yapılacak görüşmeler sonrasında, alınacak olumlu karar sonrasında füzelerin Türkiye’ye gönderileceğini belirtildi.

Meclise gönderilen Hollanda Dışişleri Bakanı Frans Timmermans imzalı mektupta Türkiye’nin füzeler konusunda NATO’dan resmi talepte bulunduğu doğrulanırken yapılan açıklamada, ’Füzelerin sınıra yerleştirilmesi Türkiye’nin halkını ve topraklarını korumak amacıyla kullandığı hava savunma kapasitesini güçlendirecektir. Füzeler NATO’nun güneydoğu sınırında tansiyonun düşürülmesine de katkıda bulunacağına inanıyoruz. Bu nedenle talep kabineden onay alırsa ki, alacağını düşünüyorum, füzeler Türkiye’ye gönderilecektir’ denildi.

Hollanda, 1991 ve 2003 yıllarında da Patriot füzelerini Türkiye’ye göndermişti.

Haberin Devamı

ABD: "Talebe olumlu yaklaşıyoruz"

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, ABD olarak Türkiye’nin NATO’dan Patriot füzesi talebine olumlu yaklaştıklarını söyledi. Toner, günlük basın brifinginde Türkiye’nin Suriye sınırına yerleştirilmek üzere NATO’dan resmen Patriot füzesi talebinde bulunmasıyla ilgili bir soru üzerine, "NATO müttefikimiz Türkiye’nin güvenliğini çok ciddiye alıyoruz ve buna (Türkiye’nin talebine) olumlu yaklaşıyoruz" dedi.

"Elbette, yakın müttefikimiz Türkiye’yi korumak için elimizden gelen her şeyi yapmak isteriz" ifadesini kullanan Toner, konuyla ilgili ayrıntıların ise Brüksel’deki NATO toplantısında görüşülmekte olduğunu sözlerine ekledi.

AA, DHA