Gündem Neçirvan Barzani: Yaşanacak her çatışmanın sorumlusu Abadi'dir

Neçirvan Barzani: Yaşanacak her çatışmanın sorumlusu Abadi'dir

Paylaş
Neçirvan Barzani: Yaşanacak her çatışmanın sorumlusu Abadi'dir

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, Kerkük çevresinde Irak ordusuyla peşmerge arasında yaşanan gerginliğe ilişkin "Bütün sorunların gerçekçi çözümü için yapılacak temel görüşmelere hazır olduğumuzu bildiriyoruz. Yaşanacak her çatışma ve olumsuz sonucun da sorumlusunun Sayın Silahlı Kuvvetler Başkomutanı Haydar Abadi’nin olduğunu bildiriyoruz" dedi.

IKBY Başbakanı Barzani, Irak ordusu ile peşmerge güçleri arasında, Kerkük çevresinde yaşanan gerginlikle ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Barzani, Irak Başbakanı ve Silahlı Kuvvetler Başkomutanı Haydar Abadi´nin, 10 Ekim’de düzenlediği basın toplantısında ordu ve Haşdi Şabi´nin, peşmerge ve Kürt bölgesine karşı askeri saldırı başlatacağı tehdidinde bulunduğunu söyledi. Birkaç gündür peşmergeye yönelik saldırı amacıyla Haşdi Şabi ve Irak ordusunun, Musul çevresinden Kerkük ve Hanekin çevresine kadar güç yığınağı yaptığını belirten IKBY Başbakanı Barzani, şunları söyledi:

"Kürdistan Bölgesi Hükümeti olarak Sayın Ayetullah Seyid Ali Sistani´den, Iraklı tüm taraflardan, bütün sivil ve barış yanlısı örgütlerden, Birleşmiş Milletler (BM), ABD, Avrupa Birliği, IŞİD´le mücadele koalisyonuna üye ülkeler, BM Güvenlik Konseyi ve komşu ülkelerden acilen rol oynayıp bölgenin yeni bir savaşa sürüklenmesine engel olmasını istiyoruz. Ne Iraklı güçlerin ne de başka bir gücün böyle bir savaşa mahal vermemesini istiyoruz; çünkü sonuçları hem Irak´ın iç durumu hem de bölge için kötü olur ve IŞİD ile diğer terör örgütlerinin bölgede güçlenmesine zemin sağlar. Kürdistan Bölgesi Hükümeti olarak bütün sorunların gerçekçi çözümü için yapılacak temel görüşmelere hazır olduğumuzu bildiriyoruz. Yaşanacak her çatışma ve olumsuz sonucun da sorumlusunun Sayın Silahlı Kuvvetler Başkomutanı Haydar Abadi´nin olduğunu bildiriyoruz."

DHA