Gündem New York'ta bir Kardelen

New York'ta bir Kardelen

Paylaş
New York'ta bir Kardelen

Projenin dünyaya tanıtımı amacıyla önceki gün BM'nin Amerika New York'taki genel merkezinde bir panel düzenlendi

DÜNYAYA ÖRNEK PROJE

Doğu ve Güneydoğu’da okuyamayan kız çocuklarını okula gönderebilmek amacıyla 10 yıl önce Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ile Turkcell’in birlikte başlattığı ‘Kardelenler’ projesi Birleşmiş Milletler (BM) tarafından ‘Kadınlara Fırsat Eşitliği Sağlayan Örnek Proje’ kapsamına alındı.

Projenin dünyaya tanıtımı amacıyla önceki gün BM’nin Amerika New York’taki genel merkezinde bir panel düzenlendi. Panelde konuşanlardan biri de ‘Kardelen’ Güleser Çelik’ti.

ODTÜ’DE OKUYOR

Güleser Çelik, Diyarbakır’ın bir köyünde yaşayan 8 çocuklu bir ailenin evladı. Güleser Çelik, lise 1’den itibaren ‘Kardelen’ projesi çerçevesinde verilen bursla okumuş. Şu anda Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Uluslararası İlişkiler 3. sınıf öğrencisi.

Panelde kürsüye çıkan Güleser “Tıpkı ayazda karla kaplı toprağın içinden umutla, inatla boy veren kardelen çiçekleri gibiyim” diye başladığı konuşmasına şöyle devam etti:

ANNE-BABA ÖLMÜŞ

“Yaşamın kıyısına vurur bazı kadınlar, acıyla, yoklukla kavrulur. Hak ettiği gibi insanca yaşayamayan o kadar çok kadın var ki... Hepsini hayatın içine çekmek belki zordur ama ulaşılan, yardım edilen kadınların yaşamlarındaki değişikliğin anlamı çok büyüktür. Ben 8 kardeşin dördüncüsüyüm. Babam biz küçükken bize meslekler biçerdi; sen hakim, sen öğretmen ol diye. 10 yıl önce öldü. Sonra annem gitti. En büyük abim çalıştı.”

‘TEK KURTULUŞ YOLU’

“Okumak ablamın deyimiyle ‘Bu dünyadaki haksızlığa, yoksulluğa, adaletsizliğe ve baskıya karşı bir başkaldırı, mücadele. Okumak onurlu ve insanca bir yaşamın tek yolu bizim için.’ Okumak, ben ve 7 kardeşim için kurtuluş yolu oldu. ‘

Kardelen’ bursu olmasaydı benim lise ve üniversite eğitimimi sürdürmemin imkanı yoktu, herhalde yarıda bırakırdım. Bir zamanlar köyümüzün önündeki nehri aşıp karşı köydeki okula gitmek çok zorken şimdi okyanusları aşıp burada olmak çok güzel.”

BAKAN’DAN MÜJDE

Güleser Çelik, konuşmasının sonunda şimdi aramızda olmayan ÇYDD’nin kurucusu ve ‘Kardelenler’ projesinin mimarı Türkan Saylan’a teşekkür etmeyi de unutmadı.

Panele katılan Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf diplomat olmak isteyen Güleser Çelik’e bir müjde verdi. Bakan Kavaf, “Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan ile konuştuk. Güleser’e BM’deki Türkiye temsilciliğinde 3 ay staj yapma imkanı tanıyacaklar” dedi.

RAKAMLARLA 'KARDELENLER'

* ‘Kardelenler’ projesiyle 10 yılda 21 bin 772 kız okutuldu. * Şimdiye kadar 755 Kardelen üniversiteden mezun oldu. * Proje 10 yılda 4 uluslararası, 12 ulusal ödül aldı. * Her yıl 10 bin kız öğrenciye burs veriliyor.

BETÜL KABAHASANOĞLU

2