Gündem 'Noel Baba'nın kemiklerini Türkiye geri istemeli

'Noel Baba'nın kemiklerini Türkiye geri istemeli

Paylaş
'Noel Baba'nın kemiklerini Türkiye geri istemeli

İngiliz tarihçi Philip Lynch'in 'Noel Baba'nın kemikleri Türkiye'den İrlanda'ya götürülüp gömülmüştür' iddialı makalesine Prof. Dr. Nevzat Çevik tepki gösterdi

‘SAHİP ÇIKMA ÇABASIDIR’

Haberin Devamı

İngiliz tarihçi Philip Lynch, Daily Mirror Gazetesi’ndeki makalesinde Noel Baba adıyla bilinen Aziz Nicola’nın kemiklerinin Türkiye’den İrlanda’ya götürüldüğünü ve burada gömüldüğünü iddia etti.

Bu makaleye, Antalya Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Nevzat Çevik’ten yanıt geldi. Prof. Dr. Çevik, “Bu iddiayı Aziz Nicola’ya sahip çıkma çabası olarak görüyorum. Noel Baba’nın Antalya Demre’deki mezarı 1087’de yağmalanıp kemikleri İtalya’nın Bari kentine götürülmüştür” dedi.

‘DEMRE, MEKKE GİBİ OLUR’

Prof. Dr. Nevzat Çevik şöyle konuştu: “Noel Baba’nın mezarı Demre’dedir. Burada kalan kemiklerinin bir bölümü Antalya Müzesi’nde sergilenmektedir. Türkiye, açılan bu tartışmayı bir fırsat olarak görmeli ve hemen girişimlere başlayıp İtalya’dan bu kemikleri istemelidir. Çünkü bu kemikler bir tarihi eser değil, İngiliz tarihçi Philip Lynch’in ‘Noel Baba’nın kemikleri Türkiye’den İrlanda’ya götürülüp gömülmüştür’ iddialı makalesine Prof. Dr. Nevzat Çevik tepki gösterdi.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Çevik, “Noel Baba’nın mezarı Antalya Demre’dedir. Çalınan kemikleri ise İtalya’dadır. Türkiye, bu tartışmayı fırsat bilip İtalya’dan Noel Baba’nın kemiklerini istemelidir” dedi ‘Noel Baba’nın kemiklerini Türkiye geri istemeli bir azizin bedenidir. Demre’ye her yıl 600 binin üzerinde ziyaretçi geliyor ve Noel Baba kilisesini ziyaret ediyor. Eğer kemikler gelirse, Demre Hıristiyanların Mekke’si olur.”

Salim UZUN/DHA