Gündem Niğde 'kuş cenneti'

Niğde 'kuş cenneti'

Paylaş
Niğde 'kuş cenneti'

Niğde'de bulunan Akkaya Baraj Gölü, Türkiye'de bulunan 465 kuş türünden 194'ünü barındırması nedeniyle kentin kuş cenneti olarak biliniyor

Flamingo başta olmak üzere diğer kuş türlerinin uğrak yeri olan barajdaki kuş türlerinde son birkaç yılda artış gözlendi. Niğde Üniversitesi Zübeyde Hanım Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Ahmet Karataş, uluslararası sulak alan olan Akkaya Baraj Gölü’nün, Kırşehir Seyfe Gölü, Kayseri Sultan Sazlığı, Ereğli Sazlıkları gibi Türkiye’nin önemli kuş cennetlerinin küresel ısınma sonucu büyük ölçüde kurumasıyla birçok kuş türünün akınına uğradığını söyledi.

Doç. Dr. Karataş, “Akkaya Barajı, diğer sulak alanlara göre kuşların yaşam alanı açısından çok uygun. Yapılan sayıma göre, Türkiye’de görülen 465 kuş türünden 194’ü Akkaya’da bulunuyor.

Flamingolar, Yeşilbaş Ördek, Boz Ördek, Karabatak, Uzunbacak, Sakarmeke, Kızkuşu, Çulluk gibi su kuşları olmak üzere sayısız endemik kuş türlerinin konaklama yeri olan Akkaya Barajı, Çevre ve Orman Bakanlığı uzmanlarının baraj ve çevresinde yaptıkları incelemelerin ardından, hazırlanan raporların da onayıyla Ramsar Sözleşmesi’ne göre endemik kuş türü ve popülasyonu barındırma maddesi gereği Uluslararası Sulak Alan ilan edilmişti.

Bu kararın ardından geçen yıl toplanan valilikçe oluşturulan komisyonun aldığı kararla, barajın ve kuşların korunması, kuşların yaşam alanlarının bozulmaması için çeşitli önlemler alınması kararlaştırılmıştı.

Uğur MART/NİĞDE (DHA)