Prof. Dr. Derin Kösebay Nedeni menopoz olmayabilir
HABERİ PAYLAŞ

Nedeni menopoz olmayabilir

Türkiye’de kadınların menopoz yaşı 46-47 civarında. Bu yaştan önce adetten kesilenler olduğu gibi, daha ileri yaşlarda da menopoza girenler oluyor. Adet görememenin tek sebebi menopoz değil. Başka hastalıklar ya da hormonal bozukluklar da adet düzenini etkileyebilir...

Menopoz adayı değilim

42 yaşındayım menopoz adayı olmadığım halde adet olamıyorum. Bunun sebebi ne olabilir? Bana yol gösterir misiniz? CEVAP: Sevgili okuyucumuz, önce Türkiye’deki ortalama menopoz yaşının 46-47 civarında olduğunu söyleyerek yazıma başlamak istiyorum. Tabii bu rakamlar ortalamayı ifade ediyor. Yani çok daha erken yaşlarda menopoza girenler kadınlar var. Daha ileri yaşlarda da girenler olabiliyor. Ayrıca her adet göremeyen kadının menopoza girdiğini söylemek de mümkün değil. Birçok hormonal bozukluklar ve genital organların hastalıklarında da kadın adet göremeyebilir. Bu nedenle sizin önce bir kadın doğum uzmanına başvurmanız gerekiyor. Gereken incelemenin yapılmasından sonra durumunuz aydınlığa kavuşabilir, sevgiler.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Ameliyat oldum, gebe kalır mıyım?

24 yaşındayım, 2 yıllık evliyim. Gebe kalamadım, 5 ay önce rahim filmi çektirdim, tüplerimin ucu kapalıymış. 40 gün önce ameliyatı oldum, minimal endometriozis belirlendi. Gerekenler yapıldı. Tüplerim de açıldı. Doktorum ilaç tedavisine gerek olmadığını söyledi. Bana da “6 ay içinde gebe kalabilirsin” dedi. Hocam, siz ne düşünüyorsunuz, ben gebe kalabilir miyim? CEVAP: Sevgili okuyucumuz, önce geçmiş olsun. Yazdıklarınıza bakarsak durum gayet iyi gibi gözüküyor. Endometriosis rahimle yumurtalıklarda ve özellikle de tüplerde yapışıklıklara neden olan bir hastalık. Umarım uygulanan tedavi sonrası doktorunuzun dediği gibi arzu ettiğiniz gebelik oluşur. Sevgiler ve iyi şanslar.

Hamileliğimi sonlandırdım ama...

27 yaşındayım. İstemeden de olsa çok yeni olan hamileliliğimi sonlandırmak zorunda kaldım. Korunmasız ilişki sonrası hemen hamile kalınabilinir mi çok merak ediyorum. Beni aydınlatırsanız memnun olurum. CEVAP: Sevgili okuyucumuz, hamile kalmak zaman zaman çok kolay oluyor. Bazen de yıllarca uğraşmayı gerektiriyor. Yumurtlama olduktan sonra atılan yumurtanın bir yaşama süresi var ki bu da yaklaşık 24 saat. Spermin de kadın vücudunda canlı kalabilme süresi kısıtlı (36 saat civarında ). Bu süreleri dikkate alırsak uygun tarihte yapılan tek ilişkide de tabii çocuk olabilir. “Gebeliği sonlandırdıktan sonraki ilk ilişkide gebe kalabilir miyim?” diyorsunuz. Onun cevabını bilebilmek zor.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder