Dünya Netanyahu: Arabuluculuğu kabule hazırız

Netanyahu: Arabuluculuğu kabule hazırız

Paylaş
Netanyahu: Arabuluculuğu kabule hazırız

İsrail Başbakanı, 'Suriye ile ilişkilerde arabuluculuğa hazırız' dedi. Son olarak Türkiye arabulucuydu

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ülkesi ve Suriye arasında bir yılı aşkın süredir kesik bulunan görüşmelerin yeniden başlamasını sağlayacak bir arabuluculuğu kabule hazır olduğunu söyledi.

İsrail Başbakanlık bürosundan yayımlanan açıklamada, Netanyahu, Suriye ile koşulsuz görüşmek için nereye olursa olsun gitmeye hazır olduğunu birçok kez belirttiğini ve bunu sağlamak için İsrail’in tarafsız bir üçüncü tarafın yardımını dışlamadığını ifade etti.

TÜRKİYE-İSRAİL İLİŞKİLERİ GERGİN

Suriye ve İsrail, Mayıs 2008’de Türkiye’nin arabuluculuğunda özellikle 1967’de İsrail tarafından işgal edilen ve Şam’ın bir barış anlaşması için geri almayı şart koştuğu Golan bölgesi konusundaki dolaylı görüşmelere başlamışlar, ancak bu müzakereler Aralık 2008’de İsrail’in Gazze Şeridi’nde Hamas örgütüne yönelik askeri müdahalesinin ardından kesilmişti.

Türkiye ile İsrail arasında bir süredir gergin bulunan ilişkiler, Türkiye'nin İsrail Büyükelçisi'ne yönelik 'alçak koltuk' skandalıyla biraz daha gerilmişti...

'SURİYE ENGELLER ÇIKARIYOR'

Netanyahu, açıklamasında "Maalesef Suriye ortaya engeller çıkarıyor ve tüm taraflar için barış, güvenlik ve ekonomik kalkınma sağlayacak düzenlemeler konusundaki müzakereleri engelliyor" iddiasında bulundu.

Suriye Dışişleri Bakanı Velid el Muallim dün, İsrail’in Lübnan ve Gazze’ye saldırarak, ayrıca İran’a saldırı tehdidinde bulunarak, "savaş tohumları ekmekte olduğunu" söylemişti. Muallim, "Onlara (İsrail) eşkıya gibi davranmayı bırakmalarını söyledim. İsrailliler, Suriye’nin kararlılığını sınamayın, biliyorsunuz bu kez savaş şehirlerinize kadar ulaşacak. Sağduyulu olun, barış yolunu isteyin" diye konuşmuştu.



Haberin Devamı