Dünya Netanyahu istenmeyen adam oldu

Netanyahu istenmeyen adam oldu

Paylaş
Netanyahu istenmeyen adam oldu

İsrail Başbakanı Netanyahu'ya ABD Kongresi'ne hitap etmek üzere Washington'a yapmayı planladığı ziyareti iptal etmesi yönünde baskılar artıyor

Associated Press'in haberine göre, hem İsrail hem ABD'den önemli konumlardaki birçok kişi, Netanyahu'nun İsrail'de gelecek ay yapılacak parlamento seçimlerinde oylarını artırma umuduyla Washington'a yapacağı ziyareti İsrail'in ABD ile ilişkilerini tehlikeye attığını ve Netanyahu'nun ziyareti iptal etmesi gerektiğini söyledi. Beyaz Saray ve Demokratlar da Netanyahu'nun ziyaretine karşı çıkıyor.

Haberin Devamı

Merkezi ABD'de bulunan, Yahudilerin kurduğu İftira ve İnkarla Mücadele Birliği (ADL) Başkanı Abe Foxman, Netanyahu'nun Washington ziyaretini iptal etmesi gerektiğini belirtti.

"EVİNDE OTURMALI"

İsrail'in eski Dışişleri Bakanı Tzipi Livni de "Netanyahu'nun genel seçimlerde oylarını artırmak için yapacağı konuşma, İsrail ile ABD arasındaki ilişkilere zarar verecek" ifadesini kullandı.

Yeş Atid Partisi lideri ve Maliye Bakanı Yair Lapid, Netanyahu'nun ABD ile olan bağlara "ciddi şekilde zarar" verdiğini ve ziyaretini iptal edere "evinde oturması" gerektiğini savundu.

"ZİYARETİN AMACI İRAN DEĞİL"

İsrail'in eski New York Başkonsolosu Alon Pinkas ise Netanyahu'nun ziyaretinin, Obama ve Netanyahu arasındaki ilişkilerin ne kadar zayıfladığını göstermesi açısından "çok kötü bir fikir" olduğunu söyledi. Pinkas, "Bu ziyaret İran ile ilgili değil, kesinlikle seçimlerle ilgili" dedi.

Haberin Devamı

Baskılara rağmen Netanyahu, Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner'ın daveti üzerine Cumhuriyetçiler'in çoğunlukta olduğu Kongre'ye hitap etmek için mart ayında planlanan Washington ziyaretine ilişkin geri adım atmayacağı sinyalini veriyor. Netahyahu, dün yaptığı açıklamada, İran'ın nükleer programına ilişkin İran ile 5+1 ülkeleri ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ve Almanya arasında yürütülen müzakerelerden "tehlikeli bir anlaşmanın" çıkmasını "engellemek için her şeyi" yapacağını ifade etmişti.

"İRAN İLE OLAN GÖRÜŞMELERİ KÖTÜ ETKİLEYEBİLİR"

Diğer yandan, Amerikalı yetkililer, Netanyahu'nun Kongre'de yapacağı konuşmanın İran ile görüşmeleri kötü yönde etkileyebileceğini belirtti.Beyaz Saray'ın Netanyahu'nun ziyaretini protokol kurallarının çiğnenmesi olarak gördüğü, çünkü ABD yönetiminin ziyareti basına açıklanmasından hemen önce öğrendiği bildirildi. Beyaz Saray, ABD Başkanı Barack Obama'nın İsrail'de genel seçimlerin yaklaşması nedeniyle Netanyahu ile görüşmeyeceğini açıklamıştı.

ABD'de yabancı liderlerin Kongre'de hitap etmesine yönelik davetler genellikle Beyaz Saray ve Dışişleri Bakanlığı ile istişare ediliyor. Ancak Boehner, Netanyahu'yu davet ederken Beyaz Saray'a danışmadığını açıklamıştı.

Haberin Devamı

Netanyahu, daha önce Temmuz 1996 ve Mayıs 2011'de ABD Kongresi'nin ortak oturumlarına hitap etmişti.

AP-AA