Hakan Çelik Nerede kalmıştık?
HABERİ PAYLAŞ

Nerede kalmıştık?

Haberin Devamı

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Cumhuriyet Halk Partisi’nin referandumun iptaliyle ilgili başvurusunu oy çokluğuyla reddetti. YSK çok önemli bir yüksek yargı organı konumunda. Verdiği kararların götürülebileceği başka bir hukuk kurumu yok.

Mesela bu karara itiraz için Anayasa Mahkemesi’ne gidilemiyor. CHP konuyu siyasi boyutta Avrupa’ya taşıyabilir ancak orada da zorlanabilecek hukuk yolu bulunmuyor. Bireysel olarak Anayasa Mahkemesi’ne başvuru mümkün ancak muhtemelen Anayasa Mahkemesi’nden ret gelecek.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) de başvuruyla ilgili değerlendirme yapabilmesi zor.

Peki, acaba CHP sine-i millete mi dönecek? Önce Selin Sayek Böke’den bu yönde bir değerlendirme geldi. Partinin önemli isimlerinden Levent Gök ise böyle bir durumun söz konusu olmayacağını açıkladı.

CHP, TBMM çalışmalarına katılmama, bir başka ifadeyle Meclis’i terk etme yoluna gitseydi Türkiye büyük bir krize sürüklenebilirdi. Belki tartışmalar bütünüyle sona ermeyecek ancak ülkedeki herkesi bağlayacak nitelikte bir YSK kararı var önümüzde.

Şunun altını bir kez daha çizeyim: YSK bütün bu tartışmalara yer bırakmayacak şekilde gerekli tedbirleri alabilmeliydi. Bugün yaşanan patinaj Türkiye’ye büyük haksızlık.



Bütün bu tartışmaları yok sayalım ya da bir kenara koyalım demiyorum; ancak artık normal hayata da dönmek zorundayız.

O kadar ki, yakın geleceğimize dair birçok şeyi ertelemiştik; otomobil alacaklar, bir konut projesine girecekler hatta evine mobilya bakanlar bile “Hele şu referandum bir geçsin de...” havasındaydı.

Vatandaşa “Sen normal hayata dönemezsin” diyemezsiniz.

365 gün 24 saat siyasetle yaşayamayız. Tansiyonun artık düşmesi gerektiğine inanıyorum.

Bir an önce büyük meselelerin çözümüne konsantre olmak durumundayız. İşsizlikle mücadelede ciddi adımlara ihtiyacımız var. Türkiye istikrarlı şekilde büyümek zorunda. Bunun için yapısal reformlar şart. Turizm ve dış ticarette sorunlar var. Bunları aşabilmek için daha sıkı diplomasi şart. Rusya - Türkiye ilişkilerindeki normalleşme girişimleri iyi sonuçlar veriyor.

Çeşitli nedenlerle gerginlik yaşadığımız İran, Mısır, Yunanistan, İsrail gibi ülkelerle olumlu süreçlere tekrar dönmek için fırsat var önümüzde.

Avrupa’ya gösterdiğimiz tepkide haklıyız ancak ilişkilerin bütünüyle askıya alınmasından biz de büyük zarar görürüz. Dört yanımızı saran kriz havasından çıkmak zorundayız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder