Gündem Necmettin Erbakan ölümünün 6. yılında anıldı

Necmettin Erbakan ölümünün 6. yılında anıldı

Paylaş
Necmettin Erbakan ölümünün 6. yılında anıldı

Muhaliflere "Hadi oradan" diyerek sert çıktı, "Susurluk skandalı için yapılan eylemlere "Gulu gulu dansı" dedi, siyasetçilere "Sizi gidi sizi" diyerek parmak salladı... Eski başbakanlardan Necmettin Erbakan ölümünün 6. yılında çeşitli etkinliklerle anıldı.

Eski başbakanlardan Necmettin Erbakan'ın 6. ölüm yıldönümü nedeniyle İstanbul Merkezefendi Kabristan'ında mezarı başında yapılan anma etkinliklerinin ardından çok sayıda kültür merkezinde toplantılar düzenlendi. Siyasetçiler Erbakan için taziye mesajları yayımladı.

ERDOĞAN'DAN TAZİYE MESAJI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ı, sosyal paylaşım sitesi Twitter'da yayımladığı mesajla andı.



Cumhurbaşkanı Erdoğan, Twitter hesabından, "Vefatının 6. sene-i devriyesinde, 54. Hükümetin Başbakanı, muhterem hocamız sayın Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ı saygı ve rahmetle anıyorum." mesajını paylaştı.

SAADET PARTİSİ ANMA TÖRENİNE KILIÇDAROĞLU'NU DAVET ETTİ

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, vefatının altıncı yılında, Erbakan’ı anmak için düzenlenen “İlim, Fikir, Devlet ve Dava Adamı Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ı Anma Programı”nda konuşmak yapmak üzere bu yıl Kılıçdaroğlu’nu davet etti.



CHP lideri yapığı konuşmada, Saadet Partisi Genel Başkanı Karamollaoğlu'na daveti için teşekkür etti. "Daveti alınca bir an için bile tereddüt etmedim." dedi. Ardında merhum Erbakan'ı anlattı.

Kılıçdaroğlu'nun kısa süren konuşmasında: "Yüzde 1'in üzerinde oy alan her parti Meclis'te olmalıdır." demesi alkış aldı. Merhum Erbakan'ın özgeçmişini anlatan Kılıçdaroğlu, merhum Erbakan'ın parlamenter rejimden yana tavır aldığını iddia etti.

BOZDAĞ'DAN KILIÇDAROĞLU'NA ELEŞTİRİ

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun merhum eski Başbakan Necmettin Erbakan'ın, anma törenine katılmasını eleştirdi. Bozdağ, "28 Şubat'ın arifesindeyiz. Koşa koşa merhum Necmettin Erbakan hocamızı anma törenine gitti. Neler yaptığınız neler. Nasıl gitti de oraya. Gitmesi iyi bir şey. Vallahi de billahi de eğer Cumhurbaşkanlığı sistemi halk oylamasına gidiyor olmasaydı, Kılıçdaroğlu'nu hiçbir güç oraya götürtüp yan yana oturtamazdı" dedi.

GÜL:BENİ SİYASETE O KAZANDIRDI

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de, sosyal medya hesabından Erbakan ile ilgili duygu yüklü açıklama geldi. Gül mesajında şunları söyledi:



"Vefatının 6. yıl dönümünde değerli hocamız Necmettin Erbakan'ın rahmetle, minnetle, şükranla anıyorum.
Mekanı Cennet olsun.

Yaktığı ışık bütün Anadolu'yu aydınlatmaya devam ediyor.

Ben de dahil bir çok arkadaşımı siyasete ve devlet hayatına o kazandırdı, kendisini hiç bir zaman unutmayacağız, dualarımız O'nunla beraber.."

KAYSERİ'DE FOTOĞRAF SERGİSİ

Erbakan için Kayseri'de fotoğraf sergisi açıldı. Erbakan'ın ruhuna da bin hatim okundu. Anadolu Gençlik Derneği Kayseri Şube Başkanı Avukat Vacit Kip, vefatının 6'ncı yılında Necmettin Erbakan'ı çeşitli etkinliklerle andıklarını bildirdi.



Kip, "Erbakan hocamız, maalesef tarih tekerrür etmiş ve ancak vefatından sonra anlaşılmaya başlamıştır. Nitekim, vefatından önce genel başkanlığını yaptığı Saadet Partisi yüzde 2,5 oy almıştı. Oysa bugün hangi görüşten olursa olsun insanlar, hocamızın ne denli ferasetli bir lider olduğunu, mükemmel bir devlet adamı olduğunu, tam bir nezaket timsali olduğunu ve daha pek çok özelliğini ifade etmekten kendilerini alamıyorlar" dedi.

HELVA DAĞITILDI

Erbakan için ölümünün 6. yıldönümü nedeniyle Çorum’un Sungurlu ilçesinde anma programı düzenlendi. Saadet Partisi Sungurlu ilçe Başkanı Hacı Arslan Tök, Necmettin Erbakan’ın dünyanın en önemli liderleri arasında yer aldığını belirterek, “Erbakan hocamızın yaşantısı, mücadelesi ve hayatı bizlere örnek olmuştur. Muhterem hocamızın vefatının yıl dönümü nedeniyle hocamızın hatırası önünde saygı ile eğiliyor. Allah’tan rahmet diliyorum" dedi.



Program sonunda Başkan Şahiner,, SP Çorum İl Başkanı Faruk Cıdık, Sungurlu İlçe Başkanı Hacı Arslan Tök ve siyasi parti temsilcileri vatandaşlara helva dağıttı.

NECMETTİN ERBAKAN KİMDİR?

Necmettin Erbakan, 29 Ekim 1926'da Sinop'ta dünyaya gelmiştir. Eğitim hayatına Kayseri'de başlamış, ancak babasının iş tayini nedeniyle Trabzon'da sürdürmüştür. 1937'de orta okulu İstanbul Erkek Lisesi'nde birinci olarak tamamladı. Üniversiteye sınavsız giriş hakkı olmasına rağmen sınavla girmeyi tercih eden Erbakan, İstanbul Teknik Üniversitesi'ni kazandı ve dönem öğrencileri arasında Süleyman Demirel ve Turgut Özal da bulunmaktaydı. 1948'de üniversite eğitimini tamamladı.



1948-1951 yılları arasında Motorlar Kürsüsü'nde asistan olarak görev yapan Erbakan, bir süre boyunca motor dersleri verdi. 1951'de üniversitesi tarafından Almanya'daki Aachen Teknik Üniversitesi'ne doktorasını yapması için gönderildi ve doktorasını burada tamamladı.

Alman ordusu için çalışmalar yapan DVL Araştırma Merkezi'nde Prof. Dr. Schmidt ile çalışmalar sürdürdü, Alman üniversitelerinde doktorasını tamamladı.

1953 tarihinde doçentlik ünvanı için sınava girmek üzere Türkiye'ye döndü ve 1954'te henüz 27 yaşındayken İstanbul Teknik Üniversitesi'nde doçent oldu. Doçentliğinin ardından yeniden Almanya'ya giderek Deutz fabrikalarında görev yaptı.

İLK YERLİ MOTOR ÜRETİMİNİ YAPTI

1956-1963 yılları arasında 200 ortaklı ilk yerli motoru üretecek olan Gümüş Motor'u kurdu ve ilk yerli motor üretimini gerçekleştirdi. 1965 yılında 39 yaşındayken profesör oldu. 1967'de Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nde Genel Sekreterliği görevine seçildi.

Genel Sektererlik yıllarında büyük sanayici ve tüccarlara karşı Anadolu tüccar ve küçük sanayicilerini savunmasıyla dikkati üzerine topladı. 25 Mayıs 1969'da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne genel başkan olarak seçildi ancak Adalet Partisi hükümetinin seçimleri iptal etmesiyle 8 Ağustos 1969'da başkanlıktan ayrıldı.

17 Ocak 1970'te 17 arkadaşı ile birlikte Milli Nizam Partisi'ni kurdu ancak 12 Mart 1971'de gerçekleşen Askeri Müdahale ile partisi mahkeme tarafından "laikliğe aykırı çalışmalar yürüttüğü" gerekçesiyle 20 Mayıs 1971'de Anayasa Mahkemesi tarafından kapatıldı.

Erbakan, partinin kapatılmasından sonra İsviçre'ye gitti ve 1973 Türkiey Genel Seçimleri'nden önce yeniden Türkiye'ye döndü. 11 Ekim 1972'de kapatılan Milli Nizam Partisi kadrosuyla Milli Selamet Partisi'ni kurdu. Partisi 14 Ekim 1973 seçimlerinde %12 oy alarak 48 milletvekili ile meclise girdi.

Seçimlerin hemen ardından dönemin Cumhuriyet Halk Partisi lideri Bülent Ecevit ile yapılan ortak çalışmalarla CHP - MSP koalisyon hükümeti kuruldu. Koalisyon hükümetinde devlet bakanı ve başbakan yardımcısı olarak görev aldı.

TUTUKLANDI

Kıbrıs sorunun ortaya çıkmasıyla Kıbrıs Harekatı'nı savundu, ancak Ecevit'in harekatın ardından adayı tamamen ele geçirme fikriyle ters düştü. 17 Eylül 1974'te koalisyon hükümeti dağıldı.

12 Eylül 1980 darbesininardınadn bir süre İzmir Uzunada'da gözaltında tutulan Erbakan, 15 Ekim 1980'de 21 Milli Selamet Partisi yöneticisiyle beraber "MSP'yi illegal bir cemiyete dönüştürmek ve laikliğe aykırı davranmak" suçlamasıyla tutuklandı ve 24 Temmuz 1981'de serbest bırakıldı.

1982 Anayasası kararınca 10 yıl boyunca siyaset yapması yasaklandı. Cezası bittiğinde 6 Eylül 1987 halk oylamasıyla yeniden siyasete dönüş yaptı ve 11 Ekim 1987'de Refah Partisi genel başkanı seçildi.Önünde artık Başbakanlık vardı. DYP ile kurduğu Refahyol hükümetinde, 28 Haziran 1996'da Başbakan olarak göreve başladı. Koalisyon hükümeti Başbakanı olarak görevde olduğu 1996-1997 arası 1 yıllık dönemde Türkiye ekonomisi % 7 buçuk oranında büyüdü.

28 ŞUBAT SÜRECİ

Tarihe "post-modern darbe" olarak geçen 28 Şubat süreci ile Erbakan istifa etmeye zorlandı.
Direndi ancak görevi bir süre sonra devretmek durumunda kaldı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Refah Partisi'nin kapatılması için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

Açılan kapatma davası sonunda Anayasa Mahkemesi, 16 Ocak 1998'de Refah Partisi'nin kapatılmasına ve aralarında Erbakan'ın da olduğu 6 kişiye 5 yıl süreyle siyaset yasağı getirilmesine karar verdi. Bu kez Fazilet Partisi'ni kurdu.

KAYIP TRİLYON DAVASI

Necmettin Erbakan, "Kayıp Trilyon Davası" kapsamında "Refah Partisi'ne yapılan yaklaşık 1 trilyon TL'lik hazine yardımının harcanmış gibi gösterilerek devlete iade edilmemesi" davasında 6 Mart 2002'de 2 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı.

5 yıllık siyasi yasağı 2003'ün Şubat ayında sona erdi ve 11 Mayıs 2003'te Saadet Partisi genel başkanı olarak göreve başladı. 3 Aralık 2003'te hakkında verilen hapis cezası Yargıtay tarafından onaylandı ve 30 Ocak 2004'te Saadet Partisi genel başkanlığı görevinden ve parti üyeliğinden ayrıldı.

Aldığı sağlık raporu sebebiyle hapis cezası ertelenen Erbakan'ın, Türk Ceza Kanunu'nda yapılan değişikliklerle hapis cezası 2008'in Nisan ayında ev hapsine dönüştürüldü.

Adli Tıp Kurumu'nun verdiği "sürekli hastalık" raporu üzerine dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Erbakan'ın hapis cezası iptal edildi ve 19 Ağustos 2008'de affedildi.

19 Ocak 2011'de ayağında çıkan damar iltihabı nedeniyle hastanede yoğun bakıma alındı. Kısa bir süre sonra solunum ve kalp yetmezliği sebebiyle uygulanan tüm tedavi ve müdahalelere rağmen kalp, çoklu organ yetmezliği ve solunum yetmezliği nedeniyle 27 Şubat 2011'de yaşam faaliyetlerini yitirerek komaya girmiş, aynı gün saat 11:40'ta ise hayatını kaybetmiştir.