Ne için evleniyorsun? Eşini nasıl seçiyorsun?

Evleniyoruz, boşanıyoruz, biz bunu hep yapıyoruz. Hiç kimse boşanmak için evlenmiyor elbette ama seçimlerimizin ve aceleciliğimizin bedelini çok ağır ödüyoruz. 2011'de 120 bin çift boşandı. Aileleriyle birlikte bu boşanmalardan yaklaşık 2 milyon kişi etkilendi. Üstelik boşananların yüzde 63'ü “Evlenmeden önce eşimin sorumsuzluklarını biliyordum ama evlenince düzelir sandım” dedi

Ne için evleniyorsun? Eşini nasıl seçiyorsun?

MEHMET COŞKUNDENİZ

mehmet.coskundeniz@posta.com.tr   twitter.com/askdoktoru

Boşananların yüzde 62’si de çocukluydu. Demek ki evlenince düzelmiyor, çocuk evliliği kurtarmıyor. Boşanma riskini minimuma indirmek istiyorsanız eşinizi doğru seçmelisiniz. Elbette aşık olduğunuz kişiyle evlenin ama aşkın gözünüzü kör ettiği dönemde değil. Yani evleneceğiniz kişi de önemli, evlenmek için seçtiğiniz zaman da. Önce evlilik kararının alınmasındaki yanlış nedenlere bir bakalım:

1- AŞKIN BÜYÜSÜ

Bir evlilik için bana göre aşık olmak şarttır. Ama aşkın hormonlar nedeniyle gözünüzü kör ettiği ilk 6-8 aylık dönemde evlilik kararı almak intihardan farksızdır. Aşkın o coşku dolu ilk aşamasında tanıma gerçekleşmez. O dönemde sadece flört edilir ve aşkın tadı çıkarılır. Çünkü gözünüz açıldığında başlarda hoşunuza giden davranışların size itici geldiğini görebilirsiniz.

2- AİLE BASKISINDAN KURTULMAK

Aile baskısından kurtulmak isteyen gençler neredeyse önlerine çıkan ilk kişiyle nikah masasına otururlar ve birkaç gün sonra gerçekle yüzleşirler. Bir baskıdan kurtulmak isterken bir başka baskının esiri olma ihtimalleri büyüktür. Ayrıca tanımadıkları, sevmedikleri bir insanla yaşamak huzursuzluğu, mutsuzluğu körükler.

3- YALNIZLIKTAN KURTULMAK

Kişisel ya da geleneksel nedenlerle flört etme şansı olmayanların başvurduğu bir evlilik yöntemidir. Biz buna ‘çaresizlik evliliği’ de diyebiliriz. Yalnızlıktan kurtulmak için yapılan bu evlilik aslında insanı farkında olmadan yalnızlığa iter. Çünkü o kişi sizi, siz de onu tanımamaktasınızdır.

4- SEKSÜEL İHTİYAÇLAR

Seks evliliğin en önemli parçasıdır. Seks uyumu olmayan bir evliliğin sürmesi de imkansızdır. Ancak sırf seksüel ihtiyaçların karşılanması amacıyla yapılan evlilikler de uzun süreli olmamaktadır. Çünkü evlilikte ister istemez cinselliğin bir rutini vardır ve bu rutin devreye girdiği andan itibaren bu tür evliliğin ‘amacı’ da ortadan kalkacaktır.

BUNLARA DİKKAT EDİN

1- AŞK UNSURU

Aşık olduğunuz biriyle aşkın hormonal etkileri geçtikten sonra yapacağınız evlilikte mutlu olma olasılığınız yüksektir. Ancak aşk tek başına bir evliliği sürdürmek için yeterli değildir.

2- UYUM UNSURU

Ortak noktalar bulabiliyor musunuz? Farklı zevkleriniz olsa da en azından bazı şeyleri birlikte yapabilme imkanınız var mı?

3- SOSYO-EKONOMİK UNSUR

Farklı sosyal sınf, kültür ve eğitim düzeyinden olan çiftlerin evliliklerinde problemler yaşanmaktadır.

4- BASKI VE KISKANÇLIK UNSURU

Baskı ve kıskançlık bir süre sonra hayatı çekilmez kılar. Kıskançlığı dozunda mı değil mi? Size hayatınızı değiştirmeniz için baskı uyguluyor mu uygulamıyor mu?

5- BENCİLLİK UNSURU

Kendisini dünyanın merkezi olarak mı görüyor? Henüz flört devresindeyken bile sizin isteklerinizi önemsemiyor mu?

6- CİMRİLİK UNSURU

Paraya cimri olan, aşkına da cimridir. Bu yüzden eş seçerken hem savurgan olmamasına hem de cimri olmamasına dikkat etmelisiniz.

7- AİLE UNSURU

Evlilik iki tarafın ailelerinin de bir arada olması anlamına gelir. Ya ailelerin uyumuna dikkat etmelisiniz ya da her iki taraf da aileleri hiç umursamadıklarını beyan etmelidir.

8- KUŞAK UNSURU

Evlendiğiniz yaş önemli. Siz 22 evleneceğiniz kişi 42 yaşındaysa bir kuşak problemi yaşarsınız. Ama siz 32 evleneceğiniz kişi 42 ise böyle bir problem olmayacaktır.

9- SEKS UNSURU

Evlenmeden önce cinsel yaşamınız varsa onu test etme imkanına sahipsiniz. Ama cinsel yaşam yoksa bu durumda davranışlarını anlamlandırmalısınız. Sekse düşkün olup olmadığı, marjinal istekleri bulunup bulunmadığı konusunda araştırma yapmalısınız.

10- ÇOCUK UNSURU

Çiftler evlenmeden önce çocuk isteyip istemedikleri konusunda mutlaka mutabakata varmalı. İstiyorlarsa bunun zamanını da ortak bir şekilde belirlemeliler. Aksi takdirde çocuk isteği evlilik için büyük problem yaratacaktır.

DOĞRU EŞ İÇİN PÜF NOKTALARI

- Eşinizi seçerken fiziksel görünüş ve çekiciliğinden çok ruhsal ve kişilik sağlığıyla değerlendirmeye çalışın.

- Nişanlılık sürenizi 1 yıldan az tutmayın. Evliliğe seçeceğiniz adayların olayları yargılayış ve değerlendirme kriterlerinin size uyup uymadığını tartın. “Şu an için kişiliklerimiz farklı ama ileride belki değişir” demeyin.

- Eğer evlilik öncesi çok kavga ediyorsanız evlenmeyin çünkü kavgalar aynen devam edecektir.

- Eğer evlilik öncesi bir kerecik bile olsa şiddet gördüyseniz asla o kişiyle evlenmeyin.

- Çok gerçekçi olarak maddi, manevi durumunuzu anlatın.

- Sizi hangi özelliğinize bakıp da eş olarak seçtiğini öğrenin.

- Size geçmişteki ilişkilerinizi sormasına izin vermeyin.

- Onun cep telefonu ya da bilgisayarını asla karıştırmayın.

- Evlilik öncesi evliliğinizin nasıl olabileceğini açıkça konuşun.

- Cinsel konuları konuşmaktan çekinmeyin.

‘AŞK’IN GENEL KÜLTÜRÜ

Aşkla ilgili herkes az da olsa bilgi sahibi olduğunu sanır. Öyleyse bilginizi, aşkla ilgili genel kültürünüzü ölçmeye cesaretiniz var demektir...

1) “Aşk hiçbir zaman pişmanlık duymamaktır” sözünü hangi sinema oyuncusu söyledi?

a) Richard Gere
b) Ali Mc.Graw
c) Ryan O’Neal
d) Kadir İnanır

2) Aşk sebzesi hangisidir?

a) Karnabahar
b) Yer elması
c) Domates
d) Lahana

3) Aşk Tanrısı’nı biliyor musunuz?

a) Neptune
b) Poseidon
c) Zeus
d) Eros

4) Aşkın simgesi hangi kuştur?

a) Papağan
b) Güvercin
c) Bülbül
d) Albatros

5) Aşık olduğu kadınları öbür dünyaya yollayan film kahramanı kimdir?

a) Dracula
b) Karındeşen Jack
c) Mavi Sakal
d) Frankenstein

6) “Bizimki gibi aşk asla ölmez” sözünü kim söylemiştir?

a) Paul McCartney
b) Rudyard Kipling
c) Türkan Şoray
d) William Shakespeare

7) Babasına aşık olan kadını biliyor musunuz?

a) Angelique
b) Cleopatra
c) Electra
d) Mata Hari

8) Dalgalar sahile vururken iki aşığın seviştiği sahne hangi filmdedir?

a) Havaalanı
b) Kumsaldaki Ayak İzleri
c) Jaws
d) Aşktan da Üstün

9) ‘Lady Chatterley’in Aşığı’ romanının orjinal adı nedir?

a) Bahçıvan ve Lady
b) Lady Chatterley’nin Tuhaf ve Çok
Gizli Aşkı
c) Çimenler Üzerinde
d) Sevecenlik

10) Bir tabloya aşık olan adamın dramını anlatan filmi hatırlıyor musunuz? (Yerli)

a) Sevmek Zamanı
b) Ben Doğarken Ölmüşüm
c) Resimdeki Gözyaşlarım
d) Kırık Bir Aşk Hikayesi

11) “Aşkın gözü kördür” sözünü kim söylemiştir?

a) Füsun Önal
b) Shakespeare
c) Burt Reynolds
d) Cervantes

12) 18. yüzyılın sonuna kadar öpüşmek İngiltere’de doğaldı. Bundan sonraki sosyal ilişkilerdeki selamlaşma, reverans biçimine dönüştü. Neden?

a) O günün giysileriyle reverans daha çekici oluyordu.
b) Öpüşme zorunluluğu tepki yarattı ve öpüşmeye son verildi.
c) Veba salgını korku yarattı.
d) Geleneksel soğukluk ilk kez bu yüzyılda ortaya çıkmaya başladı.

13) Hangi çiçek kendine aşıktır?

a) Nergis
b) Kaktüs çiçeği
c) Nilüfer
d) Hanımeli

14) Edebiyat tarihinin en burnu büyük aşığı kimdir?

a) Don Quichotte
b) Anna Karenina
c) Madame Bovary
d) Cyrano De Bergerac

15) “Aşk her şeye kadirdir” sözünü kim söylemiştir?

a) Samuel Johnson
b) Benjamin Franklin
c) Virgilius
d) Peter Sellers

16) Sevdiğine kavuşmak için kazma ile tünel açmaya kalkışan aşık kimdir?

a) Baltacı Mehmet Paşa (Katerine)
b) Ferhat (Şirin)
c) Kerem (Aslı)
d) Tahir (Zühre)

17) “Aşk dediğin laftır” diyen yazarı tanıyor musunuz?

a) Remarque
b) Simmel
c) Atilla İlhan
d) Poe

18) ‘Savaşma, seviş’ hangi gençlik grubunun sloganıdır?

a) Heavy Metal
b) Punk
c) Beatnik
d) Hippy

19) “Aşkta ve savaşta her şey mübahtır” sözü kimindir?

a) Adolf Hitler
b) F.E. Smedley
c) Büyük İskender
d) Manfred Mann

20) İki köpeğin aşkını anlatan çizgi filmi hatırlıyor musunuz?

a) 101 Dalmaçyalı
b) Leydinin Aşkı
c) Snoopy
d) Havhavların Aşkı

YANITLAR

1) c 2) c 3) d 4) a 5) c 6) b 7) c 8) d 9) d 10) a 11) b 12) c 13) a 14) d 15) c 16) b 17) b 18) d 19) b 20) b

(04.11.2012 tarihli Posta Karnaval'dan alınmıştır.)