Dünya NATO'da Libya uzlaşması

NATO'da Libya uzlaşması

Paylaş
NATO'da Libya uzlaşması

Libya ile ilgili toplanan NATO, bu ülkeye yönelik silah ambargosunun uygulanması için donanma gücünün kullanılmasına karar verdi

NATO, Libya'ya yönelik silah ambargosunun uygulanması için donanma gücünün kullanılması konusunda anlaştı. Ancak NATO ülkeleri, Libya üzerinde uçuşa yasak bölge oluşturulması için başlatılan çokuluslu operasyonun komutasının ABD'den devralınması konusunda fikir birliğine varamadı.

Haberin Devamı

AFP ajansına konuşan Batılı bir diplomat, "NATO'nun karar alma organı Kuzey Atlantik Konseyi, Libya'ya denizden silah ambargosunun uygulanması konusunda anlaştı" ifadesini kullandı.

NATO üyesi 28 ülkenin temsilcileri, Libya'ya yönelik başlatılan uluslararası askeri operasyonda ittifakın nasıl bir rol alacağına karar vermek için Brüksel'de bir araya gelmişti.

ANKARA'NIN KONUMU

NATO'nun haftalardır üzerinde çalıştığı operasyon planlarında Libya'ya insani yardım sağlanması, silah ambargosu uygulanması ve uçuşa yasak bölgenin oluşturulması yer alıyordu. Türkiye, NATO'nun uçuşa yasak bölge oluşturulması konusunda devreye girmesine karşı çıkıyor, bölgeye insani yardım sağlanmasına olumlu yaklaşıyordu. Ankara, Libya'ya silah ambargosu uygulanması konusunda ise tarafsız duruyordu.

Haberin Devamı

KOMUTA DEVRİNE FRANSA KARŞI ÇIKIYOR

Geçtiğimiz cumartesi günü başlayan Odisseus Şafağı Operasyonu'nda ilk hava taarruzunu gerçekleştiren Fransa, harekatın komutasının, ABD'nin Afrika Komutanlığından (AFRICOM) NATO'ya geçmesini veto ediyor.

Fransa'dan bugün yapılan açıklamada ise NATO'nun, Libya'ya yönelik başlatılan çok uluslu askeri operasyondaki ABD rolünün hafifletilmesinin ardından harekata müdahil olacağı belirtildi. Fransa Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Christine Fages, "ABD geri adım atmaya karar verdiğinde, NATO destek için devreye girecek" ifadesini kullandı.

HÜRRİYET