Esra Karayel Nefesler tutuldu
HABERİ PAYLAŞ

Nefesler tutuldu

Haberin Devamı

Borsa İstanbul’da endeks Amerika verilerinin etkisinde geçirdiği haftayı düşüşle kapattı

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?


Borsa İstanbul’da endeks, yurtdışı veri akışının etkisiyle haftayı düşüşle geçirdi. Amerika’da açıklanan perakende satışlar ve haftalık işsizlik başvuru verileri takip edildi. Dış borsalara paralel endeks, Amerika tüketici güven endeksinin Mart’ta düşüş göstermesiyle değer kaybetti.

Siyasi gerginlik azaldı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın biraraya gelmesi sonrası yapılan açıklamalar olumlu karşılandı. Endeks 76 bin 642 puandan kapanış gerçekleştirdi. Piyasalarda gündemde yine Amerika verileri vardı. Dünyada doların yükselişinde en önemli faktör Amerika Merkez Bankası Fed’in faiz artıracak olması. Bununla birlikte dolar dünyada yükselirken Türkiye’deki artış oranı diğer ülkelere göre çok yüksek. Yurtiçinde siyasi tarafta yaşanan gerginliğin bu hafta azalması, dolar/TL’yi bir miktar düşürdü.

Faiz alıcılı seyretti

Tahvil ve bono piyasasında alıcılı seyir izlendi. İki yıl vadeli gösterge tahvilde faizler yüzde 8.80-8.92 seviyelerinde hareket etti. Cuma yüzde 8.92 kapattı.

[[HAFTAYA]]

Borsa, faiz ve doların yönünde Fed toplantı sonuçları ve Fitch açıklamaları etkili olacak


GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Yatırımcıların gelişmeleri yakından izlemeleri gereken yeni bir haftaya girdik. Gündem yoğun. Çarşamba Amerika Merkez Bankası Fed’in faiz toplantısı var. Piyasalarda yön belli olacak. Toplantı sonrası para politikası metninde ‘sabırlı’ ifadesi korunur ise borsaya alımlar gelir.

76 bin 500 önemli destek

Endekste teknik olarak önemli destek 76 bin 500’de bulunuyor. Bu seviyenin altı görülürse karda olduğunuz hisseleri kademeli satabilirsiniz. Olumlu gelişmeler olursa 78 bin 800’e hareket olabilir. Yeni pozisyon açmak için 80 bin beklenmeli. Para piyasalarında da kritik haftaya girdik. Bir yandan Fed’in faiz açıklamaları izlenecek. Öte yandan 20 Mart Cuma Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch, Türkiye’nin uzun vadeli ülke kredi notlarını gözden geçirecek. Açıklamalar dolar/TL ve faizlerin yönünde etkili olacak. Yatırımcılar sakin olmalı.

Dolar/TL’de direnç 2.63

Fed’in açıklamaları beklentiler dahilinde olur (‘sabırlı’ ifadesi korunursa) ve Fitch tarafından olumsuz açıklama gelmezse, orta vadede dolar/TL 2.50 seviyelerine doğru hareket edebilir.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM


Satış hacmi azaldı

Soru: Tümosan Motor ve Traktör bilançosu kötü gelmiş diye duydum. Nedenleri nedir? Ersin KARADAĞ/İstanbul Cevap: Tümosan 2014 dördüncü çeyrekte beklentilerin çok altında ve yıllık bazda yüzde 88 düşüşle 2.5 milyon TL net kâr rakamı açıkladı. Bu dönemdeki net kâr rakamındaki düşüşü azalan satış hacmiyle birlikte zayıflayan operasyonel kâr marjlarına bağlayabiliriz. Şirket beklentilere paralel 2014 dördüncü çeyrekte yıllık bazda yüzde 12 düşüşle azalan satış hacmi nedeniyle 126 milyon TL ciro rakamı elde etti. 2014’te yurtiçi traktör pazarı yüzde 11 büyüme ile 59 bin 459 adete ulaşırken, Tümosan’ın satışları yıllık bazda yüzde 11 düşüşle 8 bin 279 adete geriledi.

Kısa vadede yatay

Soru: Zorlu Enerji’de son bilanço rakamları nasıl geldi? Teknik olarak hissede kısa vade için yön nedir? Remzi CANER/İstanbul Cevap: Zorlu Enerji geçen yıl açıkladığı 126 milyon TL net zarara karşılık 2014 dördüncü çeyrekte 67 milyon TL net zarar açıkladı. Şirketin satışları yıllık bazda yüzde 27 oranında düşerek 135 milyon TL olarak gerçekleşti. Teknik olarak kısa vadede hissede yön yatay gözüküyor.

KAP’tan gelişmeleri izleyin

Soru: Sabancı Holding’i takip ediyorum. Holding’in Merkezi Kayıt Kuruluşu’na başvurduğunu duydum. Bu konuda bilgilere en sağlıklı nereden ulaşabilirim? Son gelişmeleri öğrenmek istiyorum? Kütahya Porselen hissesi de portföyümde mevcut. Şirket temettü verecek mi? Cem DAĞHAN/İstanbul Cevap: Sabancı Holding, kurul kaydında olan ancak borsada işlem görmeyen statüde 48 milyon 632 bin TL nominal tutarlı Kordsa pay senetlerinin borsada satışa konu edilebilmesi amacıyla Merkezi Kayıt Kuruluşu’na başvurdu. Gelişmeleri Kamuyu Aydınlatma Platformu (www.kap.gov.tr) sitesinden takip edebilirsiniz. Kütahya Porselen 1 TL nominal değerli pay için brüt 0.05010 TL, 0.04260 TL net nakit kâr payı dağıtılmasına karar verdi.

Kârı beklentilerin üzerinde


Soru: Alarko Holding’te son bilanço sonuçları nasıl geldi? Kârı beklentilerle uyumlu mu? Hissenin bilançoya tepkisi ne olur? Ayrıntılı bilgi verir misiniz? Cenk TEKİN/İstanbul Cevap: Alarko Holding 2014 dördüncü çeyrekte konsolide finansallarında 15 milyon TL net kâr açıkladı. Buna göre şirketin kârı piyasa beklentisinin üzerinde gerçekleşti. Elektrik dağıtım sektörünün katkısı beklentilerden iyi geldi. Ayrıca taahüt segmentinde yılın ilk 3 çeyreğine göre bir miktar iyileşme oldu. Sonuç olarak net kârın beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi, elektrik dağıtım segmentinin güçlü performansı ve taahüt segmentinde iyileşme, orta vade için hisse üzerinde olumlu etki yapabilir. Hissede orta vade için teknik olarak yön yukarı gözüküyor. İşlem hacmiyle birlikte takip etmenizi tavsiye ederim.

Genel kurula teklif verecek


Soru: Akfen Holding hissem var. Bu sene temettü verecek mi? Hüseyin ELİBOL/İstanbul Cevap: Akfen Holding 2014 kârından 20 milyon TL nakit brüt temettü dağıtmayı hedefliyor. Şirket hisse başına 0.076365 TL temettü dağıtmak için genel kurulu teklifte bulunacağını açıkladı. Temettü verimi yaklaşık yüzde 1.2’ye denk geliyor.

Güçlü sonuçlar açıkladı


Soru: Gübre Fabrikaları’nı takip ediyorum. Üç aydır portföyümde yer alıyor. Bilançosu hakkında bilgi verir misiniz? Hakan ER/İstanbul Cevap: Gübre Fabrikaları, 2014 dördüncü çeyrekte 115 milyon TL net kâr açıkladı. Bu rakam 2013 dördüncü çeyerekte 55 milyon TL idi. Böylece şirket 2014’ü 211 milyon TL net kâr ile tamamladı. Geçen yıl 95 milyon TL net kâr rakamına kıyasla bu rakam iki katından fazla artışa işaret ediyor. Amonyak fiyatlarındaki artışla birlikte Razi’de artan operasyonel kârlılık, şirketin net kâr büyümesinde etkiliydi. Şirketin satış gelirleri ise yıllık bazda yüzde 28 artışla 832 milyon TL olarak gerçekleşti.

Gelişmelerle birlikte izleyin


Soru: Aksigorta hakkında genel bilgi verir misiniz? Haluk TAN/İstanbul Cevap: Aksigorta, Şubat’ta 321 milyon TL brüt prim üretimi gerçekleştirdi. Yıllık büyüme oranı negatif düzeye geriledi. Şirketin zarar eden trafik sigortalarındaki riskini azaltmak amacıyla büyümeyi tercih etmemesi, motor dışı ve sağlık branşlarında da bir büyüme olmaması sonucu, toplam prim üretimi yıllık yüzde 6 geriledi. Motor branşların toplam prim üretimindeki payı da geçen yıl Şubat’taki yüzde 30’dan bu yıl yüzde 26 seviyesine geriledi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder