Kültür - Sanat Nedim Gürsel: 20. yüzyıl şiirine 17 Ekim Devrimi damgasını vurdu
Paylaş
Nedim Gürsel: 20. yüzyıl şiirine 17 Ekim Devrimi damgasını vurdu

Boğaziçi Üniversitesi Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi, “Nâzım Hikmet Konferansları ”kapsamında kitapları 25 dile çevrilmiş, ulusal ve uluslararası birçok ödülün sahibi yazar Nedim Gürsel’i ağırladı

Nedim Gürsel, Dünya Şairi Nâzım Hikmet adlı yapıtından yola çıkarak Nâzım Hikmet’in şiirlerinde yenilik ve gelenek sorununu değerlendirdi.

"AVRUPA'DA YENİ NESİL KOMÜNİZMİ BİLMİYOR"

Nedim Gürsel, 17 Ekim 1017 Devrimi’nin 100. yılını yaşarken Nâzım Hikmet’i yalnızca kendi eserleri ile değil yüzyıla damgasına vuran komünist akım ile birlikte değerlendirmek gerektiği söyleyerek “20. yüzyıl özellikle sanat ve şiir adına ‘Komünizmin Yüzyılı'ydı. Nâzım Hikmet, Aragon, Neruda isimlerinin şiirleri ile hayat ve yön bulan yeni akımların yaşandı. Nâzım Hikmet’i de 17 Ekim devrimi ve 1922’de Moskova ile tanışması ile değerlendirmek gerekiyor. Bugün geldiğimiz yüzyılda artık Nâzım Hikmet’in hem şiir hem de söylemlerinde anlattığı ütopya gündemde değil. Avrupa 1989’da Berlin duvarının yıkılmasıyla, SSCB’nin dağılmasıyla artık komünizm söyleminden uzaklaşıyor, Avrupa’da yeni nesil 20. yüzyıla damgasını vuran bu şairleri tanımıyor. 20. yüzyılda 17 Ekim devrimi ile şekillenen şiir yüzyılıydı. 21. yüzyılda şiir terk edildi. Yerini tüketilen romanlar aldı” açıklamasında bulundu.

'GELENEKLERİN İÇİNDE AMA KALIPLARI KIRAN BİR ŞİİR'

Bursa’da hapishanedeyken yazdığı Memleketimden İnsan Manzaraları'nın yalnızca Nâzım Hikmet’in bir destanı dile getirmek, hikayeleştirmekten çok öteye Türk edebiyatı ve şiirinde farklı bir dönemi başlatması ile birlikte değerlendirmek gerektiğini vurgulayan Nedim Gürsel “Nâzım Hikmet’in şiirlerini yenilik ve gelenek sorunsalı bağlamında ele aldığımızda geleneklerin içinde ama kalıpları kıran, özgürleşen ve şiire yeni bir bakış acısı kazandıran yapısı ile bakmak gerekiyor. Bu şair 20. yüzyıla damgasını vurdu ama kendi halkının kendisini okuduğunu göremeden öldü” dedi.

Haberin Devamı