Eğitim - Kariyer 'Nitelikli' okul tartışması devam ediyor

'Nitelikli' okul tartışması devam ediyor

Paylaş
'Nitelikli' okul tartışması devam ediyor

İsteğe bağlı olan lise geçiş sınavına katılacak öğrenciler için yarın başvurunun son günü. MEB’in açıkladığı sınavla öğrenci alacak okulların listesi de hâlâ tartışma konusu

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) açıkladığı listede, yüksek puanlı öğrencileri kabul eden bazı liselerin yer almaması tepki çekti. Geçen yılki TEOG puanıyla girilmesi zor olan okulların olmayıp, puanın yarısı kadar liselerin seçilmesi eleştiriliyor. MEB’in açıklamasına göre, sınava girecek 1 milyon 200 bin öğrencinin sadece yüzde 10’u, yani 126 bin 536 öğrenci ‘nitelikli’ olarak tarif edilen 1367 okula yerleşecek. Bu okulların yarısından fazlası imam hatip ve meslek liselerinden oluşuyor.

Yüzde 10 kriteri

Öğrencilerin yüzde 10’unun sınavla bir liseye yerleşeceğini belirten Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, sınavla alacak okulları seçerken de bu yüzde 10 kriterini dikkate aldıklarını söyledi. Listeye fen ve sosyal bilimler liselerinin tamamını koyduklarını belirten Bakan Yılmaz, yüzde 10’luk dilime yaklaşılmayan yerlerde boşluğu Anadolu liseleriyle doldurduklarını kaydetti. İyi bir tercih yaptıklarını anlatan, Yılmaz, “Hiçbir ilde sınavla alan okul yoktur tabiri doğru değildir. Her ilçede olacak diye bir şart yok. Gaye, o ildeki yüzde 10 öğrenciyi sınavla alan bu sisteme dahil etmek” dedi.

TEOG verileri baz alındı

MEB Müsteşarı Yusuf Tekin de ortaöğretime geçiş sistemi ile ilgili, “İlan ettiğimiz okullar arasında hem sınavla hem sınavsız öğrenci alan her türden okulumuz var. Okullarımızın yüzde 10’unu sınavla, yüzde 90’ını da sınavsız öğrenci alacak şekilde tasnif ettik. Bunu yaparken TEOG sürecinde öğrencilerin ilk beş tercihlerine bakarak kendi içinde kategorize ettik” dedi.

‘Yeni sorunlar çıkacak’

Isparta, Çorum, Gümüşhane, Edirne gibi en az 31 ilde yüzde 10’luk dilime giren öğrenciler için bir tane dahi Anadolu lisesi belirlenmediğini vurgulayan Eğitim-Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan ise, “İstanbul’un büyük ilçelerinden Esenler’de sadece bir okul listede yer alıyor. Bu da kız imam hatip lisesi.

Ankara’da 50 meslek lisesi ve imam hatip lisesi belirlenirken fen, sosyal bilimler ve Anadolu lisesi sayısı 32’de kalmış. İzmir’de de imam hatip ve meslek lisesi sayısı 37 iken, fen, sosyal bilimler ve Anadolu lisesi sayısı 25’te kalmış” dedi. Aydoğan, plansız okul seçiminin ulaşım, barınma gibi Türkiye genelinde onlarca yeni soruna yol açacağını söyledi.

Sınava dair önemli notlar

● 22 Mayıs’ta sınav giriş belgeleri yayınlanacak.

● Sınav 2 Haziran’da yapılacak. Sonuçlar da 22 Haziran’da açıklanacak.

● Liselere adrese dayalı yerleştirmede öğrencilere verilen 5 okul tercih zorunluluğu 2’ye indirildi.

● 3 yanlış bir doğruyu götürecek.

● Adrese dayalı yerleştirmelerde kullanılacak eğitim bölgeleri haziran ayında açıklanacak.

● Sınav soruları 8’inci sınıf öğretim programlarını kapsayacak. Çoktan seçmeli 90 soru sorulacak

● Sınava 15 dakika geç kalan öğrenci sınava alınacak. Ama ek süre verilmeyecek.

Haberin Devamı