Dünya Nobel fizik ödülü yanlış kişilere mi verildi?

Nobel fizik ödülü yanlış kişilere mi verildi?

Paylaş
Nobel fizik ödülü yanlış kişilere mi verildi?

Nobel fizik ödülü yanlış kişilere mi verildi?

Nobel fizik ödülüne layık görülen Willard Boyle ve George Smith’in eski meslektaşları, ödülün yanlış kişilere verildiğini iddia etti. Eugene Gordon ve Mike Tompsett, Nobel komitesinin Boyle ve Smith’i sayısal görüntüleme teknolojisinin yapı taşlarından olan CCD (Charge-coupled devices) algılayıcısını icat etmeleri dolayısıyla ödüle layık gördüğünü, ancak bu iki Amerikalının araştırmada tam anlamıyla rol almadığını savundu.

Haberin Devamı

Eugene Gordon (79), Kanada’nın "Globe and Mail" gazetesine yaptığı açıklamada, "Gösterildiğinde bir görüntüleme cihazını tanımayabilirler" dedi. Patentin sayısal görüntüleme cihazlarını göstermediğini ileri süren Gordon, "Komite üyelerinin hata yaptığı kanısındayım" diye konuştu.

Ödülün, ilk algılayıcıları geliştiren CCD araştırmacılarının eski lideri Mike Tompsett’a verilmiş olmasının gerektiğini ifade eden Gordon, CDD’nin nasıl yapılacağını Tompsett’in bulduğunu belirtti. Tompsett ise Boyle ve Smith’in özgün fikirlerinden dolayı ödülü hak ettiklerini ancak "hafıza konusuna baktıklarını, görüntülemeyi düşünmediklerini" söyleyerek, "Bunda imzaları varsa benimkinin de olması gerek" dedi ve "Son derece yetersiz bir araştırmaya bağlı olarak hata yapıldığını" iddia etti.

Haberin Devamı

Smith, ise "Halifax Chronicle Herald" gazetesindeki açıklamasında eleştirileri reddederek, "Onların sözlerinin çoğunu yalanlayacak belgelerim var, geri kalansa mantıklı değil" ifadesini kullandı. George Smith, Tompsett’in mühendislik kısmını yaptığını ancak CDD algılayıcısı yardımıyla görüntülemeyi geliştirmediğini belirtti.

2009 Nobel Fizik Ödülü, iletişim alanında çığır açan fiber optik kablonun mucidi Charles K. Kao ve CCD algılayıcısını bulan Willard S. Boyle ve George E. Smith arasında paylaşılmıştı.