Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu

//icdn.posta.com.tr/images/{aspect}/2017/02/01/8186532.teoman-kadioglu.png

Ne kadar erken fark edilirse...

Cumartesi, 21 Mart 2015 - 05:00

Torbaya inmeyen ve karın içinde kalan testislerde kanserleşme riski daha fazla. Bu yüzden ne kadar erken fark edilip müdahale edilirse o kadar iyi olur. İçeride kalan testis gerekirse ameliyatla vücuttan dışarı çıkarılabilir

SORU: Çocuğumun olması mümkün mü?


2 yıl önce tüp bebek tedavisi gördük. Eşim bir operasyon geçirdi. Kendisinde hiçbir sperm hücresine rastlanmadı. Acaba bizim başka bir yolla bebek sahibi olmamız mümkün mü? CEVAP Testiste sperm hücresi mevcut değil ise şimdilik tek çare ilerlemekte olan kök hücre çalışmalarını beklemek olabilir. Testiste sperm aranmasının mikrocerrahi yöntem ile yapılması başarı şansını arttırmaktadır. Eğer bu yöntem uygulanmadıysa bir kez de bunu deneyebilirsiniz.

[[HAFTAYA]]

SORU: Testis zarar verir mi?

16 yaşındayım. Yumurtalıklarım iki tane olması gerekirken bende bir tane var. Küçükken doktora gitmiştik, MR çekildi ama bir şey görünemedi. Bu durum ileride çocuk yapmama engel olur mu? Bir de küçük kalıp gelişmeyip ileride bana zarar verir mi? CEVAP Torbaya inmeyip karın içinde kalan testislerde kanserleşme riski daha fazladır ve göz ile görülmeyip el ile muayene de edilemediklerinden bu durumun geç farkedilme ihtimali yüksektir. Öncelikle ultrason, tomografi, MR gibi ileri görüntüleme yöntemleri uygulanır. Eğer şüphe devam ediyorsa cerrahi olarak da araştırılabilir.

SORU: Ağrıdan ilişkiye giremiyorum, ne olacak?


Muayene sonucu sol grade varikosel olduğumu ultrasonla tespit edildi. Mikrocerrahi yöntemle ameliyat oldum. Doktorum ameliyatımın çok başarılı geçtiğini söyledi. Ameliyatın üzerinde 12 gün geçti ama sol testisime dokununca, tuvalete girince ya da yürüyünce ağrı var. Doktora gittim, bana “3-4 hafta bekleyeceğiz” dedi. Ameliyattan önce varikoselim vardı ama cinsel hayatımda sorun yoktu. Şimdi ise eşimle birlikte olamıyorum. Ne yapacağım? CEVAP Yazınızdan cinsellikle ilgili sorununuzun ameliyat sonrası ağrılar olduğunu anlıyorum. Ameliyat sonrası bu denli bir ağrı sık rastlanan bir durum olmamakla birlikte eğer üroloğunuz muayene sonucu uygun görmüşse bir süre beklemenizde fayda var. Eğer arzu ederseniz bir başka üroloji uzmanına başvurarak bir ek görüş alabilirsiniz.