Siyaset 'Ne kadar çok şeffaflaşırsa...'
Paylaş
'Ne kadar çok şeffaflaşırsa...'

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Vedat Ahsen Coşar, İmralı'daki görüşmelere ilişkin, "Ne kadar çok şeffaflaşırsa, bana göre halk tarafından o kadar çok benimsenir ve içselleştirilir" dedi

TBB ve Denizli Barosu tarafından düzenlenen Ulusal Baro Ağı Projesi (UBAP) ve Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) konulu seminer için Denizli’ye gelen Coşar, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye’nin hukukla olan sorununun hiç bitmediğini belirterek, ülkenin en önemli sorununun hukuk ve hukuksuzluk olduğunu savundu.

Türkiye tarihinde 1. Meşrutiyet ile başlayan sürecin aslında "hukuk yoluyla toplumu dönüştürme projesi" olduğunu dile getiren Coşar, şöyle devam etti: "Aynı şekilde cumhuriyet, hukuk yoluyla toplumu dönüştürme projesidir ve büyük Atatürk’ün hukuk devrimleri sayesinde bence çok önemli bir aşama kaydetmiştir. Şimdi üçüncü aşamayı yaşıyoruz, o da Avrupa Birliği’dir.

AB de hukuk yolu ile toplumu dönüştürme projesidir. Türkiye bu konularda biraz mesafe almış olmakla birlikte hukukla olan sorunu veya hukukla olan imtihanını daha henüz geçmemiştir. Süreç devam ediyor. Geçmişte de hukuksuzluk vardı, bugün de hukuksuzluk var. Yargının verdiği iyi örnekler de var, kötü örnekler de var. Uzun zamandır ifade ettiğimiz, özellikle tutuklamanın bazı hakimler veya bazı mahkemeler tarafından amacına uygun şekilde kullanılmamış olması var. Tedbir olan tutuklamanın, tedbir olmaktan çıkartılıp bir infaza ve cezaya dönüştürülmüş olması var.

Bunlar Türkiye’ye yakışan olaylar değil. Örneğin 28 Şubat’la ilgili olarak 1,5 ay önce başlatılan bir soruşturma var. Eğer 28 Şubat’ta gerçekleşmiş bir suç veya suçlu varsa, Türkiye Cumhuriyeti’nin savcıları 15 yıldır neredeydi. 15 yıl sonra mı bütün bunlar savcıların akıllarına geldi? Dolayısıyla Türkiye, yargı ve hukukla olan bu sınavını mümkün olan en kısa sürede aşmalıdır. Çünkü yargı ve hukuk hepimizin ortak güvencesidir. Yargının, hukukun, bağımsız ve tarafsız bir konuma yerleştirmesi gerekir."

İmralı’daki görüşmeler

İmralı’daki görüşmeleri de değerlendiren Coşar, şunları kaydetti: "İmralı görüşmeleriyle ilgili olarak bakış açımız; barışın kazananı çoktur, savaşın kazananı yoktur. Türkiye’nin yaşadığı bu sorunun tabii ki çözümlenmesinden yanayız. O konuda biz de TBB olarak üzerimize düşen görev varsa yapmaya hazırız. Türkiye’nin yaşadığı en önemli sorunlardan bir tanesi terördür.

Terörün bir an önce sona ermesi ve Türkiye’nin o anlamda rahatlaması gerekir. Bu gidiş gelişler hakkında çok fazla bilgi sahibi değilim. Görüşmelerle ilgili verilen bazı bilgiler var ama çok şeffaf şekilde götürülmüyor. Tabii bunun biraz daha şeffaflaşması gerekir. Ne kadar çok şeffaflaşırsa, bana göre halk tarafından o kadar çok benimsenir ve içselleştirilir.

Ülkemizde barış olması için, ülkemizde barışın tesis edilmesi için yurttaş olarak, avukat olarak, barolar olarak üzerimize düşen bir görev varsa hepimizin de bu görevi yerine getirmesi gerekir."

Haberin Devamı