Siyaset Netekim tarih tekerrür etti
Paylaş
Netekim tarih tekerrür etti

1977 yılında başbakan ve cumhurbaşkanı arasındaki görüş ayrılığı nedeniyle YAŞ'ta Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atama yapılamadı ve...

Başbakan Erdoğan’ın, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız’ın Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atanmasına karşı çıkması üzerine kilitlenen YAŞ toplantısının benzeri 1977 yılında da yaşanmıştı. Hükümet ile Cumhurbaşkanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı atamasında karşı karşıya gelmişti.

Haberin Devamı

Dönemin Başbakanı Süleyman Demirel tarafından Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na önerilen dönemin 3. Ordu Komutanı Orgeneral Ali Fethi Esener’e, dönemin Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk karşı çıkarak atama kararnamesini imzalamadı. Bunun üzerine Türk Silahlı Kuvvetleri tarihinde ilk kez bir YAŞ’ta Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atama yapılmadı.

Daha sonra, Orgeneral Esener 29 Ağustos’ta istifa etti. Adı Kara Kuvvetleri Komutanlığı için geçen 2. Ordu Komutanı Orgeneral Şükrü Olcay da istifa edince Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Kenan Evren atandı. Evren daha sonra Genelkurmay Başkanlığı, 12 Eylül 1980 darbesiyle de Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturdu.