Siyaset Neler demiş neler
Paylaş
Neler demiş neler

Patrik katıldığı televizyon programında “Heybeliada'daki Ruhban Okulu'nu kapalı tutmak utanç verici bir suç. Başbakan bize yardım etmedi” dedi

7 AY SONRA YAYINLANDI

Fener Rum Patriği Bartholomeos, geçen mayıs ayında Amerika’ya bir ziyaret yapmıştı. Amerika Başkanı Barack Obama ve diğer üst düzey yetkililerle görüşen Bartholomeos CBS kanalında yayınlanan ‘60 Minutes’ adlı programa da katılmıştı. İlginç bir zamanlamayla 7 ay sonra yayına konulan o programda Bartholomeos’un “Türkiye’de kendimizi çarmıha gerilmiş gibi hissediyoruz” dediği öğrenilmişti.

‘ÖNCE BİZ VARDIK’

Bob Simon’ın sunduğu ‘60 Minutes’ önceki gün yayınlandı. Simon, Patrik’e “Birçok insan, milyonlarca Ortodoks Hıristiyan liderinin, nüfusunun yüzde 99’u Müslüman olan bir ülkede yaşamasının nedenini merak ediyor” diye sordu.

‘BURADA ÖLECEĞİZ’

Bartholomeos, “Çünkü biz bu ülke Müslüman olmadan önce, çok önce de buradaydık. Başlangıçtan beri buradaydık” dedi. Bartholomeos, “Neyin başlangıcından beri?” şeklindeki soruya da “Kilisemizin, Konstantinopolis kilisesinin kurulmasından beri” diye yanıt verdi.

Türkiye’de yaşadıkları sıkıntıları anlatan Bartholomeos, “İkinci sınıf vatandaş muamelesi görüyoruz. Türk vatandaşları olarak haklarımızdan tam olarak faydalanabildiğimizi hissetmiyoruz” dedi.

HZ. MUHAMMED'Lİ MESAJ

Bartholomeos, sunucu Bob Simon’a Mısır’daki Sina Dağı eteklerinde yer alan St. Catherine Manastırı’na gitmelerini ve Hazreti Muhammed’in yazdığı bir mektubu görmelerini istedi.

Mektupta Hz. Muhammed’in, manastırdaki Hıristiyanların korunmasını ve dini özgürlüklerine saygı gösterilmesini istediği belirtildi. Mektubun üzerinde Hz.Muhammed’in el izinin de bulunduğu kaydedildi.

‘PAPAZ DA YOK DUA DA’

Bu hatırlatma sonrası ekrana İstanbul Heybelidada’daki boş Ruhban Okulu görüntüleri getirildi. Bob Simon, “Patrik, Türk yetkililerin Hz. Muhammed’in hoşgörü mesajını almadığını göstermek istedi. Bu konudaki başlıca örneği de Türkiye’deki tek Rum Ortodoks papaz okulu olan Heybeliada Ruhban Okulu. Boş, terk edilmiş haldeki okulda papaz da yok, dua da” dedi. Bunun üzerine Partik Bartholomeos ruhban okulunun kapatılmasıyla ilgili olarak şunları söyledi:

‘UTANÇ VERİCİ’

Böyle bir okulu sebepsiz yere kapalı, kullanılmaz halde tutmak yazıktır, utanç vericidir, suçtur. Bu okul barış, birlik ve sevgi için vaaz veren insanları yetiştiriyordu. Kiliseye bu insanları yetiştirme imkanının verilmemesi insanlık onurunu rencide ediyor. Başbakanı (Tayyip Erdoğan’ı) ziyaret edip sorunlarımızı anlattım. Bize yardım etmesini istedim. Ancak hiçbir zaman sorularıma yanıt alamadım.

2

Haberin Devamı