Dünya Nehir değil zehir

Nehir değil zehir

Paylaş
Nehir değil zehir

Macaristan'da atık maddelerin toplandığı dev gölet çöktü. Çevreye yayılan zehirli sel durdurulamazsa nehirlere karışacak. Kimyasal atıkların denizlere ve içme sularına karışmasından endişe ediliyor

Macaristan’ın iç kesimlerindeki Balaton gölü yakınlarındaki Ajka kentindeki alüminyum üretim tesisinin, atık maddelerinin toplandığı dev biriktirme göletinin iki seti çöktü. Yüzlerce metreküp kimyasal kızıl çamur çevreye yayıldı. Olayda 4 kişi öldü, 6 kişi kayboldu, 120 kişi yaralandı.

Haberin Devamı

Atık maddelerinin toplanıp etkisizleştirildiği dev biriktirme göletindeki bentler yıkılırken çok tehlikeli ağır metaller de içeren yaklaşık 1 milyon ton balçıklı su 4 köyü bastı. Yer yer 2.5 metreye yaklaşan zehirli atıklı suların oluşturduğu sel, ölümlere ve yüzlerce insanın da yaralanmasına neden oldu. Açıklamaya göre, kimyasal çamur 4 bölgeyi etkisi altına aldı. Ajka kentinde 20 cadde, yaya ve araç trafiğine kapatıldı. Risk altında olan 400 ev ise boşaltıldı. Kasabayı basan zehirli kızıl çamurun boyu bazı yerlerde 2 metreyi geçti.

startFlvPlayer_Posta("divFlvPlayer3299","3299","201010","3299-4.jpg");

Macaristan Savunma Bakanlığı’na bağlı askerlerin, yayılan kimyasal çamuru kontrol altına alma ve temizleme çalışmaları sürüyor. Macaristan hükümeti, bir alüminyum fabrikasından yayılan zehirli atığın temizlenmesinin bir yılı aşkın bir zaman süreceğini ve milyonlarca dolara mal olacağını bildirdi. Zehirli atığın, Tuna ve diğer nehirlere de ulaşabileceği açıklandı.

Haberin Devamı

Uzmanlara göre asıl büyük felaket, zehirli atıkların Avrupa nehirler sistemine katılmasıyla ortaya çıkabilecek. Uzmanların hesaplamalarına göre, önlem alınabilmesi için en fazla Cuma gününe kadar zaman var. Çünkü bölge nehirlerinin yataklarından akan sular, 2-3 gün içinde Tuna nehrine ulaşacak. Bu nedenle de felaket bölgesinde nehir yataklarına, zehirli atıkları etkisizleştirebilecek maddeler karıştırılmaya başlandı.