Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Ne kadar erken o kadar iyi
HABERİ PAYLAŞ

Ne kadar erken o kadar iyi

Haberin Devamı

Testis toplardamarlarındaki varisleşme anlamına gelen varikosel ergenlikte başlıyor ve spermleri olumsuz etkiliyor. Bu nedenle hasta mikrocerrahi yöntemle ne kadar erken ameliyat edilirse sperm sayılarının normale dönme şansı artıyor.

SORU: Karım neden isteksiz?

3 yıllık evliyim ve cinselliğe düşkünüm. Ama eşim hiçbir arzusu olmadığını görüyorum. İsteğinin olmadığını söylüyor, bu mümkün mü?

CEVAP

Cinsel istek bozuklukları cinsel isteğin azlığı veya yokluğu hatta cinsellikten tiksinme şeklinde görülebilir. Organik ve psikolojik nedenlerle oluşabilir. Cinsel aktiviteye veya fantezilere karşı isteksizlik ve ilgisizlik vardır. Cinsel isteksizlik kadınlarda daha sık görülmektedir. Yapılan çalışmalar erkeklerdeki cinsel isteksizliğin yüzde 15, kadınlardaki oranın ise yüzde 35’e vardığını göstermiştir. Kadın, hayatı boyunca hiç tatmin olmamıştır ya da cinselliğe olan ilgisi sonradan azalmıştır. Bu problemi yaşayan kadınlar çok zor ve nadiren orgazm olurlar.

Çiftler konuşabilmeli

Cinsel isteksizliğin nedenleri arasında; cinsel organlara veya hormonal dengeye ait bozukluklar, bazı ilaçlar, olumsuz cinsel deneyimler, kendine güvensizlik, partnerle cinsellik dışında olumlu paylaşım yaşayamama, yoğun stres ve depresyon sayılabilir. Cinsel tiksintiler ise cinsel aktiviteye, cinsel organlara ya da sıvılara karşı olabilir. Sebepleri arasında çocukluktaki gelişme dönemlerine ait takıntılar, yanlış veya yetersiz cinsel bilgiler, tecavüze veya travmaya maruz kalma, partnerin uygunsuz ve taciz edici yaklaşımları, cinselliğe karşı korku ve endişe sayılabilir. Çiftler birbirlerine cinsel istek ve tercihlerini iletebilmeli, sabırlı ve anlayışlı olmalı, cinsellik dışında da uyumlu bir birliktelik sağlamalı yani aynı zamanda iki iyi arkadaş olmalıdırlar. İstek bozukluğunun devam etmesi halinde tıbbi yardım alınmalıdır.

SORU: Hata mı yaptım?

19 yaşındayım. 1 sene önce varikosel ameliyatı oldum, geçmedi. Yumurtada da hidrosel oluştu. Doktor “Boşuna ameliyat olmuşsun, çocuğun olmazsa ameliyat olurdun” dedi. Hayalarımda devam eden sarkma ve ağrı vardı. Doktor varikosel ameliyatının bunlara faydasının olmayacağını söyledi. Ameliyat geç yapılsa daha fazla zarar vermez miydi?

CEVAP

İstanbul Tıp Fakültesi Üroloji Kliniği’ndeki assitanlarımızın da bildirdiği gibi varikosel ergenlikte başlayan ve spermler üzerinde olumsuz etkisi giderek artan bir sorun oluşturur. Varikosel ameliyatı ne kadar erken yaşta yapılırsa sperm üretimine olan olumsuzu etkisi o kadar az olacak ve ameliyat sonucu değerlerin normale dönme şansı da artacaktır. Bu nedenle evliliğe kadar beklemenizi önermem. Bu konuda uzman bir androloji laboratuvarında yapılacak spermiyogram tetkikinde değerlerde sorun olması halinde en kısa zamanda mikrocerrahi varikosel ameliyatı 1 yapılmalıdır. Varikosel ameliyatının yetersiz kalması, bir de hidrosel komplikasyonun eklenmesi durumu daha da olumsuz hale getirebilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder