Ekonomi Naylon fatura sahibini bağlayacak

Naylon fatura sahibini bağlayacak

Paylaş
Naylon fatura sahibini bağlayacak

Maliye, vergi sabıkası bulunan şirketlerin faturasını, bu şirketlerle iş yapan dürüst mükelleften çıkarmaktan vazgeçiyor

BİR YILDIR KORKULU RÜYA

Haberin Devamı

Maliye bir yıldır naylon fatura düzenleyen, sahte belge kullanan, defterlerini inceleme elemanına ibraz etmeyen şirketten alışveriş yapan mükellefleri vergi kaçırmış kabul ediyor. Dürüst bir ticari ilişkide olsa bile bu mükellefe ödenen KDV iadesini gecikme faiziyle geri istiyor. Mükellef kabul etmeyince vergi denetimi başlatılıyor ve aynı zamanda mükellef, kara listeye (kod sistemi) alınıyor.

SİSTEM DEĞİŞİYOR

Mükellef kara listeye girince iş yaptığı diğer mükelleflerden KDV iadesi cezasıyla geri isteniyor. Mükellef de ‘Vergi denetiminde mutlaka bir şey bulup ceza yazarlar’ korkusuyla kendinden istenen ödemeyi yapıyor. Ancak bu sistem artık değişiyor. Yeni sistemde, naylon fatura kullanan şirketle iş yapan şirketler yasadışı faaliyette bulunup bulunmadığına dair 24 saat içinde denetimden geçecek.

Haberin Devamı

DENETİM BİR GÜNDE BİTECEK

Bu denetimde şirketin bankacılık sisteminden, vergi borcu bulunup bulunmadığına, faturalarına dair derin bir tarama yapılacak. Temiz çıkarsa ‘kod listesine’ alınmayacak. Önümüzdeki hafta açıklanması beklenen uygulamanın eskisinden iki farkı var. İlki mükellefin kapısına ödeme emriyle gidilmemesi, ikincisi eskiden yaklaşık bir ay süren vergi denetiminin bir gün içinde sonuçlandırılacak olması.

GRUP SİSTEMİNE GEÇİLECEK

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dün kod sisteminin kaldırılarak, ‘grup sistemi’nin getirileceğini açıkladı. Şimşek yeni sisteme ilişkin soruları yanıtsız bıraktı. Maliye yetkilileri naylon fatura kullanan bir şirketle iş yapan şirketler bir günde incelenerek, siciline göre a, b, c diye gruplandırılacağını söylerken, tehdidin değişmeyeecğine inanan işdünyası bunu ‘bir parmak bal çalmak’ olarak yorumladı.