Siyaset 'Neden Hayır demeliyiz'i örneklerle anlattı
Paylaş
'Neden Hayır demeliyiz'i örneklerle anlattı

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, anayasayla ilgili iki çarpıcı örnek verdi

‘2 MADDEYİ ÇIKARTIN’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu “Referanduma Hayır” gezilerine dün Muğla’da devam eti. Mitinge, “Destek verin, güç verin eşkıyalardan, haramilerden bu ülkeyi temizleyelim” diye başlayan Kılıçdaroğlu “Uzlaşmayla hazırlanmayan bir anayasa dayatma anayasadır.

Recep Bey’in getirdiği anayasa da dayatma anayasadır” dedi. Kılıçdaroğlu “Parlamentoda görüşülürken ‘2 maddeyi çıkartın biz de evet diyelim, milleti yazın sıcağında sandıklara taşımayalım’ dedik. Ancak onlar bildiğini okudu” diye konuştu.

MEMURA UYARI

Kılıçdaroğlu, konuşmasında referanduma giden anayasa değişikliği ile mevcut anayasa arasında ne tür bir fark olduğunu da çarpıcı iki örnekle verdi.

İşte Kılıçdaroğlu’nun örnekleri: Diyelim ki bir memur bir yerde çalışıyor. İktidarın hoşuna gitmedi. Onu sürdüler. Mevcut uygulamada memurun üyesi olduğu sendika dava açarsa haklıysa memur geri gelir.

Memurun cebinden de beş kuruş para çıkmazdı. Şimdi ne yapıyorlar? Anayasaya göre sendika dava açamayacak. Ancak memur dava açabilir. Peki memur nereden verecek avukat parasını.

Bu anayasa şu anda elinizde olan hakları dahi elinizden alan anayasadır. Bu anayasa Kenan Evren anayasasından daha kötüdür.

VATANDAŞA UYARI

Kılıçdaroğlu’nun “Size anayasada bir numara daha anlatayım” dediği diğer örnek ise şöyle: Diyelim ki bir savcı, herhangi bir vatandaşı, bir işadamını bir sanayiciyi, yasadışı sorgulattı.

Yasalara aykırı sorgulattı, telefonlarını dinletti ve ondan sonra da bunu kamuoyuna açıkladı. Bunu yaptığınız zaman şu andaki yasalara göre, Adalet Bakanlığına bu savcıyı şikayet edebiliyorsunuz.

Adalet Bakanı izin vermezse Danıştay’a dava açabiliyorsunuz. Şimdi Danıştay’a dava açma hakkı yurttaşın elinden alınıyor. Savcı her türlü baskıyı yapabilir, her türlü yasadışı işlevi yapabilir.

Bakan diyor ki ‘Sen yap seni koruyacağım. Seni kimse Danıştay’a götüremez yargılayamaz’. Bu anlayışı da bunların demokrasi anlayışı olarak her yerde teşhir etmenizi isterim.

2

Haberin Devamı