Ekonomi Ne kadar kıdem tazminatın birikti?

Ne kadar kıdem tazminatın birikti?

Paylaş
Ne kadar kıdem tazminatın birikti?

Çalışanların sigortası kıdem tazminatı. Kıdem için işçinin kendi isteği dışından işten ayrılması yani işten çıkarılması gerekiyor.

BİLAL EMİN TURAN

Fakat bunun bazı istisnaları var. Askere giden, evlendikten sonra 1 yıl içinde işinden ayrılan kadın, 8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olup, yaş dışında 15 yıl 3600 günü tamamlayan istifa etse de tazminat alır.


HESABA DİKKAT ET


Her 1 yıllık çalışma karşılığında 1 aylık brüt ücret tutarında tazminat alınıyor. Bir yıldan artan süreler ise oranlanarak hesaplamaya dahil ediliyor. Hesap yapılırken ücretin yanısıra, düzenli olarak sağlanan tüm para ve para ile ölçülebilen menfaatler (yol parası, yemek parası, düzenli ikramiye ödemeleri gibi) dikkate alınması gerekiyor.

DİP VE TEPE NOKTASI VAR


Kıdem tazminatı hesaplanırken, 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre 1 yıl için ödenecek azami emeklilik ikramiyesini geçemeyeceği belirtildiğinden, dönem kıdem tazminatı tavanı miktarı dikkate alınıyor. Bugün bu tavan her yıl için 4732 lira. 10 bin lira maaş da alsanız yıllık ödeme bunu geçemez. Bu yıl için en düşük kıdem ise 1777.5 lira.

Haberin Devamı