Dünya Nihayet Amerika!

Nihayet Amerika!

Paylaş
Nihayet Amerika!

Hiroşima felaketinden dolayı özür dilemeyen Amerika ilk kez bu yıl anmaya temsilci gönderdi

210 bin kişi öldü

Haberin Devamı

İkinci Dünya Savaşı’nın yaşandığı 6 Ağustos 1945’te insanlık tarihinin en korkunç saldırılarından biri yaşanmıştı. Amerika, ilk atom bombasını Japonya’nın Hiroşima kentine atmıştı. Amerikan Hava Kuvvetleri’ne ait “Enola Gay” adlı savaş uçağından atılan “Little Boy” kod adlı atom bombasının ortaya çıkardığı korkunç ısı ve radyasyonun yarattığı rüzgarla bir anda binlerce kişi paramparça olmuştu.

140 bin kişinin öldüğü Hiroşima saldırısından üç gün sonra Nagazaki’ye atom bombası atılmış ve 70 bin kişi ölmüştü. Peş peşe iki nükleer saldırıya hedef olan Japonya da teslim olmuştu.

Obama da gelebilir

Amerika o günden sonra en yakın müttefiklerinden biri olan Japonya’nın beklediği özürü dilemedi. Hiroşima’da yaşanan insanlık felaketinin dün 65’inci yıldönümüydü. Saldırı sırasında Hiroşima’nın tek ayakta kalan binası Genbaku’nun önüne dikilen ‘Sonsuz Alev’ adlı anıtın etrafında yapılan anma töreninde bu yıl bir ilk yaşandı.

Haberin Devamı

Törene Amerika temsilci gönderdi. İki ülke ilişkilerinde dönüm noktası olan adımın ardından Başkan Obama’nın da bu yıl Hiroşima’yı ziyaret edebileceği öğrenildi. Törene ayrıca nükleer silah sahibi İngiltere ve Fransa’nın temsilcileri de ilk kez katıldı.

Ürküten tablo

Uzmanlar, ilk atom bombası saldırısından 65 yıl sonra ABD ve Rusya’nın hâlâ toplamda 22 bin nükleer savaş başlığına sahip olduğuna dikkat çekiyor. Fransa, İngiltere, Çin, Hindistan, Pakistan ve İsrail’in de toplam 1000 nükleer silahı olduğu belirtiliyor. Bugün bu ülkelerin sahip olduğu nükleer silah cephanesi, Hiroşima’ya atılan bombanın 150 bin katına eşdeğer