Siyaset Neden 'Recep Bey' diyor?
Paylaş
Neden 'Recep Bey' diyor?

CHP'nin yeni lideri Kılıçdaroğlu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a neden 'Recep Bey' dediğini açıkladı

CHP'nin yeni genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için sürekli 'Recep Bey' ifadesini kullanması dikkat çekmişti.

ÖNCE POSTA'YA AÇIKLADI

Kılıçdaroğlu 'Genel Başkan' olarak ilk röportajı önceki gün POSTA yazarı Candaş Tolga Işık’a verdi. Kılıçdaroğlu bu sohbette, “Recep Bey esprisi konuşmamı hazırlarken aniden aklıma geldi. Başbakan’ı bugüne kadar herkes Tayyip Bey olarak tanıyordu. Ancak vatandaşlarımızın tanıdığı Tayyip Bey ile gerçeği arasında çok fark var. O yüzden bundan sonra o Tayyip Bey değil Recep Bey... Bu ismin patenti tamamen bana aittir. Bilsinler ki; anlattığım Recep Bey, tanıdıkları Tayyip Bey’in tam tersidir” demişti.

'BU BİR SAYGI İFADESİDİR'

Kılıçdaroğlu, bugün de Milliyet'te Mansur Çelik imzasıyla yayımlanan röportajında "Recep Bey demek sizden mi çıktı?" sorusuna şu yanıtı verdi: Evet. Ama Sayın Arınç, küçültücü bir ifadeymiş gibi algı oluştuğunu söyledi. “Biz hep ‘Sayın Başbakan’ ve ‘Sayın Erdoğan’ deriz” diye. Biz “Deniz Bey” diyoruz. Deniz Bey derken Deniz Bey'i küçültmek diye birşey yok. Tam tersine saygının bir ifadesidir. Recep Bey'in de alınması gereken bir ifade değil. Öyle bir algıya niye kapıldılar, anlamakta zorluk çekiyorum.

AK PARTİ 'RECEP BEY'E KIZDI



Yine Milliyet gazetesinin haberine göre, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Kılıçdaroğlu'nun Kurultaydaki konuşmasının eleştirilecek çok yönleri olduğunu, ama buna gerek duymadıklarını dile getirerek, konuşmasında geçen "Recep Bey" ifadesinin "Biraz küçültücü bir ifade olduğunu" söyledi.

Arınç, "(Recep Bey) konuşması, kendi ifadesi ile 'ismini söyledim' diyor ama genelde anlaşıldığı kadarıyla biraz küçültücü bir ifade şeklinde konuşulmuş. Eğer böyle bir amaç taşıyorsa bu çok yanlıştır. Kimse hakkında küçültücü olmak doğru değil. Biz siyasetçiler birbirimize hitap ederken ya sayın genel başkan ya sayın soyadını söyleyerek hitap ediyoruz. Meclis konuşmalarında da İçtüzüğümüz bunu emrediyor. Sayın diye başlayarak temiz bir dille konuşmak mecburiyetindeyiz. Ama bir Kurultay heyecanı içerisinde belki delegeleri etkilemek adına, eleştirilerini yapmak için böyle bir üslubu seçmiş olabilir" diye konuştu.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik de, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun kurultayda kullandığı söylemle ilgili olarak, "bu üslup gerçekten çok yakışıksız bir üsluptur, çok yadırgayıcı bir üsluptur. Anamuhalefet partisinin başına geçecek olan bir insan ilk adımında bu şekilde sokak jargonuyla konuşmaz" dedi.

2

Haberin Devamı